Vandaag begint omstreden bezoek van Joe Biden aan Israël, Ramallah en het M-O

Vrijdag, 19 maart 2021. Joe Biden viel drie keer op rij terwijl hij aan boord ging van de jet van Andrews Air Force Base in Maryland, op weg naar Atlanta in Georgia. Het is een perfecte weerspiegeling van zijn beleid [beeldbron: Metro UK]

Israëlische functionarissen keurden dinsdag een reeks maatregelen van goede wil voor Oekraïne en de Palestijnen goed, uren voordat president Joe Biden naar verwachting zijn reis door het Midden-Oosten zal beginnen met een langverwacht bezoek aan de Joodse staat.

De president landt deze namiddag omstreeks 15u30 lokale tijd op Ben Gurion Airport waar hij zal opgewacht worden door Israël’s president Isaac Herzog en premier Yair Lapid.

De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz heeft toestemming gegeven voor de levering van aanvullende defensieve hulp aan nood- en burgergroepen in Oekraïne, die in de komende weken zullen worden geleverd. De zending omvat 1.500 helmen, 1.500 beschermende vesten, honderden beschermende pakken voor mijnopruiming, evenals duizend gasmaskers en tientallen bijbehorende filters.

Het goodwill gebaar kan worden gezien als een opmaat naar zowel Kiev als Washington voorafgaand aan de komst van Biden op woensdag.

Israël probeert in zeven haasten nog wat plooien glad te strijken in afwachting van het bezoek van Joe Biden aan Jeruzalem en Ramallah [beeldbron: Reuters]

Sinds het uitbreken van het conflict in Oekraïne heeft Jeruzalem geprobeerd een dunne naald te rijgen tussen het steunen van zijn westerse bondgenoten en het vermijden van een breuk in de betrekkingen met Rusland, dat een grote invloed heeft en een militaire aanwezigheid in buurland Syrië, waar de IDF actief is om te voorkomen dat Iran zich er verschanst.

Hoewel Israël Moskou heeft veroordeeld, heeft geprobeerd te bemiddelen tussen de strijdende partijen en humanitaire hulp en defensieve uitrusting aan Oekraïne heeft verleend, heeft het geweigerd dodelijke militaire hulp over te dragen. 

Washington heeft op zijn beurt getracht meer steun voor Oekraïne te krijgen bij zijn bondgenoten in het Midden-Oosten, onder meer door Jeruzalem in april te vragen om meer militaire steun te overwegen.

Desalniettemin heeft Israël naar verluidt in mei een verzoek van de VS afgewezen om de overdracht van door Israël ontwikkelde antitankraketten naar Oekraïne toe te staan, waarbij het benadrukte dat het alleen bereid was Oekraïne te voorzien van niet-dodelijke militaire uitrusting, uit bezorgdheid dat Russische troepen zouden worden gedood met Israëlische wapens.

Ramallah, 10 maart 2010. Toenmalig vice-president Joe Biden bezoekt de Arabische gebieden in Judea & Samaria. Biden is zichtbaar beste maatjes met Abu Mazen, nom de guerre van Mahmoud Abbas

Ramallah

In een gerelateerde ontwikkeling kondigde generaal Ghassan Alian, Israëls hoofd van de coördinator van regeringsactiviteiten in de gebieden (COGAT), dinsdag aan dat Gantz een reeks stappen heeft ondertekend na een veiligheidsbeoordeling en zijn ontmoeting donderdag met de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas. , meldden Israëlische media.

Deze omvatten de goedkeuring van zes Palestijnse bouwplannen op de Westelijke Jordaanoever; een toename van 1.500 van het aantal Palestijnse arbeiders uit de Gazastrook dat Israël mag binnenkomen; en legalisatie van de status van 5.500 voorheen ongedocumenteerde personen die in de Palestijnse gebieden wonen. 

De opening van een oversteekplaats op de Westelijke Jordaanoever om de toegang van Israëlische Arabieren tot Jenin – een stad die het epicentrum was van recente Israëlische militaire inspanningen om een ​​golf van terrorisme te stoppen – mogelijk te maken – kreeg ook groen licht.

Bovendien werd een vergadering om de bouw van 2.000 huizen in Oost-Jeruzalem vooruit te helpen, die zondag zou plaatsvinden, uitgesteld, na een verzoek van het kantoor van premier Yair Lapid. Terwijl Israël Jeruzalem als zijn onverdeelde hoofdstad beschouwt, claimt de Palestijnse Autoriteit oostelijke delen van de stad voor een toekomstige staat.

De vertraging was waarschijnlijk bedoeld om mogelijke diplomatieke gevolgen te voorkomen als gevolg van een aankondiging van de bouw die samenviel met het bezoek van Biden. In 2010 werden woningen goedgekeurd in de wijk Ramat Shlomo in Oost-Jeruzalem terwijl Biden in Israël was, wat een veroordeling uitlokte van de toenmalige vice-president en een domper op zijn bezoek wierp.

Bronnen:

 • naar een artikelIsrael Approves Goodwill Gestures to Ukraine, Palestinians Ahead of Biden Visit” van 12 juli 2022 op de site van The Algemeiner
 • naar een artikel van Hana Luden “Zowel Israeli’s als Palestijnen hebben lage verwachtingen van Biden’s bezoek aan de regio” van 12 juli 2022 op de site van CIDI.nl
 • naar een artikelIsrael increases Gaza work permits ahead of Biden visit” en een artikel “The Biden Visit: special broadcasts on i24NEWS” van 12 juli 2022 op de site van i24News
 • naar een artikel van Hana Levi Julian “Lapid Removes Jerusalem Building Plans from Committee Agenda in Deference to Biden” en een artikelShaked Won’t Let Lapid Block Construction Against Jews Only” van 12 juli 2022 op de site van The Jewish Press

3 gedachtes over “Vandaag begint omstreden bezoek van Joe Biden aan Israël, Ramallah en het M-O

 1. Kan niet wachten op de zoveelste blunders van opa Joe al zullen ze zoveel mogelijk door de media worden weggepoetst.

  Het hele protocol moest worden omgegooid omdat de oude man het niet aankon.

  Zonder de energiecrisis, hoge benzine prijzen, slechte evaluatiecijfers en alle andere binnenlandse problemen had dit bezoek dan ook niet plaatsgevonden.

  Afwachten dus op de resultaten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.