Overweldigende meerderheid van Israëli’s vertrouwt Biden niet in Iran-deal

Voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en voormalig Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif, 2014

Weinig Israëli’s vertrouwen erop dat de regering-Biden ervoor zorgt dat bij een toekomstige nucleaire deal met Teheran rekening wordt gehouden met de belangen van Israël, zo blijkt uit een nieuwe peiling.

Volgens de peiling, die werd gepubliceerd door het Israel Democracy Institute, bleek dat 75% van de Israëli’s zegt dat Israël er niet op kan vertrouwen dat de regering Biden rekening houdt met de belangen van Israël tijdens de onderhandelingen met Iran voor het herstel van de nucleaire deal van 2015.

Uit de peiling, die werd uitgebracht aan de vooravond van Bidens eerste bezoek aan Israël sinds zijn aantreden afgelopen januari, bleek dat bijna vier op de vijf Israëlische joden (79%) de benadering van het Witte Huis bij pogingen om de nucleaire deal te herstellen, niet vertrouwt. Een kleinere meerderheid (54%) van de Israëlische Arabieren zei ook dat ze de regering-Biden niet vertrouwen.

De anti-Israëlische regering van de Amerikaanse Democratische Partij (2009-2017) met van links naar rechts: toenmalig president Barack Obama, zijn vice-president en de huidige president Joe Biden (midden) en rechts toenmalig minister van Buitenlandse Zaken John Kerry [beeldbron: Getty]

Meer dan de helft van de Israëli’s (54%) zei dat ze er niet op vertrouwen dat de regering-Biden rekening houdt met de belangen van Israël bij het bepalen van het beleid ten aanzien van Israël.

Israëlische Joden zijn ook sceptisch dat Biden een doorbraak zal kunnen bewerkstelligen in de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit. Tweeëntachtig procent zei dat ze niet geloven dat een dergelijke vooruitgang zal worden geboekt tijdens de regering-Biden.

Maar Israëli’s zijn optimistischer dat Biden mogelijk een alomvattende overeenkomst tussen Israël en Saoedi-Arabië kan sluiten, wat leidt tot volledige diplomatieke banden. Israëlische Joden zijn gelijk verdeeld over de kwestie, waarbij 46% gelooft dat Biden een dergelijke doorbraak zou kunnen bereiken, vergeleken met 46% die niet gelooft dat een dergelijke doorbraak waarschijnlijk is onder de regering van Biden.

Van de Israëlische Arabieren gelooft 35% dat een dergelijke doorbraak mogelijk is, vergeleken met 39% die zegt dat dit niet het geval is.

Bronnen:

  • naar een artikelOverwhelming majority of Israelis don’t trust Biden on Iran deal” van 11 juli 2022 op de site vanIsrael National News (INN)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.