Terugkeer van Bibi Netanyahu als premier van Israël wordt steeds waarschijnlijker

De terugkeer van Bibi Netanyahu als premier van Israël wordt steeds waarschijnlijker

Rivalen voor het hoogste ambt van premier van Israël bleven deze week strijden om een ​​positie, met een nieuwe peiling die verbeterde resultaten voor een nieuwe politieke alliantie liet zien, samen met de blijvende populariteit van de langst dienende premier van Israël, Benjamin Netanyahu.

Israël staat voor nieuwe algemene verkiezingen in november – de vijfde ronde in minder dan vier jaar – nadat de ijle, ideologisch diverse coalitie onder leiding van de toenmalige premier Naftali Bennett in juni werd ontbonden, slechts een jaar nadat hij aan de macht was gekomen.

In navolging van hun aanvankelijke rotatieovereenkomst is Bennett sindsdien afgetreden ten gunste van Yair Lapid, die als premier fungeert totdat een nieuwe regering is gevormd.

Uit een peiling voor de verkiezingen die maandag werd vrijgegeven door het Israëlische Channel 11 bleek dat, als er die dag verkiezingen zouden worden gehouden, de Likud-partij van oppositieleider Netanyahu 34 mandaten zou winnen, meer dan welke andere partij dan ook. Het was hetzelfde als de partij die vorige week werd ontvangen in een peiling die door het kanaal werd gedeeld.

Maandag sprak Netanyahu – onder wiens leiding Israël de normalisatieovereenkomsten van de “Abraham-akkoorden” met de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Marokko en Soedan heeft gesloten – dat als hij terugkeert naar het premierschap, “ik van plan ben volledige vredesakkoorden te sluiten met Saoedi-Arabië Arabië en andere Arabische landen.” Dergelijke toekomstige deals zouden ons “dichter bij het einde van het Arabisch-Israëlische conflict brengen“, beloofde hij.

Ik weet dat veel leiders in Arabische landen vertrouwen in mij hebben”, voegde Netanyahu eraan toe. “Ze geloven dat Iran onder mijn leiding nooit een kernwapen zal hebben. Deze stevige positie heeft in grote mate bijgedragen aan het bereiken van de Abraham-akkoorden en zal mij in staat stellen om namens u de cirkel van vrede verder uit te breiden.

Toch blijft de kandidatuur van de voormalige premier overschaduwd door een lopend proces dat voortvloeit uit drie afzonderlijke corruptiezaken, waarin hij onschuldig heeft gepleit.

De oppositie

De op een na populairste partij, volgens de enquête van Channel 11, was de zittende Lapid’s Yesh Atid, die twee mandaten kreeg in de peiling van vorige week voor een totaal van 23. Op de derde plaats kwam New Hope-Blue and White, een gezamenlijke lei die zondag voor het eerst werd aangekondigd door de fusie van de partijen van minister van Defensie Benny Gantz en minister van Justitie Gideon Sa’ar. Samen kregen de partijen 14 mandaten – twee meer dan ze vorige week afzonderlijk kregen.

“Onze missie is zeer gericht”, zei Gantz na de eerste vergadering van de gezamenlijke factie op maandag, “om een ​​einde te maken aan de politieke crisis en om een ​​stabiele, brede en statige regering te vestigen die haar dagen zal vullen.”

Volgens de peiling overschreed ook de extreemrechtse religieuze zionistische partij met 10 mandaten de drempel van vier zetels om de Knesset binnen te gaan; de Haredi-partijen Shas en United Torah Judaism met respectievelijk acht en zeven; de gezamenlijke lijst met een Arabische meerderheid met zes; linkse Labour met vijf; seculier-rechts Yisrael Beiteinu met vijf; en de linkse Meretz- en islamitische Ra’am-partijen met elk vier.

De Yamina-partij onder leiding van de rechtse minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked – die tot voor kort de regerende partij was onder leiding van voormalig premier Bennett, die zei dat hij niet zou deelnemen aan de verkiezingen van november – haalde de drempel in de enquête niet en behaalde slechts 1,9 procent. van de stemming.

Bronnen:

  • naar een artikelAhead of Next Israeli Elections, New Political Alliance Rises in Polls, Likud Still on Top” van 11 juli 2022 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.