NASA brengt ons eigen universum in beeld

“Our Big Bang might not be the only one. It’s speculative, it’s exciting science, and it may be true.”
Lord Martin Rees, januari 2017

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA pakt vandaag uit met een plaatje van het universum dat werd gemaakt met de nieuwe ruimtetelescoop James Webb.

NASA zegt dat deze foto het “diepste beeld van het universum ooit” toont die werd onthuld, in de veronderstelling dat er een begin en een einde zou zijn aan het heelal. Nogal wat wetenschappers “geloven” dat we op dit plaatje de Big Bang kunnen zien die het begin van het universum zou betekenen. Correctie: ‘Ons’ universum.

Steeds meer wetenschappers raken ervan overtuigd dat er meerdere, misschien duizenden en zelfs oneindig veel “oerknallen” zijn geweest, die altijd hebben plaatsgevonden, nu plaatsvinden en voor eeuwig en altijd nog zullen plaatsvinden.

Kortom: het hele heelal heeft altijd bestaan en zal altijd blijven bestaan. Maw: er is nooit een begin der tijden geweest, hooguit een begin van de mensheid. Het heelal is oneindig maar niet de mensheid.

Volgens Stephen Hawkins en vele andere wetenschappers zou het binnen 100 jaar reeds afgelopen kunnen zijn met de mensheid. Tenslotte kan de mens niet zonder de aarde, maar de aarde kan wel verder zonder de mens.

Een blik op een deel van het universum dat ca. 13 miljard jaar geleden is ontstaan, gefotografeerd met de James Webb telescoop [beeldbron: NASA op 12 juli 2022]

Voor diegenen die ervan uitgaan dat “de mens is de maat van alle dingen” en “geloven” in een begin en een einde van iets of alles, gemeten in tijd en ruimte, hebben gewoon brute pech. Zij werden helaas misleid door mijnheer notaris, mevrouw de huisdokter en door hun lokale dorpspastoor (of door een of andere verlichte despoot).

Zij komen vreselijk bedrogen en gegeneerd de poort weer uitgesloft om hun ding te doen in het eeuwigdurende niets totdat… ze er zelf het bijltje bij neerleggen en voor altijd oplossen in het sterrenstof.

Lord Martin Rees over de multiverse theory

Meerdere Big Bangs

Als het gaat om hoe het universum begon, is de wetenschap van mening dat het universum begon in wat bekend staat als de oerknal, ca. 13,8 miljard jaar geleden. Velen hebben zich in de loop der jaren afgevraagd hoe het einde van het universum eruit zal zien.

Sir Roger Penrose (°1931), een Nobelprijswinnaar voor Natuurkunde 2020, gelooft dat het universum cycli van dood en wedergeboorte doormaakt.

Hij gelooft dat er meerdere Big Bangs zijn geweest en dat er nog meer zullen gebeuren.

Penrose wijst naar zwarte gaten die aanwijzingen bevatten voor het bestaan ​​van eerdere universums. Sir Roger Penrose is een wiskundige en natuurkundige van de Universiteit van Oxford, en hij gelooft dat er in de toekomst nog een oerknal zal zijn.

In 2020 ontving Sir Roger Penrose de Nobelprijs voor Natuurkunde voor het werken aan wiskundige methoden die Einsteins algemene relativiteitstheorie bewijzen en uitbreiden.

Joodse origine

Sir Roger Penrose werd geboren op 8 augustus 1931 in Colchester, Engeland. Zijn grootouders van moederskant waren fysioloog John Beresford Leathes en zijn vrouw, Sonia Marie Natanson, een joodse Russische vrouw die eind jaren 1880 St. Petersburg had verlaten.

Hij heeft enigszins tegenstrijdige antwoorden gegeven met betrekking tot zijn eigen overtuigingen. Hij is Joods volgens de Joodse wet, vertelde hij een interviewer, maar identificeert zich niet als een. “Ik geloof niet in gevestigde religies van welke aard dan ook. Ik zou zeggen dat ik een atheïst ben‘, heeft hij gezegd.

Zwarte gaten

Zijn werk aan zwarte gaten hielp hem ook de prestigieuze prijs te winnen die aantoont dat objecten die te dicht worden, door zwaartekracht instorten tot singulariteiten, die punten van oneindige massa zijn. Hij gelooft dat het universum zal uitdijen totdat alle materie uiteindelijk vervalt, en een nieuwe oerknal zal een nieuw universum tot stand brengen.

Hij noemt zijn theorie ‘conforme cyclische kosmologie’. Penrose zegt dat hij zes “warme” hemelpunten heeft ontdekt die bekend staan ​​als “Hawking Points”, voor het eerst ontdekt door wijlen prof. Stephen Hawking. Hawking geloofde dat zwarte gaten straling lekken en uiteindelijk zullen verdampen. Die verdamping zou volgens de wetenschapper langer kunnen duren dan de huidige leeftijd van het heelal.

Penrose gelooft dat we kunnen observeren wat hij noemt dode zwarte gaten achtergelaten door universums uit het verleden. Als hij gelijk heeft, zou dat enkele van Hawkings theorieën valideren. De theorie is controversieel, en zoals veel theorieën, kan het nooit worden bewezen dat het waar of onwaar is. Als hij gelijk heeft, zal het universum dat we kennen op een dag exploderen en zal er een nieuw ontstaan.

Volgens Stephen Hawkins en vele andere wetenschappers zou het binnen 100 jaar reeds afgelopen kunnen zijn met de mensheid. Tenslotte kan de mens niet zonder de aarde, maar de aarde kan wel verder zonder de mens.

Bronnen:

  • naar een artikelNASA’s Webb Delivers Deepest Infrared Image of Universe Yet” van 12 juli 2022 op de site van NASA
  • naar een artikel van Valerie Vanhelden “Eerste kleurenfoto James Webb-telescoop toont “diepste beeld van universum”: “Historische dag”” van 12 juli 2022 op de site van VRT NWS
  • naar een artikel van Shane McGlaun “Nobel Prize Winner Says The Universe Has Gone Through Multiple Big Bangs” van 10 oktober 2020 op de site van Slash Gear
  • naar een artikel van Tara Collins “Multiverse theory: More than one big bang?” van januari 2017 op de site van Big Think
  • een artikel op deze blogArabisch-Israëlisch conflict lost zichzelf op natuurlijke wijze op binnen 100 jaar” van 13 oktober 2017 en een artikelMensheid wordt mogelijk met uitsterven bedreigd, waarschuwt Amerikaans-Joodse professor” van 3 augustus 2020 en een artikelWetenschappers stellen dat 6de massa extinctie versnelt en dat is de schuld van de mens” van 24 januari 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.