Oekraïners van de Joodse gemeenschap van Odessa op de vlucht

Joden uit Odessa wachten bij een controlepost aan de grens tussen Oekraïne en Moldavië

Vier maanden geleden zochten drommen doodsbange mensen hun toevlucht uit hun moederland, een land dat verscheurd werd door de woede van de oorlog.

Honderden Joden uit Odessa, Oekraïne, verlieten hun huizen in beelden die angstaanjagend veel leken op die van de Holocaust, terwijl ze hun geliefden vasthielden met niets anders dan de eerste levensbehoeften die ze nodig hadden om te overleven. 

Velen vonden de weg naar hun wortels, naar Israël. Maar hoewel de krantenkoppen over de oorlog in Oekraïne zijn geslonken tot bijna niets, zijn de meeste Joden uit Odessa nog steeds gestrand – in een land niemand minder dan Duitsland.

Rabbi Shneur Vigler, een bekende rabbijn uit de Joodse gemeenschap van Odessa, meldt dat leden van zijn gemeenschap door een hel gaan. “Deze mensen hebben hun hele wereld verloren. Ze hadden alles in Odessa – familie, huizen, banen. En nu… hebben ze niets.

Rabbi Vigler is het soort man dat niet kan slapen wetende dat leden van zijn gemeenschap lijden. Nadat hij enkele dagen geleden met een vriend had gesproken en hoorde hoe hij bang was voor zijn familie, begon Rabbi Vigler een noodinitiatief: om de verloren Joden van Odessa te redden.

Rabbi Vigler zoekt donateurs om deze families te helpen de meest elementaire levensbehoeften te betalen, zoals huur, voedsel voor Sjabbat en het draaiende houden van het weeshuis.

Gisteren schreef hij in een krachtige brief:

“Het is tijd dat we ons verenigen. Als een van ons ervoor kiest om te helpen, gaat het maar zo ver. Maar als we ons verenigen, zijn we echt niet te stoppen. Uw vriendelijkheid zou een verdienste moeten zijn die G’d-gewillig zal dienen op een moment dat u het het meest nodig heeft. Namens de hele gemeenschap van Odessa, danken wij u uit de grond van ons hart!”

Joods-Oekraïense immigranten arriveren op 20 februari 2022 op Ben Gurion International Airport

Bronnen:

  • naar een artikelWhere are the lost Jews of Odessa?” van 7 juli 2022 op de site van Israel National News (INN)
  • naar een artikel van  Jacob Judah At the Moldova Border, Jews from Odessa Wonder When They’ll be Able to Return Home” van 8 maart 2022 op de site van The Detroit Jewish News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.