Lyn Julius over de verdrijving van de Joden uit de Arabische wereld

Lyn Julius, journalist, auteur en mede-oprichter van de liefdadigheidsinstelling Harif, die tot doel heeft mensen voor te lichten over Joden uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, verscheen in de meest recente aflevering van Podcast Against Antisemitism.

Daarin legde ze uit hoe de vervolging van Joden in de Arabische wereld resulteerde van bijna de ene op de andere dag in een verwoeste beschaving en de blijvende impact die dit had op het moderne jodendom.

Mevrouw Julius zei: “De daling was buitengewoon dramatisch. In anderhalve generatie ging het van tienduizenden Joden naar misschien nul of minder dan tien voor de meeste van deze landen.”

“Dus hoe verklaren we deze dramatische achteruitgang?” zij ging door. “Arabisch nationalisme speelde een rol. Ook de opkomst van het islamisme, dat eigenlijk teruggaat tot de jaren dertig van de vorige eeuw, tot de in Egypte opgerichte Moslim Broederschap, die al in de jaren dertig rellen tegen de Joden in Egypte aanwakkerden. 

In 2011 tijdens de zogenaamde ‘Arabische Lente’ zal de Egyptische Moslim Broederschap, waarvan Hamas in Gaza een ent is, andermaal een gooi doen naar de macht:

Vrijdaggebed in mei 2011 op het Tahrirplein in Caïro. In de Egyptische hoofdstad begint de Moslim Broederschap aan zijn machtsovername onder het mom van de ‘Arabische Lente’. Die ontaardt snel in een Arabische Nachtmerrie. Rechts een lappenpop met Davidster opgehangen die het doelwit en het toekomstige lot van aartsvijand Israël moet voorstellen en het voorspel was van een nieuwe golf Jodenhaat en Israëlhaat…

Dan was er natuurlijk de invloed van Nazim op Arabische nationalisten. Er was de import van christelijk en nazi-antisemitisme in deze regio, nazi-ideeën van Joodse samenzwering en controle.”

De auteur voegde eraan toe dat een andere bijdragende factor de “terugslag was tegen de overwinning van Israël in de eerste Arabisch-Israëlische oorlog en de daaropvolgende oorlogen. De Arabische regeringen reageerden echt met hun frustraties op wat er nog over was van hun Joodse gemeenschappen. Het waren eigenlijk al deze factoren die bijdroegen aan de etnische zuivering van deze Joodse gemeenschappen.”

Mevr. Julius ging dieper in op de rol van de regeringen van landen en zei dat “er veel door de staat gesanctioneerde vervolging was. De Arabische Liga heeft in feite anti-joodse wetten opgesteld die hen hun staatsburgerschap ontnemen, hen hun eigendom ontnemen en hun bankrekeningen bevriezen. 

“Maar het belangrijkste wat ze deden was het zionisme criminaliseren en dat betekende dat joden konden worden gearresteerd, gevangengezet en zelfs geëxecuteerd omdat ze zionisten waren. Maar hoe definieer je het zionisme? Is het hebben van een Magen David op je tallit, op je gebedssjaal, is dat zionist? Is dat zionisme? En dus werden allerlei valse excuses gemaakt om Joden strafbaar te stellen, en dit bracht Joden natuurlijk in een zeer precaire en gevaarlijke positie. 

“In combinatie met uitbarstingen van geweld, en toen er in de jaren veertig rellen waren in verschillende van deze landen, werden Joden fysiek bedreigd. Ze konden niet vertrouwen op de krachten van de wet en de orde om hen te beschermen.”

Tijdens het interview raakte mevrouw Julius een breed scala aan onderwerpen aan, waaronder de uitdagingen waarmee Mizrachi-joden worden geconfronteerd en waarom we vandaag de dag nog steeds het antisemitische “Khaybar” horen zingen bij bijeenkomsten over de hele wereld.

De podcast met mevrouw Julius is hier te beluisteren of hier te bekijken:

Bronnen:

  • naar een artikel “In a generation and a half it went from tens of thousands of jews tot zero; Lyn Julius on ansemitism in the Arab world” van 8 juli 2022 op de site van Campaign Against Antisemitism

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.