Zakgeld doneren voor Joodse vluchtelingen die moesten overleven in Britse kampen op Cyprus

Van januari tot juli 1946 werden 10.200 Joodse migranten geïnterneerd in een Brits gevangenkamp in Atlit nabij Haïfa. Daarna werden tussen augustus 1946 en april 1948 ca. 52.500 Joodse migranten naar Cyprus gedeporteerd en achter prikkeldraad gezet. De laatste gevangenen werden pas op 24 januari 1949 bevrijd en naar Israël gebracht [beeldbron: Palyam]

In 1947 hield Groot-Brittannië nog steeds tienduizenden Joodse immigranten vast in kampen op Cyprus, velen van hen overlevenden van de Holocaust. De kinderen van de Yishuv hielpen mee en doneerden hun zakgeld en kleding zodat de ontheemde kinderen warm konden blijven in de koude wintermaanden.

Schepen vol vluchtelingen vinden hun weg naar de kusten. De autoriteiten doen hun best om de boten te lokaliseren en te vangen voordat ze voor anker gaan. De inlichtingendiensten verzamelen informatie over de verplaatsingen van de illegale immigranten. De torpedobootjagers van de kustwacht proberen de gammele en overladen schepen te blokkeren. Wanneer een boot wordt buitgemaakt, worden de passagiers aan boord naar detentiekampen gestuurd…

Hoewel het bovenstaande gemakkelijk een beschrijving zou kunnen zijn van recente migrantencrises in de Middellandse Zee, verwijst het in feite naar de periode van Joodse immigratie naar het Land Israël na het einde van de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. 

De Britten hebben in deze periode aanzienlijke middelen ingezet om ongeoorloofde, illegale immigratie tegen te gaan, een onderneming waaraan de Joodse gemeenschap in Mandaat Palestina hard heeft gewerkt om na de Tweede Wereldoorlog te vernieuwen. Het doel was om zoveel mogelijk Joodse overlevenden naar het Land van Israël te brengen.

Joodse gevangen mannen en vrouwen wassen hun kleding op de wasdag in kamp 60 op Cyprus, december 1946 [beeldbron: JTA/JDC]

Nadat een schip was buitgemaakt, werden de passagiers aan boord naar de door de Britten opgerichte detentiekampen op Cyprus gestuurd. Deze kampen waren actief van 1946 tot begin 1949, dat wil zeggen dat ze ook na de oprichting van de staat Israël bleven functioneren.

Veel overlevenden van de Holocaust – mannen, vrouwen en kinderen – bevonden zich onder de gevangenen op Cyprus. Sommigen hadden de concentratiekampen al overleefd en woonden toen in DP-kampen in Europa. Deze dakloze vluchtelingen namen ongelooflijke risico’s om de plaats te bereiken die beloofde hun thuisland te worden, en in plaats van een toevluchtsoord werden ze opnieuw omringd door prikkeldraad. De omstandigheden in de kampen op Cyprus waren niet gemakkelijk en hoewel de Britten zorgden voor basisvoedsel en -diensten, waren beide onvoldoende.

De Joden die al in het Land van Israël waren, vergaten hun medejoden in de detentiekampen niet. Na de oprichting van de staat werd de strijd voor de vrijlating van de gedetineerden intensiever, maar zelfs daarvoor hadden het Joods Agentschap en andere pre-state instellingen druk voor hen gewerkt. 

Er werd Hebreeuws onderricht gegeven, alle ondergrondse bewegingen stuurden vertegenwoordigers om de kampbewoners te rekruteren en op te leiden, en in april 1948 bezocht een illustere culturele delegatie, waaronder dichter Nathan Alterman en zanger Shoshana Damari, de kampen.

Het “Comité voor de Cypriotische ballingen” was het belangrijkste orgaan dat werd opgericht door het Joods Agentschap, het Nationaal Comité en de JDC om de gevangenen bij te staan. Het comité verzamelde voornamelijk donaties – geld, voedselpakketten en andere items. Regelmatig werden er pakketjes met de verschillende artikelen verstuurd via de commissie, die ook de leveringen van speelgoed, boeken, kranten en gereedschap regelde. 

In de zogeheten ‘Winterkampen’ op het eiland Cyprus in 1946. Hier werden tussen augustus 1946 en april 1948 ca. 52.500 Joodse migranten achter prikkeldraad gezet. De laatste gevangenen zullen pas op 24 januari 1949 bevrijd en naar Israël worden gebracht. In de kampen werden bijna 2.200 baby’s geboren [beeldbron: Palyam]

Vóór de vakantie stuurden ze speciaal voedsel en andere benodigdheden die nodig waren voor de viering van de vakantie. Het comité organiseerde regelmatig culturele activiteiten in de kampen en zorgde voor werkgelegenheid voor de bewoners, evenals voor vele andere activiteiten die bedoeld waren om het leven van de vluchtelingen te vergemakkelijken.

De commissie organiseerde ook speciale inzamelingsacties. Een van de grootste was Operatie “Winterkleding”, die begon in de herfst van 1947, onmiddellijk nadat het comité haar werk voor de Joodse Hoge Heilige Dagen had voltooid. Deze laatste campagne was de derde winterinzamelingsactie die de commissie had uitgevoerd. 

Alle kranten hadden verhalen over de operatie, waarvan het doel was om dekens en kleding te verstrekken aan ongeveer 50.000 vluchtelingen in detentiekampen op Cyprus, de DP-kampen in Europa, en ook aan vluchtelingen van de Aden-rellen in Jemen. Vrouwenorganisaties en jeugdbewegingen mobiliseerden zich voor de twee weken durende inspanning.

In de grotere steden werden honderden inzameldepots ingericht waar burgers kleding, dekens, voedsel of andere spullen konden deponeren. De aankondigingen in de kranten riepen de bewoners op om niet te wachten tot de collectanten bij hen thuis kwamen, maar om met hun donaties naar de inzamelpunten te gaan. De Joodse gemeenschap in Mandaat Palestina, wier eigen middelen vrij beperkt waren, verzamelde zich om haar mede-Joden te helpen die in het buitenland gevangen zaten.

Een groep Joodse vluchtelingen in een Brits detentiekamp op Cyprus zwemt in de Middellandse Zee achter een hek van prikkeldraad dat het kamp omgeeft, 1946. De vluchtelingen mochten het strand gebruiken van 10.00 uur tot 17.00 uur. dagelijks [beeldbron: JTA/JDC]

Toen de operatie voorbij was, rustte het comité niet op zijn lauweren en begon onmiddellijk een campagne om vakantiebenodigdheden en matzes voor Poerim en Pesach te leveren.

Operatie Winterkleding was destijds een van de grootste en meest succesvolle in zijn soort. En niet alleen volwassenen hielpen een handje, maar ook de kinderen van het land. Op de foto’s bij dit artikel ziet u hoe kinderen kleding naar de inzamelpunten brengen. Ook de plaatselijke kinderkranten besteedden aandacht aan de kwestie. 

Een redactioneel artikel in een van deze kranten riep zijn jonge lezers op na te denken over de vraag: “Terwijl we hier in Eretz Yisrael onze eigen winterkleren voorbereiden , moeten we ons afvragen: hebben onze broeders en zusters op Cyprus wat te dragen?” 

Dezelfde kinderkranten berichtten ook regelmatig over kinderen die ervoor kozen hun verjaardagsgeld te doneren aan de kinderen van Cyprus: een kind schonk een Palestina pond of lira, een ander gaf er drie en een ander schonk 300 mil (1 Palestijnse pond = 1000 mil). In één geval heeft een hele klas geld ingezameld ten behoeve van de ontheemde kinderen.

Cyprus, januari 1949. De Joodse bewoners van de detentiekampen op Cyprus worden bevrijd uit de kampen [beeldbron:  Benno Rothenberg]

De donaties gingen door in 1948. De laatste gevangenen werden uiteindelijk vrijgelaten in de eerste maanden van 1949, een volle negen maanden na de oprichting van de staat Israël. Hun vrijlating werd pas verkregen na aanzienlijke Israëlische inspanningen – de Britten hadden er merkwaardig genoeg op aangedrongen de gevangenen vast te houden, bijna 4 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Eindelijk was er een einde gekomen aan het verhaal van illegale Joodse immigratie naar het land Israël aka Aliyah.

Alle foto’s in dit artikel, en nog veel meer die de operatie Winterkleding in 1947 documenteren, zijn gemaakt door de fotojournalist Benno Rothenberg en maken nu deel uit van de Meitar-collectie van de Nationale Bibliotheek van Israël. Klik hier op de link om ze allemaal te bekijken.

Bronnen:

  • naar een artikel van Amit Naor “Donating Pocket Money for Jewish Refugees in Cyprus” van 27 juni 2022 op de site van The Librarians
  • naar een artikel van Julie Wiener “From the Archive: A Jewish tunnel to Israel” van 1 augustus 2014 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
  • naar een artikel van Shmuel ‘Samek’ Yannay “Voorwoord bij het boek She’arim P’tukhim (‘The Gates Are Open’)” en een artikel “The Atlit Detention Camp” en een artikel “The Cyprus Detention Camps” op de site van Palyam Aliya Bet (Ha’apala)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.