Nederlandse leden van het Europees Parlement protesteren tegen misbruik van internationaal recht tegen Israël

De obsessie van de Europese Unie ten aanzien van Israël

Twee Nederlandse leden van het Europees Parlement veroordeelden maandag in het plenum in Straatsburg de talrijke verklaringen van de Europese Dienst voor extern optreden onder leiding van hoge vertegenwoordiger en vice-president Josep Borrell waarin Israël wordt beschuldigd van schending van het internationaal recht.

De twee Europarlementariërs, Michiel Hoogeveen en Bert-Jan Ruissen, beide rechtse Nederlandse politici, betwistten in dezelfde zitting het gebruik door de EU van het internationaal recht om Israël te veroordelen voor “illegale nederzettingen”, terwijl dergelijke juridische claims niet worden ingediend in andere zaken in de wereld – inclusief de bezette gebieden van de EU-lidstaten.

Nederland, Frankrijk, Spanje, Portugal en Denemarken bezitten overzeese kolonies, waarvan sommige liever onafhankelijk zijn.

In een tijd waarin velen geloven dat de illegaliteit van de nederzettingen in Judea en Samaria een opgeloste kwestie is waarover de EU een standvastig en onveranderlijk standpunt inneemt, geven deze twee stemmen een duidelijke onvrede aan over het anti-Israëlische beleid van Brussel.

EP-lid Bert-Jan Ruissen, vicevoorzitter van de EU-Israëlische betrekkingen in het Europees Parlement, leidde het onderwerp in door te zeggen dat de manier waarop de hoge vertegenwoordiger praat over de Israëlische nederzettingenactiviteit onjuist en onnauwkeurig is. 

Volgens het internationaal recht is dit een term die alleen mag worden gebruikt als het bezette gebied toebehoort aan een andere erkende staat. In het geval van de Krim bijvoorbeeld is de juridische status duidelijk: het behoort toe aan Oekraïne. 

Maar van wie was de ‘Westelijke Jordaanoever’ vóór 1967? Niet van Jordanië, niet van het Ottomaanse Rijk, niet van Groot-Brittannië. Het is merkwaardig dat in het geval van Noord-Cyprus, waar de juridische status glashelder is, de hoge vertegenwoordiger niet spreekt van illegale nederzettingen. Ruissen concludeerde dat misbruik van de term voor politieke doeleinden niemand ten goede komt.

Europarlementariër Michiel Hoogeveen vroeg:

Waarom heeft de EU nooit andermans woonactiviteiten in andere bezette gebieden een internationale misdaad genoemd? We zijn ons ervan bewust dat er in de wereld veel gebieden zijn die de EU bezet acht, zelfs in Europa. Mensen lopen er voortdurend in en uit. De EU praat echter alleen over illegale kolonisten in relatie tot Israëlische Joden.

Speciale gevallen van door de EU bezette gebieden. / Schermafbeelding van Wikipedia
De 9 ultraperifere regio’s van de Europese Unie. / Schermafbeelding van Wikipedia
De 13 landen en gebieden overzee van de Europese Unie. / Schermafbeelding van Wikipedia

Vervolgens riep hij de Commissie op om ofwel het internationaal recht consequent te gebruiken, ofwel helemaal geen juridische taal te gebruiken.

Prof. Eugene Kontorovich, hoofd van de afdeling internationaal recht van het Kohelet Policy Forum, merkte op:

Het zijn niet alleen Israëli’s die ontzet zijn over de creatie door de EU van zogenaamd ‘internationale’ rechtsregels die slechts voor één land gelden. EU-parlementariërs beginnen te begrijpen dat de term ‘illegale nederzettingen’ geen algemene toepasbaarheid heeft; het is slechts een diplomatiek eufemisme voor “Joden die wonen waar we niet willen dat ze wonen“.

Jenny Aharon, de in Brussel gevestigde adviseur van het Kohelet Policy Forum over de kwesties van de Europese Unie, merkte op:

Het is de eerste keer dat leden van het Europees Parlement de Europese Dienst voor extern optreden met deze kwestie confronteren. Het internationaal recht moet consequent en uniform worden toegepast, ook als het Israël betreft. De betrokken leden van het Europees Parlement begrijpen de implicaties van dergelijk misbruik van de wet en ik ben dankbaar dat ze zijn opgestaan ​​om het aan de kaak te stellen.

Bronnen:

 • naar een artikel van David Israel “2 Dutch Members of European Parliament Protest Misuse of International Law Against Israel” van 6 juli 2022 op de site van The Jewish Press
 • naar een artikelEuropean parliamentarians denounce twisting international law to single out Israel” van 7 juli 2022 op de site van Israel Hayom
 • naar een artikel van Sammy Ghozlan “Les députés européens se réveillent” van 7 juli 2022 op de site van JForum/JNS

Een gedachte over “Nederlandse leden van het Europees Parlement protesteren tegen misbruik van internationaal recht tegen Israël

 1. Bravo….eindelijk eens 2 parlementariërs die hun mond open doen over het obsessieve pogrom tegen alléén Israel t.a.v. zogenaamde betwiste gebieden, die eigenlijk gewoon Joodse gebieden zijn sinds Bijbelse tijden en na eeuwen van bezetting werden terugveroverd na verschillende aanvalsoorlogen van Arabische landen (met hulp van de Britten in 1948) met het doel de Joodse staat te vernietigen.

  Hun eigen EUropeese bochel zien ze niet en de eenzijdige benaming van “bezetting” t.o. alléén Israel terwijl er 200 andere betwiste gebieden zijn, is op zijn minst gezegd….dubieus.

  Het anti Joodse virus zweeft weer vrij door Europa en vooral door de gangen van EO- Brussel en blijkt na 1945 nog stééds niet verdwenen.

  Het monster is alwéér terug, alleen nu alwéér onder een andere naam……..Palestina.

  Er waren/zijn namelijk géén palestijnse gebieden, géén palestijnen & géén palestijnen.

  Het is allemaal politieke manipulatie gevoed door banale maar intense Jodenhaat.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.