Oekraïne: Joodse pelgrims niet welkom in Uman met Rosh Hashanah

Uman, Oekraïne, 21 september 2017. Ultraorthodoxe chassidische joodse pelgrims bidden bij het graf van Rabbi Nachman van Breslov tijdens de viering van de Rosh Hashanah-feestdag, het Joodse Nieuwjaar [beeldbron: Reuters/Valentyn Ogirenko]

Meer dan vier maanden in zijn verwoestende oorlog tegen Rusland, stuurt Oekraïne een nieuwe boodschap naar de Joden van de wereld: “kom niet naar hier voor Rosh Hashana.”

Tienduizenden Joden stromen Uman binnen, een centrale stad die de thuisbasis is van het graf van Rabbi Nachman van Breslov (1772-1810), een 18e-eeuwse Joodse uitblinker, jaarlijks voor het Joodse nieuwe jaar. 

Zelfs in het eerste jaar van de pandemie, toen het wereldwijde reizen tot stilstand kwam en de bijeenkomst officieel werd verboden, probeerden Joodse pelgrims hun weg naar Uman te vinden.

Dit jaar kan hun veiligheid niet worden gegarandeerd, zei de Oekraïense ambassadeur in Israël, Yevgen Korniychuk, in een verklaring die donderdag op de Facebook-pagina van de ambassade werd geplaatst .

“Vanwege de bezorgdheid over het leven en het welzijn van de bezoekers van Oekraïne en in het licht van de flagrante Russische oorlog in ons land, kunnen we, ondanks alle inspanningen, de veiligheid van pelgrims niet garanderen en laten we momenteel geen toeristen en bezoekers toe om binnen te komen. Oekraïne”, schreef Korniychuk.

Joden worden afgebeeld die de bedevaart maken naar het graf van Rabbi Nachman van Breslov in Uman, Oekraïne [beeldbron: J-Post]

De verklaring zei niet of het een officieel verbod is op het verkeer naar Oekraïne, dat dagelijks duizenden aankomsten ontvangt via de landgrenzen met Polen, Roemenië, Hongarije, Slowakije en Moldavië. Israëli’s en Joden van over de hele wereld behoorden tot degenen die het land binnenkwamen om hulp en respijt te bieden aan oorlogsvluchtelingen , die nu naar schatting meer dan 6 miljoen tellen net binnen de grenzen van Oekraïne .

Korniychuk spoorde potentiële pelgrims aan om te bidden voor het einde van de oorlog, die begon toen Rusland op 24 februari Oekraïne binnenviel.

“Uw gebeden zijn belangrijk voor ons. Bid alstublieft dat vóór Rosj Hasjana de oorlog in Oekraïne, die uitbrak als gevolg van flagrante en wrede Russische agressie, tot een einde zal komen en bid voor de overwinning van Oekraïne”, schreef hij.

“We hopen dat de gebeden zullen worden vervuld en dat Oekraïne opnieuw een land zal zijn dat genereus bezoekers uit Israël ontvangt, en vooral Joden die naar Oekraïne komen om de graven van de rechtvaardigen te bezoeken.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Ukraine says it will not allow in Uman pilgrims for Rosh Hashanah” van 7 juli 2022 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.