Hollywood acteur James Caan, aka The Jewish Cowboy, is niet meer

James Caan, links, en Barbara Streisand verschijnen op een persconferentie voor hun film ‘Funny Lady’ in New York op 11 maart 1975 [beeldbron: Bloomberg]

De Amerikaanse acteur James Caan, bekend van zijn rol als gangster Sonny Corleone in de film “The godfather”, is op 6 juli 2022 overleden op 82-jarige leeftijd.

James Caan werd op 26 maart 1940 geboren in de Bronx, als zoon van Sophie (Falkenstein) en Arthur Caan, Joodse immigranten uit Duitsland.

Zijn vader Arthur Caan werd op 28 juni 1909 geboren in Bad Kreuznach, Rijnland-Palts, Duitsland geboren. Hij werd vleeshandelaar en slager.

Sophie werd geboren op 24 juni 1915 in Duitsland als kind van Regina en Moses Falkenstein. Ze had negen broers en zussen. Sophie kwam in 1934 naar Amerika waar ze in New York haar echtgenoot Arthur Caan ontmoette. Daar kregen ze drie kinderen; James, Barbara en Ronald.

Op 13 januari 1986 overleed Arthur Caan in Los Angeles, California, VS. Sophie Caan stierf op 100-jarige leeftijd op 18 januari 2016.

James Caan met zijn zus Barbara en hun ouders Sophie en Arthur Caan.

‘The Jewish Cowboy’

De atletisch begaafde Caan speelde voetbal aan de Michigan State University terwijl hij economie studeerde, heeft een zwarte band in karate en was zelfs een aantal jaren een vaste waarde in het rodeocircuit, waar hij de bijnaam ‘The Jewish Cowboy’ kreeg.

Caan verdiende de naam ‘The Jewish Cowboy’ nadat hij Alan ‘Mississippi’ Bourdillon Traherne speelde in de westelijke ‘El Dorado’ uit 1967. “Ik heb negen jaar professioneel gerodeo-od,” herinnerde Caan zich in een interview in maart 2022 met de website van Bright Lights Film.

“In feite begon ik in Las Vegas. Alle Cowboys kwamen daarheen. Steve Wynn [ondernemer] kwam vroeger rond op zijn kleine verfpaard in de arena. Tot op de dag van vandaag stelt hij me nog steeds voor als ‘de beste Joodse cowboy’ die hij ooit heeft ontmoet.”

Hollywood

Hij maakte zijn filmdebuut als zeeman in Irma la Douce (1963) en begon indruk te maken op het publiek met zijn werk in Red Line 7000 (1965) en de western El Dorado (1966) naast John Wayne en Robert Mitchum.

Verder werk volgde in Journey to Shiloh (1968) en in het gevoelige The Rain People (1969). Het publiek was echter tot tranen geroerd toen hij een hartverscheurend optreden gaf als de door kanker getroffen Chicago Bears die Brian Piccolo terugrennen in de hooggewaardeerde tv-film Brian’s Song (1971).

Met deze sterke prestaties onder zijn riem, castte Francis Ford Coppola hem vervolgens als opvliegende gangster Santino ‘Sonny’ Corleone in het maffia-epos The Godfather (1972). De film was een enorm succes, Caan scoorde een nominatie voor Beste Mannelijke Bijrol en in de jaren daarna is gebleken dat de rol de rol is die het meest wordt herinnerd door zijn legioen fans.

Jeruzalem 21 juli 2016. James Caan poseerde met toenmalig Israëlisch premier Binyamin Netanyahu en echtgenote Sarah Netanyahu in de residentie van de premier

Israël

Hollywood-acteur James Caan – vooral bekend van zijn rol in The Godfather als de opvliegende Sonny Corleone – was in juli 2016 in Israël voor een vijfdaags bezoek op uitnodiging van het Ministerie van Toerisme en de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem.

Op 19 juli 2016 poseerde Caan voor de camera’s bij de Westelijke Muur, wikkelde teffilin en plaatste een briefje in de scheuren van de oude stenen.

Bronnen:

  • naar een artikelHollywood Legend James Caan, ‘The Jewish Cowboy,’ Dead at Age of 82” van 7 juli 2022 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.