De christen Presbyteriaanse Kerk (VS) maakt het weer bont: ‘Israël wil Joodse suprematie van de Rivier tot aan de Zee’

Leden van het Israel Palestine Mission Network van de Presbyteriaanse Kerk USA poseren voor de veiligheidsbarrière van Israël tijdens een van hun reizen naar het Heilige Land. De graffiti op de muur leest: “PC (VS) staat achter Palestina” Foto: Twitter.

In 2014 werd de Presbyteriaanse Kerk (VS) de eerste protestantse kerkgenootschap die opriep tot desinvestering van Israëlische bedrijven. Toen de PCUSA zichzelf in 2016 heruitvond, waarschuwden wij in het Simon Wiesenthal Centrum voor te veel optimisme.

Het doel van de anti-Israëllobby, zeiden we, was niet alleen om Israël economisch te straffen, maar om de Joodse staat in de verdediging te schieten over zijn beleid, zijn zelfverdediging en zijn bestaan ​​zelf. De PCUSA introduceerde al die elementen in het gesprek van hun kerk. Sindsdien is het een snelle weg naar beneden op de gladde helling van antisemitisme.

We zouden willen dat we het bij het verkeerde eind hadden in onze voorspelling over PCUSA. Helaas waren we dat niet.

Er werden geen Joden uitgenodigd voor commissievergaderingen ter voorbereiding van de aanstaande Algemene Vergadering van PCUSA, maar ‘Joden’ waren duidelijk aanwezig. Een reeks anti-Israëlische resoluties, allemaal ondenkbaar slechts acht jaar geleden, werd besproken en aangenomen. En het is geen grote verrassing.

In de afgelopen decennia heeft PCUSA honderdduizenden leden verloren en vele tientallen kerken.

Als het op Israël aankomt, richtte de PCUSA zich aanvankelijk op het vermeende kwaad van ‘de bezetting’. Nu is zijn haat enorm uitgebreid, van discussies over het onthouden van militaire hulp aan Israël, tot het bestempelen van Israël als “apartheid” en het ondersteunen van de Kairos Palestina -verklaring – een pseudo-theologisch document dat de connectie ontkent tussen Joden en het land waaraan ze sinds Bijbelse tijden gehecht waren. PCUSA geeft ook een morele pass aan het Palestijnse terrorisme.

PCUSA’s zelfbeschrijving van het vijgenblad als ondersteuning van beide partijen in een complex geschil is geschrapt, waardoor PCUSA’s naakte anti-Israëlische wereldbeeld volledig wordt weergegeven.

Door de jaren heen zou de PCUSA rouwen om de vernietiging in Gaza zonder de duizenden raketten te noemen die vanuit Gaza op Israël werden gelanceerd. De hele PCUSA was echter voorzichtig om geen Joden aan te vallen. Hoogstens waren het “zionisten” die schuldig waren.

Maar nu hebben ze de pretentie laten vallen. De commissarissen die tijdens recente bijeenkomsten spraken, spraken openlijk, niet over Israëli’s, maar over ‘Joden’ en dingen die ‘Joods’ waren, zoals: ‘Het Israëlische regime… bevordert de ene groep, de joden, boven de andere, de Palestijnen’.

Rev. J. Herbert Nelson, een klerk van de Amerikaanse Presbyteriaanse Kerk (PCUSA),

De laatste spiraal begon eigenlijk vorig jaar, met een verklaring van PCUSA’s verklaarde griffier, J. Herbert Nelson, die in de stijl van Louis Farrakhan overbracht: “De natie Israël heeft de Joodse suprematie verklaard van de rivier de Jordaan tot de Middellandse Zee.” 

Vervolgens eiste hij dat de Joden in Amerika hun macht zouden gebruiken om hun dolende broeders en zusters in toom te houden. Zo ventileerde hij meerdere stereotypen over joden – collectieve schuld en monetaire macht – terwijl antisemieten joden aanvielen die door de straten van New York, Chicago, Los Angeles en andere Amerikaanse steden liepen.

Niets van dit alles gebeurt in een vacuüm. De Wereldraad van Kerken (WCC), die zo’n 500 miljoen christenen in 110 landen vertegenwoordigt, staat sinds haar oprichting in 1948 vijandig tegenover Israël.

De vijandigheid van de Wereldraad van Kerken jegens de Joodse staat bereikte zijn dieptepunt met de verkiezing van ds. Jerry Pillay van Zuid-Afrika tot de hoogste positie. In 2014 sprak hij met een PCUSA-groep en pleitte voor wereldwijde BDS (boycot, desinvestering en sancties), wiens missie de ontmanteling van Israël omvat, en die door buitenlandse regeringen en een aantal Amerikaanse staten als fundamenteel antisemitisch is erkend. 

Hij heeft gesproken over het “uitsluitende en gewelddadige karakter van het Israëlische zionistische project” en veroordeelde de oprichting van een Joodse staat “in het land Palestina”. Ter zelfverdediging en met regelrechte chutzpah schreef ds. Pillay: “Ik waardeer en koester oprecht mijn Joodse vrienden en de Joodse gemeenschap en geloof.” 

Beweren het Joodse geloof te koesteren terwijl het de connectie tussen Joden en hun historische thuisland negeert, is het equivalent van het belijden van liefde voor alle christenen – behalve voor degenen die in Jezus geloven.

Wat kerken zeggen heeft nog steeds invloed – van werelddiplomatie tot de bestuurskamer.

Maar vandaag leven we in interessante tijden. Vroeger keken we naar geloofsleiders voor morele leiding. Nu roepen we corporate CEO’s op. Wil je weten wat er mis is met BDS? Dit is wat Unilever zei in het ongedaan maken van de boycot van Israël door Ben & Jerry’s:

Unilever “… verwerpt volledig en verwerpt ondubbelzinnig elke vorm van discriminatie of intolerantie. Antisemitisme hoort in geen enkele samenleving thuis. We hebben nooit enige steun uitgesproken voor de Boycot Divestment Sanctions (BDS)-beweging en zijn niet van plan om die positie te veranderen.”

We zullen blijven werken met christenen van alle denominaties om de inspanningen te verslaan van allen die proberen de terugkeer van het Joodse volk naar Zion te vernederen, te vernederen en uiteindelijk te vernietigen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Abraham Cooper en Yitzchok Adlerstein “Presbyterian Church (USA) Scrapes the Bottom of the Antisemitic Slippery Slope” van 7 juli 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel van Dexter Van Zile “Presbyterian Clerk Doubles Down Against Israel, But His Critics Man the Barricades” van 26 januari 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel van Ron Kampeas “Top Presbyterian official slammed for equating Israeli occupation with slavery” van 21 januari 2022 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “De christen Presbyteriaanse Kerk (VS) maakt het weer bont: ‘Israël wil Joodse suprematie van de Rivier tot aan de Zee’

  1. Jerry Pillay, hoofd van de nazaten van Maarten Luther, de protestandse Jodenhater en Navi Pillay, die van haar Joden/Israel haat haar levenswerk heeft gemaakt via de VN die aan de staat Israel véél te danken heeft zoals bijv. de eigen relevantie.

    2 Pillay’s , beiden uit Z-Afrika en beiden intense Antisemiten……dat kan géén toeval zijn.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.