Amerikaanse antisemitisme-gezant Deborah Lipstadt in gesprek met Saoedische functionarissen

Riyad, Saoedi-Arabië, 1 juli 2022. Antisemitisme gezant Deborah Lipstadt in gesprek met Abdullah Al-Fawzan, secretaris-generaal van het King Abdulaziz Center for National Dialogue [beeldbron: Arab News]

‘Er is een geschiedenis van samenlevende joden en moslims’

De speciaal gezant van de VS voor het toezicht op en de bestrijding van antisemitisme Deborah Lipstadt zei donderdag dat ze vooroordelen jegens de Joden besprak met Saoedische functionarissen voorafgaand aan het bezoek van president Joe Biden aan het koninkrijk. 

Lipstadt arriveerde eind juni in Saoedi-Arabië aan het begin van haar 11-daagse reis naar het Midden-Oosten, die ook tussenstops in Israël en de Verenigde Arabische Emiraten omvatte. 

“Er zijn goede delen van de geschiedenis en slechte delen van de geschiedenis, maar er is een geschiedenis van joden in deze regio. Er is een geschiedenis van joden en moslims die samenleven”, citeerde Lipstadt door Reuters .

Ze voegde eraan toe dat er manieren werden besproken om haat tegen te gaan, waaronder het opleiden van Saoedi’s over hoe de Joden inheems waren in de regio. Lipstadt merkte op dat er “positieve stappen” waren genomen om antisemitisme in Saoedi-Arabië aan te pakken met veranderingen in het onderwijscurriculum en religieuze preken.

Eerder op maandag had de gezant een ontmoeting met de Israëlische premier Yair Lapid in Jeruzalem om de samenwerking tussen de twee landen te bespreken. 

Biden zal volgende week ook een bezoek brengen aan Israël en Saoedi-Arabië, waarbij analisten zeggen dat de reis de twee landen, die momenteel geen officiële betrekkingen hebben, dichter bij elkaar kan brengen. 

Het Witte Huis heeft donderdag aangekondigd dat Biden bilaterale gesprekken zal voeren met de Saoedische koning Salman bin Abdulaziz en zijn leiderschapsteam, waaronder kroonprins Mohammed bin Salman.

Tijdens zijn bezoek aan de Joodse staat zal Biden de Israëlische Presidential Medal of Honor ontvangen van de Israëlische president Isaac Herzog. 

Bronnen:

  • naar een artikelUS antisemitism envoy discusses prejudice towards Jews with Saudi officials” en een artikelIsrael asks Saudis to let Mecca pilgrims fly direct from Tel Aviv” van 7 juli 2022 op de site van i24News
  • naar een artikel van Andrea Widburg “Some wonderful news out of…wait for it…Saudi Arabia” van 7 juli 2022 op de site van The American Thinker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.