Mozaïeken van Huqoq tonen afbeeldingen van bijbelse figuren in 4de eeuwse synagoge in Israël

Olifantenpaneel bij Huqoq, detail van ontmoeting tussen witharige leider en een Griekse monarch (?) in het bovenste register (met dank aan J. Magness; Jim Haberman, fotograaf).

Opgravingen in de synagoge – gelegen in Huqoq, ten noorden van Tiberias in Galilea – zijn aan de gang sinds het voor het eerst werd ontdekt in 2011 door een team onder leiding van professor Jodi Magness van UNC-Chapel Hill, zij het met verstoringen als gevolg van de Covid-19-pandemie .

Het kunstwerk dat dit jaar is opgegraven, betreft een episode uit het boek Richteren, waarin de Israëlieten twintig jaar lang werden onderdrukt door Jabin, de koning van Kanaän. Onder leiding van de profete Debora en de militaire commandant Barak overtroefden de Israëlitische troepen uiteindelijk het Kanaänitische leger, onder leiding van generaal Sisera. Na de slag vluchtte de generaal naar de tent van een vrouw genaamd Yael, die een lange staak door zijn tempel dreef.

Links de Israëlitische militaire commandant Barak en rechts een vos die druiven eet, afgebeeld in mozaïek van de Huqoq-synagoge (Foto’s door Jim Haberman)

In het bovenste deel van het mozaïek is Debora afgebeeld onder een palmboom, kijkend naar een Barak met een schild. Het middelste tafereel, waarvan slechts een beperkt deel bewaard is gebleven, lijkt een zittende Sisera af te beelden. De derde toont een gevallen en bloedende Sisera, terwijl Yael met een paal op zijn slaap slaat.

Het mozaïek sluit aan bij meerdere andere die de afgelopen tien jaar in de Huqoq-synagoge zijn gevonden. Het bijna 1600 jaar oude kunstwerk bevat Hebreeuwse inscripties en ingewikkelde bijbelse taferelen, zoals een aflevering uit het Boek van Rechters waarin Samson wraak neemt op de Filistijnen, en een andere die hem afbeeldt met de poort van Gaza. 

Andere mozaïeken hebben de ark van Noach, de scheiding van de Rode Zee en het verhaal van Jonas en de Walvis afgebeeld:

Jonas en de Walvis

Bronnen:

  • naar een artikel1,600-Year-Old Mosaic Depicting Biblical Heroines Found in Ancient Synagogue in Israel” van 6 juli 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikelBiblical Mosaics Depicting The Story Of Elim And End Of Days Found In 1,600-Year-Old Synagogue” van 3 juli 2019

Een gedachte over “Mozaïeken van Huqoq tonen afbeeldingen van bijbelse figuren in 4de eeuwse synagoge in Israël

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.