15 jaar sinds Hamas Gaza innam: ‘Meest dramatische ontwikkeling in Palestijnse arena’

Gaza, zomer van 2007. Hamaspolitie en militanten van al-Fatah met elkaar slaags om de macht. Balans van de Palestijnse broedertwist ruim 13 geleden: 616 doden, 1.500 gewonden en duizenden vluchtelingen. Voor het juiste begrip: allemaal Palestijnen dus… vervolgd en vermoord door andere Palestijnen [beeldbron]

Vijftien jaar geleden, in juni 2007, onderging de geschiedenis van het Israëlisch-Palestijnse conflict een aardverschuiving. De islamistische terreurfactie Hamas greep de macht in de Gazastrook door een reeks dodelijke aanvallen, raketten en mortieren af ​​te vuren op door Fatah geleide Palestijnse Autoriteiten en hun posities te bestormen. 

Bij wrede executies slingerde Hamas PA-personeel van daken naar hun dood en voerde vuurgevechten uit in ziekenhuizen, waardoor veel van het overgebleven PA-personeel naar de Westelijke Jordaanoever moesten vluchten.

Terugkijkend op de Palestijnse arena van de afgelopen generatie, vertelde kolonel (res.) David Hacham, een voormalig adviseur voor Arabische zaken van zeven Israëlische ministers van Defensie en een senior onderzoeksmedewerker bij het MirYam Institute, aan JNS dat

“er geen twijfel over bestaat dat de belangrijkste, meest significante en dramatische ontwikkeling is de overname door Hamas van de Gazastrook en de krachtige verdrijving, door het gebruik van geweld, van de Palestijnse Autoriteit en haar personeel uit het gebied.”

Deze gebeurtenis had een langetermijneffect op alle daaropvolgende interne Palestijnse ontwikkelingen, met name op het machtsevenwicht tussen Hamas en Fatah, en op de aard van het Palestijns-Israëlische conflict, zei hij.

“De overname van Gaza door Hamas was een van de pieken in het proces van Hamas’ krachtopbouw [sinds de oprichting in 1987] en in zijn inspanningen om zijn strategische ambitie te promoten om de leidende, dominante kracht in het Palestijnse systeem te worden”, aldus Hacham.

Deze inspanningen, die vandaag de dag nog aan de gang zijn, gaan volgens Hacham vergezeld van constante pogingen om de positie van de rivaliserende Fatah-beweging uit te hollen als onderdeel van Hamas’ doel om de PA en de PLO over te nemen.

Algiers in Algerije, 5 juli 2022. PLO-leider Mahmoud Abbas (links) met naast hem president Abdelmadjid Tebboune van Algerije en helemaal rechts Hamasleider Ismail Haniyeh. Dat was zes jaar geleden dat de twee Palestijnse leiders elkaar ontmoetten [beeldbron: © AFP/HLN]

Ondanks de verrassing van de Hamas-coup voor veel waarnemers, was het uiteindelijk een verwachte stap, zei hij, aangezien het een station is in de geplande reis van de terreurgroep om zijn strategische doelen te realiseren, waaronder de uiteindelijke vernietiging van Israël en de vervanging ervan door een Palestijns-islamitische staat.

In juni 2007 was Hacham adviseur Arabische zaken bij het kantoor van de Israëlische minister van Defensie, verantwoordelijk voor de coördinatie van de contacten met een Egyptische veiligheidsdelegatie die op dat moment in Gaza actief was.

“Ik herinner me de dramatische gebeurtenissen die toen plaatsvonden nog goed”, zei hij. “Vooral het dringende telefoontje dat ik kreeg van de Egyptische generaal Burhan Hamad, die aan het hoofd stond van de delegatie van de Egyptische Algemene Inlichtingendienst in de Strip. Hij vertelde me met grote emotie over wat er op de grond gebeurde en vroeg of ik hem wilde helpen om hem uit het gebied te redden. Uiteindelijk was hij in staat om Rafah Crossing te bereiken en veilig naar de Egyptische kant te gaan”, herinnert Hacham zich.

Uiteindelijk, zei hij, heeft de overname van Gaza door Hamas een tweekoppig Palestijns heerschappijsysteem gecreëerd waarin elk machtscentrum van het andere is gescheiden door geografie, politiek, religieuze oriëntatie en demografie. Als gevolg hiervan, zei Hacham, werd de PA in feite een kreupele entiteit, kwetsbaar en blootgesteld aan druk, die niet de hele Palestijnse bevolking of gebieden vertegenwoordigt waarin zij leeft.

‘Gebrek aan transparantie, corruptie, nepotisme en meer’

Kolonel (res.) Moshe Elad, een van de grondleggers van de veiligheidscoördinatie tussen de Israel Defense Forces en de PA, zei dat Hamas niet van plan was een regime in Gaza te leiden in de stijl van de Taliban of de Islamitische Staat (ISIS) sinds de karakter van de bevolking van Gaza is niet religieus-extremistisch. “Voor de bevolking van Gaza is dit een andere overheidsinstantie, bijna een bezetting zou ik zeggen. Sinds 1948, toen de Egyptenaren een militair regime uitriepen, hebben de inwoners van Gaza geen enkele dag van onafhankelijkheid meegemaakt’, zegt Elad, een docent aan het Western Galilee College in het noorden van Israël.

“Daarom is Hamas een andere regeringsautoriteit die na de Egyptische en Israëlische autoriteiten kwam”, voegde hij eraan toe.

Aan de andere kant, zo betoogde Elad, slaagde Hamas erin regeringspatronen te creëren die niet volledig gefaald hebben en die op bepaalde gebieden niet onder die van de PA vallen, en in sommige gebieden zelfs overtreffen, hoewel beide hetzelfde gebrek hebben. van transparantie, corruptie, nepotisme en meer.”

Hamas rekent vakkundig af met zijn rivalen

“Naarmate de jaren verstrijken, begrijpt Hamas dat het niet zowel een terreurorganisatie kan zijn als een staat van 2 miljoen mensen kan leiden. Daarom is er een gevoel dat dit de afgelopen jaren is geïnternaliseerd bij de hoofden van de organisatie, en ze houden zich intensief bezig met de kwestie hoe de bevolking beter kan worden geregeerd, inclusief manieren om de levensomstandigheden in de Strip te verbeteren, “hij beoordeeld.

Een van de manieren voor Hamas om dit dilemma op te lossen van hoe te regeren zonder zijn extremistische ideologie op te geven, was door te streven naar een hudna , of tijdelijk staakt-het-vuren, voor meerdere jaren met Israël, waardoor het zich kan organiseren als het gaat om soevereiniteit en zich kan verbeteren. zijn regeringsprestaties, volgens Elad.

“Dit kenmerkt trouwens andere regimes met fundamentalistische aard, zoals de voormalige heerschappij van de Moslimbroederschap in Egypte, Marokko en Tunesië”, voegde hij eraan toe. “De noodzaak om een ​​bevolking goed te regeren en als centraal adres te fungeren, leidt de wil af om met religieuze extremistische ideologie om te gaan.”

‘Wortel en stok, open en sluit Gaza’

Vooruitkijkend naar Hamas’ doel om de Westelijke Jordaanoever over te nemen, zei Elad dat dit een van de nachtmerriescenario’s is waarmee het gebied wordt geconfronteerd. “In sommige steden [in Judea en Samaria] heeft Hamas de facto heerschappij, zoals in Nablus en Hebron, en als de Israëlische strijdkrachten niet op de Westelijke Jordaanoever waren, lijdt het geen twijfel dat er nog een staatsgreep zou plaatsvinden zoals in juni 2007 in Gaza, en niemand in de PA had het kunnen voorkomen”, zei hij.

“De wens om de Westelijke Jordaanoever te regeren bestaat nog steeds in Hamas, maar de beweging weet dat het niet gemakkelijk zal zijn zolang Israël de nederzettingen veilig stelt en tegelijkertijd de toestand van PA-leider Mahmoud Abbas en zijn regering,” verklaarde Elad, eraan toevoegend dat het belangrijkste kruispunt voor ons ligt, wanneer Abbas, nu 87, het toneel verlaat.

“Als Hamas besluit om naar verkiezingen te gaan en dit democratisch te doen, kan het winnen – of op zijn minst een band met de PLO bereiken. Het kan zijn dat Hamas begreep dat het alleen via het democratische pad de Westelijke Jordaanoever kan overnemen en dat de beweging zich daarop voorbereidt”, legde hij uit.

Hacham wees op belangrijke ontwikkelingen in de aanloop naar de staatsgreep, zoals de terugtrekking van Israël uit Gaza in 2005 en de Palestijnse verkiezingen van 2006, waarbij Hamas een meerderheid van het Palestijnse parlement won. Als gevolg van deze ontwikkelingen werd Hamas’ Ismail Haniyeh het hoofd van een Palestijnse eenheidsregering, die na de staatsgreep van 2007 ophield te bestaan.

Vanaf dat moment, zei Hacham, veranderde Gaza in zeer vijandig gebied voor Israël en het lanceerplatform voor terroristische en raketaanvallen op Israëlische steden, wat leidde tot gevechtsrondes, waarvan de laatste “Operatie Guardian of the Walls” was in mei 2021. Israëlische boeren leden onder jarenlange brandstichtingsballonnen die gewassen platbrandden, en zuidelijke bewoners werden blootgesteld aan gewelddadige pogingen – georkestreerd door Hamas – om de grens te infiltreren, die werden gestopt door de IDF. Zuidelijke steden en dorpen werden periodiek het doelwit van willekeurige massale raketaanvallen vanuit Gaza.

Volgens de beoordeling van Elad heeft Israël, ondanks de uitdagingen, een effectieve formule gevonden om het conflict te beheersen, eraan toevoegend dat het stimuleren van werkgelegenheid en economische vooruitzichten in het algemeen van doorslaggevend belang is gebleken om het gebied lange tijd stil te houden.

“Zolang Hamas in zijn onverzettelijke positie blijft met betrekking tot Israël, is dit de manier om met Gaza om te gaan – wortel en stok, om de Strook te openen en te sluiten in overeenstemming met de veiligheidssituatie”, zei hij.

In de tussentijd is Hamas van plan te wachten tot Fatah “zichzelf uitput” in interne machtsstrijd over de opvolger van Abbas, merkte Elad op, en dan te proberen de controle over te nemen. Hij wees er echter op: “zolang Israël daar is, zal dit niet gebeuren.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Yaakov Lappin “15 years since Hamas took Gaza: ‘Most dramatic development in Palestinian arena’” van 6 juli 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)
  • naar een artikel van Aaron Boxerman “PA leader Abbas, Hamas’s Haniyeh hold first face-to-face meeting in years in Algeria” van 5 juli 2022 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikel “15 years since Hamas took over the Gaza Strip” van 14 juni 2022 op de site van i24News
  • naar een artikel van Dov Lipman “Fatah-Hamas: A Bloody History of Reconciliations” van 4 oktober 2020 op de site van Honest Reporting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.