Rusland beveelt Joods Agentschap om alle operaties in het land te stoppen

De Russische regering heeft het Joods Agentschap bevolen alle operaties in het land te staken, zo heeft The Jerusalem Post vernomen.

Het bevel werd gegeven in een brief die eerder deze week werd ontvangen van het Russische ministerie van Justitie. Ambtenaren van het Joods Agentschap bevestigden dat de brief was ontvangen. Ze willen echter geen commentaar geven op het antwoord dat momenteel wordt overwogen in de kantoren van de organisatie in Jeruzalem, in overleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken en het kabinet van de premier.

“Als onderdeel van het werk van de delegatie van het Joods Agentschap in Rusland, moeten we af en toe bepaalde aanpassingen maken, zoals vereist door de autoriteiten”, zei het bureau in antwoord op een vraag van de Post . 

“De contacten met de autoriteiten vinden doorlopend plaats, met als doel onze activiteiten voort te zetten conform de regels die de bevoegde instanties stellen. Ook nu nog vindt zo’n dialoog plaats.”

Een belangrijke diplomatieke ambtenaar zei dinsdag:

“Rusland zegt dat het Joods Agentschap illegaal informatie heeft verzameld over Russische burgers… We zullen het Joods Agentschap [met de Russische autoriteiten] ter sprake brengen en het op een georganiseerde manier aanpakken. Het zal op ambassadeniveau worden geregeld. We begrijpen de redenering [van het verzoek om de activiteiten van het Joods Agentschap in Rusland te stoppen] niet helemaal.”

Israëlisch-Russische spanningen

Het bevel komt te midden van toenemende spanningen tussen Israël en Rusland over het standpunt van Jeruzalem over de oorlog in Oekraïne en zijn beleid om naast Kiev en zijn omstreden leider, Volodymyr Zelensky, te staan. Maandag noemde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken aanvallen op Syrië die aan Israël zijn toegeschreven onaanvaardbaar en eiste het een onvoorwaardelijke stopzetting van de aanvallen.

Een bevel dat het Joods Agentschap dwingt zijn werk in Rusland stop te zetten is dramatisch en zou het vermogen van Russische Joden om naar Israël te emigreren rechtstreeks kunnen ondermijnen. Duizenden van hen hebben hun papierwerk afgerond en wachten op vluchten naar Israël. 

De sancties tegen Rusland hebben er echter toe geleid dat de meeste internationale luchtvaartmaatschappijen zijn gestopt met naar het land te vliegen, en daarom zitten toekomstige immigranten volgens Israëlische functionarissen “vast” in Rusland.

Joodse problemen in Rusland

“Mensen uit de Joodse gemeenschap hebben het gevoel dat het IJzeren Gordijn op hen afkomt en ze vrezen dat ze het land niet zullen kunnen ontvluchten”, vertelde een vooraanstaande bron in de Russische Joodse gemeenschap aan de Post. Volgens een bron “hebben een aantal Joden gezegd dat de Russische autoriteiten hen proberen te arresteren en dat ze voor hun leven vrezen.”

Een van de belangrijkste doelen van het Joods Agentschap is het promoten en vergemakkelijken van alijah van Joodse gemeenschappen over de hele wereld. Als het niet in Rusland actief kan zijn, zal dit de eerste keer in de afgelopen 30 jaar zijn dat alijah-inspanningen in het land worden verboden.

Reactie van Israël

In reactie op het rapport zeiden Aliyah en minister van Integratie Pnina Tamano-Shata :

“Ik ben vanmorgen op de hoogte gebracht van het besluit van het Russische ministerie van Justitie. Zoals bekend is, is het Joods Agentschap een centrale arm van de regering en het [Alijah en Integratie] Ministerie voor de hulp bij de immigratie van Joden van over de hele wereld naar de staat Israël. We moeten ervoor zorgen dat hun werkingsgebied behouden blijft zoals het door de jaren heen is geweest. 

“Ik heb een beroep gedaan op de premier om samen te werken met de regering van Moskou om het probleem op te lossen, en ik wil de Joodse gemeenschap in Rusland versterken, die zich op dit moment zorgen moet maken over de gevolgen van het besluit. Aliyah is een basisrecht voor de joden in Rusland en we zullen ervoor zorgen dat het als zodanig wordt behouden.”

Russische reactie

Volgens de Russische media-outlet RBC, “zal het Joods Agentschap voor Israël in Rusland blijven werken in overeenstemming met de wet.” In reactie op het exclusieve verhaal in de Post over een officieel verzoek van de Russische regering om de activiteiten in het land te annuleren, zei de RBC-website: “Er zijn geen verzoeken geweest om [haar] werk te stoppen.”

De berichten over de mogelijkheid van sluiting van JAFI waren ‘speculatie’, citeerde RBC de president van het Russisch-Joodse Congres, Yuri Kanner. “Welke documenten zijn er hierover?” hij vroeg. “Er zijn er geen. Dit zijn speculaties van iemand. Ik denk niet dat het zal gebeuren. Het Joods Agentschap is over de hele wereld actief.”

Rusland en Israël hebben goede betrekkingen en Rusland heeft veel belangen in Israël, zei Kanner volgens het rapport.  “Ik denk niet dat er op dit moment problemen kunnen zijn in dit opzicht”, citeerde RBC hem.

Volgens de nieuwssite Gazeta.Ru, die eigendom is van de staat, zei het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag: “Het artikel is een provocatie, die aan Israëlische zijde werd aangekondigd.”

In een aanvullende reactie dinsdagavond zei het Joods Agentschap: “Het Joods Agentschap wil verduidelijken dat, in tegenstelling tot sommige publicaties, er geen richtlijn is ontvangen van de Russische regering om onze activiteiten te beëindigen. Daarom gaan alle plannen van het Agentschap en alle geplande activiteiten gewoon door.”

“Als onderdeel van de lopende controle- en inspectieprocedures die gedurende meerdere jaren door de bevoegde autoriteiten in Rusland worden uitgevoerd en na een administratieve inspectieprocedure die meer dan een jaar heeft geduurd, hebben de kantoren van het Agentschap in Moskou onlangs een brief ontvangen van de [Russische] autoriteiten”, aldus het rapport. gezegd.

De brief noemde “voornamelijk administratieve problemen en wijst op problemen die volgens de auteurs zijn bekritiseerd en de mogelijke juridische gevolgen daarvan”, voegde het eraan toe.

“De brief nodigt het Agentschap uit om schriftelijk te reageren op de daarin vermelde feiten. Daarom is het Agentschap van plan om de betekenis van de aan de orde gestelde kwesties en hun implicaties diepgaand te bestuderen en deze dienovereenkomstig aan te pakken in de lopende gesprekken met de autoriteiten”, zei het Joods Agentschap.

Bronnen:

  • naar een artikel van Zvika Klein “Russia orders Jewish Agency to stop all operations in country – exclusive” van 5 juli 2022 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.