PA-leider Abbas en Hamas’ Haniyeh houden eerste persoonlijke ontmoeting in jaren in Algerije

Algiers in Algerije, 5 juli 2022. PLO-leider Mahmoud Abbas (links) met naast hem president Abdelmadjid Tebboune van Algerije en helemaal rechts Hamasleider Ismail Haniyeh [beeldbron: © AFP/HLN]

Naar aanleiding van de 60ste verjaardag van de Onafhankelijkheid van Algerije, een voormalige kolonie van Frankrijk, slaagde de Algerijnse president Tebboune erin om de Palestijnse aartsrivalen in de strijd om de vernietiging van Israël, PLO-leider Abbas en Hamasleider Haniyeh, handenschuddend voor de camera te krijgen.

Aan hun gezichten te zien ging het duidelijk niet van harte. De lang van elkaar vervreemde leiders van Hamas en Fatah hielden dinsdag hun eerste persoonlijke ontmoeting in meerdere jaren in Algerije, wat mogelijk een signaal is van nieuwe pogingen om verzoeningsgesprekken tussen de strijdende partijen tot stand te brengen.

De president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas en Hamas-chef Ismail Haniyeh, zijn beide deze week in Algerije om de festiviteiten bij te wonen ter gelegenheid van de 60e Onafhankelijkheidsdag van het land. Tussen 1830 en 1962 werd Algerije bezet door Frankrijk tot het op 5 juli 1962 onafhankelijk werd.

Algerijnse en Palestijnse media publiceerden foto’s van het paar dat elkaar de hand schudde door de Algerijnse president Abdelmajid Tebboune – die naar verluidt aandrong op de ontmoeting.

Geen van beide leiders heeft details van hun gesprek vrijgegeven. De twee grote Palestijnse partijen – Fatah van Abbas en de islamitische terreurgroep Hamas – zijn uit elkaar gescheurd sinds een bloedige burgeroorlog tussen de twee partijen in 2007.

De rivaliserende groepen hebben in de loop der jaren verschillende mislukte pogingen tot verzoening ondernomen. Hoge functionarissen van Fatah en Hamas hebben elkaar ontmoet in hoofdsteden in de hele regio, en hebben af ​​en toe zelfs overeenkomsten ondertekend. De laatste grote gespreksronde was in 2020.

Ontmoetingen tussen topleiders zijn veel zeldzamer geweest. De laatste zou zijn in 2016 , toen Abbas in Qatar gesprekken voerde met zowel Haniyeh als Khaled Mashaal, die destijds de leider van de terreurgroep was. Abbas en Haniyeh hebben elkaar sindsdien meerdere keren telefonisch gesproken.

Terwijl Egypte de belangrijkste plaats was voor Palestijnse verzoeningsonderhandelingen, organiseerde Algerije eerder dit jaar ook gesprekken tussen de twee partijen. Hooggeplaatste leden van beide partijen ontmoetten elkaar zonder overeenstemming te bereiken.

De breuk tussen Fatah en Hamas vond plaats in 2007, toen Hamas met geweld de Gazastrook overnam en zijn rivaal verdreef. Sindsdien zijn er geen Palestijnse verkiezingen gehouden, deels als gevolg van aanhoudende geschillen tussen de twee facties.

Abbas riep Palestijnse parlementsverkiezingen uit voor mei 2021 – maar de PA-leider negeerde het slechts enkele weken voor de peilingen en beschuldigde Israël ervan niet te hebben beloofd inwoners van Oost-Jeruzalem te laten stemmen.

Veel waarnemers merkten echter op dat de meest waarschijnlijke reden de onderlinge strijd in Abbas’ Fatah-beweging en de impopulariteit ervan was, die het schrikbeeld van een nederlaag opwekte bij rivalen zowel binnen Fatah – zoals Marwan Barghouti en Mohammed Dahlan – als daarbuiten, zoals Hamas.

Destijds hekelde Hamas het besluit van Abbas om de geplande stemming van vorig jaar te annuleren, en zei dat de stap “een staatsgreep was tegen het pad van partnerschap en nationale consensus”.

Na de parlementsverkiezingen van 2006 vormden Fatah en Hamas een regering van nationale eenheid van korte duur. Maar de Palestijnse Autoriteit kwam onmiddellijk onder vuur te liggen van Israël, de VS, de EU en andere internationale tussenpersonen die sancties oplegden en banden verbraken vanwege de controle door de terroristische groepering.

De stemming in 2006 en de daaropvolgende ineenstorting van de eenheidsregering het jaar daarop leidden tot een bloedige burgeroorlog tussen de twee facties, die eindigde met het verdrijven van Fatah door Hamas uit Gaza.

Sindsdien heeft het wederzijdse wantrouwen en de angst om de macht te verliezen elke volgende verkiezingscampagne getorpedeerd. De Palestijnse leiding heeft bij talloze gelegenheden een terugkeer naar de stembus beloofd, maar de beloofde verkiezingen bleven uit.

Bronnen:

  • naar een artikelPalestijnse president en leider Hamas treffen elkaar tijdens “historische” ontmoeting in Algerije” van 6 juli 2022 op de site van Het Laatste Nieuws (HLN)
  • naar een artikelAlgerian President meets Haniyeh, Abbas” van 5 juli 2022 op de site van Hamas
  • naar een artikel van Aaron Boxerman “PA leader Abbas, Hamas’s Haniyeh hold first face-to-face meeting in years in Algeria” van 5 juli 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.