De opkomst van de anti-zionistische joden en het ketterse messianisme

As a Jew…” (“Als Jood zijnde vind ik dat…”) beginnen sommige Joden in de Diaspora hun zin, telkens wanneer ze Israël naar de verdoemenis willen wensen

Iedereen die betrokken is bij het discours over Israël en het zionisme is zich bewust van het feit dat de woorden ‘als een jood’ altijd iets duidelijk monsterlijks voorzeggen. 

Als een Jood” wordt onvermijdelijk gevolgd door felle veroordelingen van Israël, het zionisme, “de Israël-lobby”, de pro-Israël-Amerikaanse Joodse meerderheid en min of meer al het andere – behalve natuurlijk voor harde Palestijnse nationalisten, linkse antisemieten en moslimpogromisten.

Het zou echter een vergissing zijn om antizionistische joden als geheel vreemd voor ons te zien. Ze maken in feite deel uit van onze historische erfenis en een fenomeen dat in de hele geschiedenis van de diaspora terugkeert: dat van het radicaal-joodse messianisme.

Messianisme is natuurlijk fundamenteel voor het joodse geloof en is niet per definitie een slechte zaak. Op zijn best kan het zijn wat filosoof Eric Hoffer ‘een wonderbaarlijk instrument om samenlevingen en naties uit de dood op te wekken – een instrument van opstanding’ noemde. Inderdaad, zelfs seculiere zionisten zijn tot op zekere hoogte messianisten. In zijn radicale vorm heeft het joodse messianisme echter een opmerkelijk destructief potentieel.

Radicaal messianisme heeft over het algemeen door de eeuwen heen een consistent patroon gevolgd en vindt gewoonlijk in vier fasen plaats. De formulering die volgt is van mijzelf, maar staat op de formidabele schouders van de grote geleerde van de Kabbalah Gershom Scholem, in het bijzonder zijn boek The Messianic Idea in Judaism.

In het midden van de 17e eeuw zette het geloof in de valse messias Shabbetai Zevi (1626-1676) de Joodse wereld op zijn kop

Antinomianisme : Na de komst of de naderende komst van het messiaanse tijdperk te hebben aangekondigd, beweren de messianisten dat de joodse traditie en wet zijn achterhaald, getransformeerd of volledig aangetast, en vertonen vaak gedrag dat de joodse normen rechtstreeks uitdaagt. Het bekendste voorbeeld is de 17e-eeuwse beweging rond de valse messias Sabbatai Zevi.

Vergeestelijking : als onderdeel van deze verwerping van de wet, “vergeestelijken” de messianisten deze. De rabbijnse traditie wordt verworpen als te veel van deze wereld om in de volgende praktische autoriteit uit te oefenen, en wordt op zijn best beschouwd als een uitdrukking van spirituele waarheden. Oefening wordt in feite geloof.

Ketterij : Antinomianisme en spiritualisering leiden onvermijdelijk tot regelrechte ketterij. Zo wordt de persoon van de messiaanse eiser vaak goddelijk verklaard, in strijd met het joodse verbod op afgoderij. Het uiteindelijke resultaat is meestal een volledige breuk met het jodendom zelf door bekering of zelfs de oprichting van een afzonderlijke religie – het meest voor de hand liggende voorbeeld is het christendom.

Vergelding : Nadat ze zich van het jodendom hebben afgesplitst, keren de nu onafhankelijke messianisten zich ertegen, veroordelen en demoniseren hun voormalige broeders en zetten vaak aan tot daden van aanzienlijk geweld. De lange geschiedenis van christelijk antisemitisme is het bekendste voorbeeld, maar sekten zoals de 18e-eeuwse frankisten – die hielpen in een bloedsmaadzaak nadat ze het jodendom massaal hadden verlaten – hebben dit patroon ook gevolgd.

De tak afzagen waarop men zit“. Anti-Zionistische Joden, ‘progressieve’ en of marxistische Joden die spugen op Israël en soms zelfs de islamistische terreur omarmen en steunen, met in hun zog ultra-orthodoxe Joden die het bestaansrecht van Israël verwerpen

In het geval van de antizionistische joden zien we dit proces zich herhalen. Ten eerste zijn de anti-zionistische joden trots antinomiaans. Ze verwerpen, geheel of gedeeltelijk, de morele consensus van het Joodse volk – die, of de anti-zionistische Joden het nu leuk vinden of niet, diep Zionistisch is. Inderdaad, als dat niet zo was, zouden de anti-zionistische joden geen reden van bestaan ​​hebben, aangezien ze hun hele identiteit baseren op het schenden van die specifieke norm.

Spiritualisering is het meest opvallend in fenomenen zoals het gebruik van de term “Tikkun Olam” door radicale Joodse activisten, maar het is geenszins beperkt tot hen. Alle anti-zionistische Joden gebruiken Joodse terminologie en concepten, maar abstraheren ze zodat ze staan ​​voor transcendentale concepten zoals ‘rechtvaardigheid’, ‘rechten’, ‘bevrijding’ of ‘verzet’. De traditionele joodse praktijk wordt in feite achterhaald door het zuivere denken.

De kwestie van ketterij is moeilijker, omdat de meeste anti-zionistische joden niet ‘religieus’ zijn in de formele zin. Maar vanuit hun antinomianisme creëren ze zoiets als een ketters geloof. Een anti-zionistische jood zijn neemt een systemische vorm aan die persoonlijke en spirituele identiteit definieert, net zoals formele religie dat doet. In feite ondergaan de anti-zionistische joden een bekering, hoewel in een duidelijk seculiere tijd formele bekering niet langer nodig is. Politieke onderwerping is alles wat nodig is.

De kwestie van vergelding is zo voor de hand liggend dat het vanzelfsprekend is. Als iets de anti-zionistische joden definieert, is het hun opmerkelijk hatelijke en giftige retoriek. Voor hen is het Joodse volk een kracht van puur kwaad. Als gevolg daarvan beschuldigen ze ons van alle mogelijke zonden: racisme, genocide, kolonistenkolonialisme, politieke en financiële corruptie en ongepaste beïnvloeding, controle van de media en het publieke debat enzovoort.

New York, VS op 10 november 2016. Enkele tientallen on-Joden van de ultra-orthodoxe anti-Zionistische Neturei Karta beweging betogen aan het gebouw van de Verenigde Naties in NYC

Bovendien is de bedoeling achter hun discursieve gif duidelijk: niet alleen om de Joden te belasteren, maar om ze te breken. Dit is in feite de ultieme essentie van hun ideologie. Ze weten dat ze Israël niet kunnen breken zonder ook de Joden te breken, en ze hopen dat dit hun ultieme wraak zal zijn.

In een heel andere context schreef Scholem: “Of de Joodse geschiedenis deze intrede in het concrete rijk zal kunnen doorstaan ​​zonder te vergaan in de crisis van de Messiaanse claim die praktisch is opgeroepen – dat is de vraag die uit zijn grote en gevaarlijk voorbij de Jood van deze tijd poseert voor zijn heden en zijn toekomst.”

In een tijd waarin tot op zekere hoogte de joodse verlossing en het joodse lot zijn gerealiseerd in het zionisme en de staat Israël, moeten we deze vraag ook stellen. Maar als er iets zeker is, dan is het wel dat – hoewel ze deel uitmaken van een lange en vaak duistere traditie die niettemin de onze is – de antizionistische joden al zijn omgekomen in de crisis van de messiaanse claim. Het is de plicht van de rest van ons, die de keuze hebben gemaakt om standvastig te blijven in ons gevoel van verlossing en bestemming, om ervoor te zorgen dat we het en hen verdragen.

Bronnen:

 • naar een artikel van Benjamin Kerstein “The rise of the anti-Zionist Jews and heretical messianism” van 4 juli 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Een gedachte over “De opkomst van de anti-zionistische joden en het ketterse messianisme

 1. “Anti Joodse Joden”…..
  Een altijd bestaand fenomeen in het Jodendom en dat mag.

  Maar wat heeft het ze gebracht?

  Dat ze als laatste de gasoven ingingen…..maar ze gingen er wél in.

  Dit soort idioten, die nergens bijhoren of geaccepteerd worden zijn het prototype van de Useful Idiot en worden getolereerd zolang er van hun diensten gebruik kan worden gemaakt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.