Israël en Polen komen overeen om nieuw blad om te slaan na diplomatieke fall-out

Inkompoort van Auschwitz I, het basiskamp, in het Poolse Oświęcim

President Isaac Herzog en zijn Poolse ambtgenoot Andrzej Duda kwamen maandag overeen om de betrekkingen te herstellen die waren verslechterd nadat Warschau vorig jaar een wet invoerde die het vermogen van Joden om tijdens de Holocaust verloren eigendommen terug te krijgen, werd beperkt.

Als onderdeel van de toenadering zal een nieuwe Poolse ambassadeur in Israël worden aangesteld en zal de kandidaat-ambassadeur van Israël in Polen Yacov Livne de komende dagen zijn geloofsbrieven aan Duda overhandigen, volgens een verklaring vrijgegeven door het kantoor van Herzog.

Yacov Livne

Livne is enkele maanden geleden in Polen aangekomen, maar heeft tot dusver zijn geloofsbrieven niet ontvangen en ook geen afspraken gemaakt met ambtenaren.

Het Poolse parlement heeft in december een wet aangenomen die de teruggave van eigendommen uit de Tweede Wereldoorlog van voormalige Poolse eigenaren van onroerend goed, waaronder overlevenden van de Holocaust en hun nakomelingen, zou blokkeren.

Het wetsvoorstel zet huizen en bedrijven op het spel van families die zijn omgekomen in de Holocaust en wier eigendommen later in beslag werden genomen door de Poolse autoriteiten uit het communistische tijdperk.

De toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid hekelde het wetsvoorstel als “antisemitisch en immoreel”.

Het gesprek van maandag tussen Herzog en Duda werd gecoördineerd door Lapid en de Poolse premier Mateusz Morawiecki, na een verschuiving in het standpunt van de eerste.

De twee presidenten bespraken de voortgang van de bilaterale banden en spraken de “hoop uit dat toekomstige problemen tussen Polen en Israël zullen worden opgelost door middel van een oprechte en open dialoog en in een geest van wederzijds respect”, aldus een verklaring die werd vrijgegeven na het telefoontje van de president met Duda.

De twee spraken niet over de wetgeving van vorig jaar die de kern van de strijd tussen de landen vormde. Ze onderstreepten echter wel het belang van Israëlische Holocaust-studiereizen naar voormalige nazi-kampen verspreid over Polen.

Duda benadrukte dat hij, afgezien van het leren over de Holocaust, wil dat Israëlische tieners meer leren over het huidige Polen en de Poolse geschiedenis.

Traditioneel reizen jonge Israëli’s in de zomer tussen de 11e en 12e klas naar Polen om voormalige nazi-kampen te bezoeken, meer te weten te komen over de Holocaust en de slachtoffers te gedenken. De reis wordt lange tijd beschouwd als een mijlpaal in het Israëlische onderwijs en voorafgaand aan de pandemie namen elk jaar zo’n 40.000 Israëlische studenten deel.

De jaarlijkse reizen werden opgeschort tijdens de pandemie en vorige maand zei Israël dat het ze niet hervatte omdat de rechtse regering van Polen probeerde het leerplan te beheersen.

Israël stemde ermee in dat de Israëlische jongeren hun Poolse leeftijdsgenoten zouden ontmoeten, maar Warschau zei dat dit niet genoeg was. Israël stemde er ook mee in om een ​​bezoek aan een Joods museum in Warschau aan het reisschema toe te voegen, waar studenten zouden worden blootgesteld aan de rijke geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Polen. De partijen hebben nog geen akkoord bereikt over de kwestie.

Israëls poging om een ​​middenweg te vinden werd verworpen en de landen kwamen op een dood spoor terecht. De besprekingen worden later deze maand hervat.

Op donderdagnamiddag 4 september 2003 vlogen drie F-15 gevechtsvliegtuigen van de Israëlische Luchtmacht (IAF) over het vernietigingskamp van Auschwitz-Birkenau. Vanuit de lucht is goed de omvang van dit kamp te overschouwen. Vooraan op het plaatje onder de eerste F-15 zijn de ruïnes van Crematorium II en III te zien. Crematoria IV en V bevinden zich links bovenaan. Crematorium I bevond zich in het basiskamp van Auschwitz (I) op zowat 3 kilometers van Birkenau.

Bronnen:

  • naar een artikel van Itamar Eichner “Israel, Poland agree to turn over new leaf after diplomatic fallout” van 4 juli 2022 op de site van Ynet News
  • naar een artikelIsrael, Poland agree to improve ties strained by Holocaust restitution row” van 5 juli 2022 op de site van Israel Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.