Hoe en waarom Oekraïne misschien wel de belangrijkste bakermat was voor vroege zionisten

Het zou moeilijk zijn om te beweren dat een enkel land de grootste rol speelde in de vroege geschiedenis van de zionistische beweging, maar er is een argument dat Oekraïne die titel verdient. 

Ten eerste bracht het een zeer groot aantal belangrijke zionisten voort. Onder het kleine handjevol mannen dat in het begin van de jaren 1880 de Hibbat Zion (Love of Zion) beweging stichtte om Joden in het land Israël te vestigen – de voorloper van de zionistische beweging die Theodor Herzl aan het eind van de eeuw oprichtte – waren er twee Oekraïense joden. 

Even later zou Ber Borochov , die werd geboren in een kleine Oekraïense stad en stierf in Kiev, de synthese van marxisme en zionisme creëren die de ideologie van de Israëlische Labour-partij werd. Vladimir Jabotinsky, die een parallelle rol speelde voor de Likud-partij, is geboren en getogen in Odessa. 

Ahad Ha’am, beschouwd als de grondlegger van het ‘culturele zionisme’, werd geboren en woonde het grootste deel van zijn leven in Oekraïne. Drie van de eerste premiers van Israël zijn geboren in Oekraïne, net als twee van zijn presidenten.

Hetzelfde geldt voor literatuur: Hayim Nahman Bialik, de grote dichter van het zionisme, en Shmuel Yosef Agnon, de grootste moderne Hebreeuwse romanschrijver, werden beiden geboren in Oekraïne, net als verschillende andere vergelijkbare figuren. 

En dan hebben we het nog niet eens over hedendaagse Israëlische leiders zoals minister van Jeruzalemzaken Zev Elkin, of de voormalige politicus en weigeringsleider Natan Sharansky.

Beroemde Oekraïense Joden. Van L naar R: Golda Meir, Menachem Mendel Schneerson, Mila Kunis en Sholem Aleichem

Waarom Oekraïne?

Individuele verhalen vertellen ons niet alles. Het verhaal van het zionisme zelf begint in Oekraïne in de jaren 1880. In die tijd was het gebied dat nu Oekraïne omvat, verdeeld in twee zeer verschillende sferen. 

Een daarvan was een gebied van ongeveer negen Russische provincies, die allemaal in het “Paleis van de nederzettingen” lagen, dat wil zeggen, het gebied waar Russische joden legaal mochten wonen zonder speciale toestemming. 

De rest lag in het Oostenrijks-Hongaarse rijk. Alles bij elkaar genomen, waren deze gebieden toen de thuisbasis van meer dan een miljoen Joden. Dat wil zeggen, een aanzienlijk deel van de joodse wereldbevolking woonde in Oekraïne, en een aanzienlijk deel van de Oekraïners was joods.

In de jaren 1860 en 70 probeerde tsaar Alexander II zijn land te pakken te krijgen tot in de 19e eeuw, wat betekende een einde te maken aan de lijfeigenschap, quasi-democratische lokale overheden te creëren en een rechtssysteem in Europese stijl in te voeren. 

Het Getto van Lwow (Lviv) in de Oekraïne in het voorjaar van 1942, bewaakt door nazi’s en hun Oekraïense collaborateurs. Het getto werd geliquideerd in juni 1943; alle inwoners werden gedeporteerd naar het vernietigingskamp Bełżec en het concentratiekamp Janowska

Voor de joden betekende het een geleidelijke versoepeling van discriminerende wetgeving, zoals beperkingen op waar ze konden wonen. Zo hadden joden nog speciale toestemming nodig om in Kiev (Kiev) te wonen, maar het werd een stuk makkelijker om die te krijgen. 

Er ontstonden ook nieuwe economische kansen, terwijl de oude werden gesloten. Toevallig waren veel van die nieuwe kansen in Oekraïne, terwijl andere delen van de Pale meer economische achteruitgang zagen.

Dat veranderde allemaal in 1881, toen een bende terroristen de tsaar vermoordde. Hiermee hoopten ze de onderdrukte massa’s van Rusland te inspireren om in opstand te komen tegen de regering en de aristocratie en een nieuw tijdperk van vrijheid en welvaart in te luiden. Dat gebeurde niet, maar mensen kwamen in opstand en vielen de Joden aan. 

De volgende twee jaar raasde een golf van bloedige pogroms door de Pale en zelfs daarbuiten , waarvan de meeste in Oekraïne plaatsvonden. In plaats van een oogje dicht te knijpen voor het geweld, reageerde de nieuwe tsaar – door strengere wetten te creëren over waar Joden konden leven en hoe ze de kost konden verdienen.

Voor voorstanders van de Haskalah (Joodse Verlichting) die hoopten op een toekomst waarin hun broeders meer rechten verwierven terwijl ze zich aanpasten aan de Russische samenleving, kwamen zowel de pogroms als de reactie van de regering als een verpletterende klap en deden ze de toekomst van de joden in Rusland heroverwegen. Deze intellectuele reactie werd vooral gevoeld in Odessa – een stad die absoluut centraal staat in de geschiedenis van het zionisme.

De Grote Synagoge van Brody, Oekraïne, gebouwd in 1742. Plaatje omstreeks 1900 [beeldbron: Facebookpagina ‘Let’s keep the Great Synagogue in Brody]

De magie van Odessa

Odessa werd gesticht op het grondgebied dat Catharina de Grote in 1792 van het Ottomaanse rijk had veroverd. In tegenstelling tot steden als Vilna of Lviv of de honderden shtetls waar Joden eeuwenlang hadden gewoond , was Odessa gloednieuw en een van de weinige Russische steden waar Joden konden zich vrij vestigen en nieuwe economische kansen zoeken. 

Vergeleken met hun broeders elders in Rusland waren de Joden in Odessa minder religieus oplettend en spraken ze eerder Russisch in plaats van, of in aanvulling op, Jiddisch . Deze bruisende havenstad was de plek om naartoe te gaan als je op zoek was naar rijkdom; of als je weg wilt van je familie, het hechte sjtetl-leven of helemaal weg van religieuze naleving; of als je een aspirant-intellectueel was die graag deel wilde nemen aan de Haskalah.

Het was Odessa’s belofte van het nieuwe, gecombineerd met de nabijheid van de oude wereld van de sjtetl, die het zo’n levendige plek maakte voor het Joodse culturele en intellectuele leven van de jaren 1860 tot de Russische Revolutie. De stad trok ook Joden van buiten Oekraïne aan, en gedurende twee of drie decennia was het het centrum van de Haskala.

Oekraïense Joodse mannen in het Getto van Brody in het Lvov District van Oekraïne, staan in lange rijen opgesteld, wachtend op hun deportatie naar het doodskamp van Belzec, ca. 1943 [beeldbron: Wikimedia Commons]

De vroege zionisten van Odessa

Onder de vele jonge joodse mannen die naar Odessa kwamen, enthousiast om nieuwe ideeën te onderzoeken en met hun pennen een stempel op het joodse leven te drukken, was Moshe Leib Lilienblum. H

ij werd al snel een centrale figuur van het joodse intellectuele leven in de stad, en was de archetypische figuur die overstapte van het omarmen van de Haskala naar het omarmen van het zionisme. 

Er waren andere individuen die een grotere organisatorische rol speelden in de zionistische beweging van de jaren 1880, maar het was Lilienblum die de belangrijkste denker was, die zich niet alleen een vestiging in het Joodse thuisland voorstelde, maar ook een heropleving van het Hebreeuws en een renaissance van de Joodse natie en van de Joodse ziel.

In 1889 kwam het volgende grote moment van het vroege zionisme ook in Odessa, toen de in Oekraïne geboren Asher Ginsberg – bekend onder het pseudoniem Ahad Ha’am – de leider werd van een geheim genootschap genaamd de Bnei Moshe, dat probeerde de inspanningen te coördineren om Joden naar het land Israël brengen. 

Onder zijn leiding bleef Odessa het internationale zenuwcentrum van het zionisme totdat Theodor Herzl het Eerste Zionistische Congres in 1897 bijeenriep, en de nieuwere beweging van Herzl de oudere Russische opnam. Maar gedurende de twee decennia daarna hield Odessa niet op het kloppend hart te zijn van het zionistische denken en de zionistische cultuur.

Dit was nog maar het begin van een veel langer verhaal. Odessa zou andere grote zionistische leiders creëren. Vladimir Jabotinsky, grondlegger van het revisionistische zionisme, was een archetypische Odessan, met één voet in de Russische wereld en één voet in de joodse, en hij schreef uitbundig over zijn liefde voor zijn geboortestad. 

Er waren ook een paar andere grote Oekraïense steden, zoals Charkov, waarvan de Joodse geschiedenis niet zo anders was dan die van Odessa. Dat is misschien een deel van de reden waarom Kiev ons Golda Meir heeft gegeven en Donetsk ons ​​Natan Sharansky.

Latere Generaties

Er kan nog veel meer worden gezegd over de Oekraïense zionisten en het zionisme, maar in plaats daarvan wil ik vooruitspoelen naar een man die in 2022 de beroemdste Oekraïense jood ter wereld werd toen Rusland dat land binnenviel: Volodymyr Zelensky. De komiek die de Oekraïense president werd, heeft zeker sterke banden met Israël, maar toch heeft hij zijn leven niet aan de Joodse natie, maar aan de Oekraïense toegewijd. 

Screenshot uit de Oekraïense TV-reeks ‘Dienaar van het Volk‘ (2015-2019) met Vladimir Zelenski in de hoofdrol. Daarin speelt hij de rol van een leraar geschiedenis die op gewelddadige wijze president van Oekraïne werd. De reeks maakte Zelenski immens populair en diende in april 2019 als springplank naar het èchte presidentschap

In de eerste maanden van de oorlog irriteerde hij een behoorlijk aantal Israëli’s en Amerikaanse zionisten met zijn klachten dat de Joodse staat niet meer had gedaan om zijn land te helpen, om nog maar te zwijgen van zijn vergelijking van de bloedige Russische invasie met de Holocaust. Dus hij lijkt een vreemde keuze om over te spreken in de context van het Oekraïense zionisme.

Maar niet zo vreemd. Veel, zo niet de meeste zionistische denkers geloofden dat Joden toegewijde en patriottische burgers moesten zijn van de landen waarin ze leefden, totdat de tijd kwam dat ze hun weg naar het land Israël zouden vinden. 

In de jaren twintig en dertig voegden tientallen jonge zionisten zich bij het Poolse leger om te laten zien dat ze volwaardige burgers konden zijn, om mythen over Joodse lafheid en onmannelijkheid te bestrijden, en omdat ze een overeenkomst zagen tussen de recente strijd voor onafhankelijkheid van Polen en de Joodse strijd. .

In de 21e eeuw werd Zelensky over de hele wereld bewonderd om zijn moed en vastberadenheid; hij is trots joods, trots pro-Israël en trots Oekraïens; hij is ook een strijder voor vrijheid en nationale zelfbeschikking. Op die manier vervult hij een bepaald soort zionistisch ideaal. Ongetwijfeld zouden Oekraïense zionisten van een eeuw geleden hem als een held hebben gezien, misschien wel Jabotinsky het meest.

Bronnen:

  • naar een artikel van Andrew Koss “Zionism in Ukraine: How and why Ukraine was arguably the most important cradle for early Zionists” op de site van My Jewish Learning

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.