G-H Luxemburg: Antisemitische incidenten met 64 procent gestegen in 2021

Antisemitische incidenten in Luxemburg schieten omhoog, met gegevens die een stijging van 64 procent laten zien in 2021.

Een rapport van de Luxemburgse antisemitismemonitor Recherche et information sur l’antisémitisme au Luxembourg (RIAL) beschrijft de zorgwekkende toename van anti-joodse daden in het kleine Europese land van iets meer dan 645.000 inwoners.

Volgens de Campagne tegen Antisemitisme registreerde RIAL in 2021 80 antisemitische incidenten, een stijging van 64 procent ten opzichte van de 64 incidenten in 2020. Ook zijn de incidenten sinds 2019 verdubbeld. Dit jaar zijn er tot nu toe 30 gevallen gemeld.

Incidenten waren onder meer intimidatie, online misbruik en schade aan Joodse begraafplaatsen.

RIAL schreef in het rapport dat bij sommige incidenten pandemische samenzweringstheorieën betrokken waren, terwijl andere antisemitisme gebruikten om de Russische invasie van Oekraïne te rechtvaardigen.

Luxemburg heeft ongeveer 1.200 Joden, die 0,19 procent van de bevolking uitmaken.

In januari 2021 stemde Luxemburg in met een nationale strategie ter bestrijding van antisemitisme als onderdeel van een Holocaust-teruggaveovereenkomst waarin de regering $ 1 miljoen zou betalen als compensatie aan overlevenden van de Holocaust.

Naziparade aan de Grote Synagoge van Luxemburg tijdens WOII. De synagoge, gebouwd in 1894, werd in augustus 1943 totaal platgebrand door de nazi’s

Joden van Luxemburg

De eerste vermelding van joden die in de stad Luxemburg, de hoofdstad van het land, woonden, dateert uit 1276. Ze werden gevolgd door kleine aantallen joodse immigranten uit het aangrenzende gebied van Trier, die in het begin van de 14e eeuw nederzettingen stichtten in Luxemburg. 

Tijdens de Zwarte Dood van 1349 werden Joden afgeslacht of verdreven uit het land en in 1515 woonden er slechts 15 Joodse families in Luxemburg, Echternach en Aarlen. Ze werden opnieuw verdreven in 1530 en met uitzondering van enkele Marranen, kwamen ze pas in de Napoleontische tijd terug in Luxemburg.

Luxemburgse krant van 16 oktober 1941. Er zijn geen Joden meer in Luxemburg wegens “nach dem Osten ausgesiedelt

In 1808 woonden er vijfenzeventig joden in Luxemburg. Het land werd onafhankelijk in 1815 en de eerste synagoge werd gebouwd in de stad Luxemburg in 1823. De eerste opperrabbijn van het land, Samuel Hirsch, diende tussen 1843 en 1866 en staat bekend als de vader van het radicale hervormingsjodendom. In 1880 waren er ongeveer 450 Joden in het land, wat leidde tot de oprichting van nog twee synagogen.

In de jaren ’30 groeide de Joodse bevolking van 1.500 tot 4.000 als gevolg van de komst van vluchtelingen uit Duitsland. Door evacuaties naar Frankrijk en andere landen konden ongeveer 1.560 Luxemburgse joden de Tweede Wereldoorlog overleven. 

Het kleine Luxemburg werd op 10 mei 1940 aangevallen door buurland Duitsland en gaf zich een dag later over. Het werd onder bezetting geplaatst en werd in 1942 formeel bij Duitsland geannexeerd. Een administratieve commissie die tijdens de bezetting als vervangende regering fungeerde, had meegewerkt aan de deportatie van Joden naar de vernietigingskampen.

Deportatie van Luxemburgse Joden door nazi-collaborateurs [beeldbron: HEART]

De nazi’s vermoordden 1.945 Luxemburgse joden, van wie een derde in kampen stierf nadat ze waren gedeporteerd, en de rest in het land zelf of in de bezette landen waarnaar ze vluchtten. Geallieerde troepen bevrijdden Luxemburg op 9 september 1944.

Slechts 36 Luxemburgse joden overleefden de nazi-concentratiekampen. Na de Holocaust keerden ongeveer 1.500 Joden terug naar Luxemburg, van wie de meesten kooplieden waren die hun vooroorlogse bedrijven herbouwden.

In 1949 werden volledige diplomatieke banden tussen Israël en Luxemburg tot stand gebracht. Vanwege de kleine omvang van Luxemburg is de Israëlische ambassade in Brussel gevestigd en wordt Luxemburg politiek vertegenwoordigd door de Nederlandse ambassade en economisch door de Belgische ambassade. Sinds 1948 zijn 84 Luxemburgse Joden geëmigreerd naar Israël.

Bronnen:

  • naar een artikelAntisemitic incidents in Luxembourg increase 64% in one year” van 5 juli 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel “Luxembourg sees antisemitic incidents rise 64% in one year” van 4 juli 2022 en een artikelJoodse Gemeenschap van Luxemburg” van 21 maart 2022 op de site van European Jewish Congress (EJC)
  • naar een artikelLuxembourg says sorry to Jews for World War II government collaboration with Nazi occupiers” van 9 juni 2015 op de site van World Jewish Congress (WJC)
  • naar een artikelThe Destruction of the Jews of Luxembourg” op de site van The Holocaust Education & Archive Research Team

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.