Arabieren in Jeruzalem moeten voortaan het eigendom van betwist eigendom bewijzen

Sheikh Jarrah, Jeruzalem, 31 maart 2021. Palestijns protest tegen uitzetting [beeldbron: Kashmir Reader]

Vier jaar juridische strijd eindigde in het weekend met de annulering van het “Mukhtar Protocol“, een problematische procedure waarbij eigendomsbezit in Oost-Jeruzalem werd bepaald door lokale leiders, en Arabieren moeten nu het daadwerkelijke eigendom van betwist eigendom in het gebied bewijzen.

Het Mukhtar-protocol, door de Regavim-organisatie beschreven als “een van de meest corrupte, discriminerende procedures die door de staat Israël worden opgelegd”, werd gebruikt om eigendom van grond in Jeruzalem vast te stellen als basis voor bouwvergunningen en andere juridische procedures, gebaseerd op de getuigenissen van lokale dorpsexperts, in plaats van goed gedocumenteerd eigendomsbewijs.

In Oost-Jeruzalem was de getuigenis van een lokale dorpsmukhtar (leider) voldoende, in tegenstelling tot de bewijslast zoals juridische documenten, akten of andere documentatie met juridische status en verifieerbaarheid, die overal elders in Israël vereist is.

Regavim wees erop dat deze “vreemde, verouderde procedure een open uitnodiging was voor wijdverbreide fraude, resulterend in de schending van eigendomsrechten van zowel Joodse als Arabische eigenaren.”

Vier jaar geleden, toen het ministerie van Justitie probeerde de lijst van erkende mukhtars te herzien en bij te werken, werd een coalitie van Israëlische organisaties gevormd om de gemeentelijke en nationale instanties te bestrijden die deze problematische procedure willen voortzetten.

Als onderdeel van de publiekscampagne tegen het Mukhtar-protocol leidde Regavim een ​​reeks bijeenkomsten met de professionals in de gemeente Jeruzalem die verantwoordelijk zijn voor landgebruikskwesties. De bijeenkomsten werden bijgewoond door op Jeruzalem gerichte zionistische organisaties, waaronder Elad, Ateret Cohanim, HaTzedek, Keep Jerusalem en anderen.

Vier jaar campagne voeren leidde ertoe dat het Mukhtar-protocol vrijdag werd stopgezet.

Yehudah Poah, directeur van de Betzalmo-rechtenorganisatie, verwelkomde het besluit en zei dat Oost-Jeruzalem “niet anders is dan waar dan ook in de staat Israël. Onze soevereiniteit en de rechtsstaat daar zouden 100 procent moeten zijn.”

Advocaat Boaz Arzi, directeur van de juridische afdeling van Regavim, voegde eraan toe dat Israël “onmiddellijk na de hereniging van de stad [in 1967] volledige reguleringsprocedures voor alle eigendommen in Jeruzalem had moeten uitvoeren, en het voortdurend aanslepen heeft geleid tot het verlies van duizenden dunams van land tot frauduleuze claims en de erosie van het bestuur.”

Regavim feliciteert het ministerie van Justitie voor zijn inspanningen om een ​​einde te maken aan deze voortdurende mislukking en om de dubieuze procedure te annuleren, en hoopt dat het proces van landregulering en registratie snel en resoluut zal worden voltooid.

Bronnen:

  • naar een artikel van Aryeh Savir Jerusalem Arabs now have to prove ownership over contested property” van 26 juni 2022 op de site van World Israel News (WIN)
  • naar een artikelA Game-Changing Achievement: “Mukhtar Protocol” Canceled” van 26 juni 2022 op de site van Regavim
  • naar een artikel van Naomi Linder Kahn “Too many chiefs Israel’s faltering sovereignty and the ‘mukhtar protocol’” van 29 maart 2019 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Arabieren in Jeruzalem moeten voortaan het eigendom van betwist eigendom bewijzen

  1. Had natuurlijk al jaren geleden zo moeten worden geregeld zodat er niet met eigendoms claims van “palestijnen uit oost Jeruzalem” kan/kon worden gegoocheld.

    Waarheid is niet een van de grootste deugden van ” palestijnen uit Oost Jeruzalem” en correct bewijs daarom het énige wat telt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.