Zelensky juicht arrest van Israëlisch Hooggerechtshof toe dat de deur opent voor Oekraïense vluchtelingen

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky verwelkomde zondag een beslissing van het Israëlische Hooggerechtshof dat een regeringsbeleid verwierp dat het aantal Oekraïense vluchtelingen dat hoopt de Joodse staat binnen te komen, verwerpt.

In maart kondigde de Israëlische minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked aan dat Israël nog maar 5.000 Oekraïners zou accepteren die de Russische oorlog tegen het land ontvluchten, met uitzondering van de ongeveer 20.000 die al aanwezig zijn, degenen met familieleden in Israël, of degenen die in aanmerking komen onder de Wet op de Terugkeer, die staat de immigratie toe van iedereen met een joodse grootouder.

Het Israëlische hooggerechtshof verwierp zondag de aanpak van de staat en vond een verzoekschrift dat was ingediend door privéadvocaat Tomer Warsha. De rechtbank oordeelde dat Oekraïense staatsburgers die Israël willen binnenkomen voor een periode van maximaal drie maanden zijn vrijgesteld van de limiet, terwijl ze benadrukte dat het ministerie van Binnenlandse Zaken de bevoegdheid behield om hun binnenkomst op individuele basis te voorkomen.

Zelensky prees de beslissing op Twitter en merkte op: “De rechtsstaat en het respect voor de mensenrechten is precies wat een echte, ontwikkelde democratie onderscheidt!”

Kiev heeft er herhaaldelijk bij de Joodse staat op aangedrongen om zijn steun aan Oekraïne te versterken sinds de inval in februari door Russische troepen. Zelensky sprak vorige maand studenten toe aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en bedankte Israël voor het verstrekken van humanitaire hulp, maar drong er bij de regering op aan zich aan te sluiten bij het internationale sanctieregime tegen Moskou.

In een verklaring zei de Israëlische minister van Diaspora-aangelegenheden Nachman Shai dat de beslissing van het Hooggerechtshof “onze morele plicht als Joodse natie en staat belichaamt”.

“Vanaf het begin heb ik gevochten om Oekraïense vluchtelingen binnen te laten zonder de spanningen van bureaucratische barrières”, zei Shai. “Ik verwelkom deze beslissing die is genomen ten gunste van de mensheid en in overeenstemming met ons ethos als volk.”

Bronnen:

  • naar een artikelZelensky Cheers Israeli Supreme Court Ruling Lifting Cap on Ukrainian Refugees” van 3 juli 2022 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.