Israël bereikt record handelsstijging met Arabische staten onder Abraham Akkoorden

De handel tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten bereikte in mei 2022 $ 201,4 miljoen, een stijging van 130 procent ten opzichte van mei 2021, zo maakte het Abraham Accords Peace Institute bekend. 

Volgens de juni-nieuwsbrief van het instituut is de handel met Jordanië met 54 procent toegenomen ten opzichte van vorig jaar tot $ 55 miljoen, gevolgd door Egypte met een stijging van 41 procent en $ 23,6 miljoen. 

Marokko bereikte in mei $ 3,1 miljoen aan handelsovereenkomsten met de Joodse staat, een stijging van 94 procent ten opzichte van 2021. Ondertussen ging de handel van Israël met Bahrein binnen een jaar van geen naar $ 1,2 miljoen. 

“Handelsbetrekkingen braken zelfs de records van vorige maand, en juni zag veel opwindende ontwikkelingen op het gebied van innovatie, diplomatiek en academisch gebied”, zei Asher Fredman, directeur voor Israël bij het Abraham Accords Peace Institute, in een Twitter-bericht. 

Eerder in juni voltooide Emirates Airlines haar eerste passagiersvlucht tussen Dubai en Israël, waarmee de dagelijkse dienst van Dubai naar Tel Aviv voor de luchtvaartmaatschappij begon. 

Marokko heeft ook aangekondigd dat Israëlische burgers vanaf 10 juli in aanmerking komen voor een e-visum om het land binnen te komen, waarmee een einde komt aan de eis voor Israëlische staatsburgers om afspraken te maken voor interviews bij het Marokkaanse verbindingsbureau in Israël.

Het Israëlische ministerie van Defensie zei eerder op zaterdag dat drie militaire waarnemers deze week deelnamen aan de “Afrikaanse leeuw 2022” in Marokko, de eerste keer dat het Israëlische leger in het koninkrijk aanwezig was.  

De door de VS bemiddelde Abraham-akkoorden zijn een gezamenlijke overeenkomst tussen Israël, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) om de in augustus 2020 ondertekende betrekkingen te normaliseren, met later Soedan en Marokko. 

Bronnen:

  • naar een artikelIsrael reaches record trade increase with Arab States under Abraham Accords” van 3 juli 2022 op de site van i24News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.