Palestijnen lopen niet warm voor Biden’s reis naar het Midden-Oosten

Ramallah, 10 maart 2010. Toenmalig vice-president Joe Biden bezoekt de Arabische gebieden in Judea & Samaria. Biden is zichtbaar beste maatjes met Abu Mazen, nom de guerre van Mahmoud Abbas

Palestijnen wachten – met toenemende somberheid – het eerste bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden af, na wat zij zien als een reeks gebroken beloften van Washington en te midden van opwarmende Israëlisch-Amerikaanse defensiebanden.

President Biden zal van 13 tot 16 juli 2022 een bezoek brengen aan Israël en Judea & Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever, waar hij Israëlische leiders en de Palestijnse president Mahmoud Abbas zal ontmoeten, evenals Saoedi-Arabië.

Ongehoord zijn verzoeken om de heropening van het Amerikaanse consulaat in Jeruzalem of het opheffen van de classificatie van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie als een terroristische groepering, zeggen sommige Palestijnen.

“We hebben geen illusies dat het bezoek een politieke doorbraak zal bereiken. We zullen luisteren naar meer toezeggingen en beloften”, zei een hoge Palestijnse functionaris. “Dit bezoek gaat over het normaliseren van de banden tussen Israël en Arabische landen, waaronder Saoedi-Arabië.”

In een gesprek met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken op donderdag, drong Abbas er bij de regering-Biden op aan om Israël onder druk te zetten om de status-quo in Oost-Jeruzalem en de Al Aqsa-moskee daar te behouden.

Een woordvoerder van het Amerikaanse Bureau voor Palestijnse Zaken zei dat Washington gelooft dat een tweestatenoplossing de beste manier is om het generatieslange Israëlisch-Palestijnse conflict op te lossen.

Palestijnse functionarissen veroordelen ook de voortdurende nederzettingenactiviteiten van Israël op de Westelijke Jordaanoever en zeggen dat ze elk vooruitzicht op een levensvatbare Palestijnse staat die naast Israël zou bestaan, afzwakken.

Maar de intense focus op het versterken van de veiligheidssamenwerking tussen Israël en de met de VS verbonden Arabische landen om de Iraanse dreiging het hoofd te bieden, betekent dat elke stap in de richting van een bredere oplossing van de Palestijnse kwestie veraf blijft, aldus Talal Okal, een politiek analist in Gaza.

“Biden zal niets doen om de bestaande realiteit te veranderen”, zei hij. “Er is geen horizon voor het Palestijns-Israëlische conflict.”

Bronnen:

  • naar een artikelPalestinians wary of Biden’s Mideast trip” van 2 juli 2022 op de site van i24News
  • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Palestinian Authority fears Biden visit would sideline Palestinian issue” van 26 juni 2022 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Palestijnen lopen niet warm voor Biden’s reis naar het Midden-Oosten

  1. “De palestijnse kwestie”…..het bij elkaar gefantaseerde hoofdpijn dossier is zooooooo laatste eeuw maar de wereld, met al haar échte problemen & dreigingen, begint dit gelukkig ook in te zien en het eindelijk los te weken.

    Probleem is dat “de palestijnen” zich met al hun BS verhalen nog stééds als het centrum van het universum zien.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.