Executies in Iran meer dan verdubbeld in de eerste helft van 2022, met 251 ophangingen tot en met juni

(Ophang-)cultuur in Iran

Het aantal executies in Iran is in de eerste helft van 2022 meer dan verdubbeld, zei een ngo vrijdag, die waarschuwde dat de golf van ophangingen was bedoeld om angst te zaaien in een tijd van protesten.

Van 1 januari tot 30 juni werden in Iran 251 mensen opgehangen, vergeleken met 117 in de eerste helft van vorig jaar, aldus het in Noorwegen gevestigde Iran Human Rights (IHR) in een rapport.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres had vorige maand zijn bezorgdheid geuit over de toename van executies, waarbij Iran opnieuw grote aantallen drugsdelinquenten en veel mensen uit etnische minderheden executeerde.

Iran heeft de afgelopen maanden landelijke protesten gezien over economische grieven, zoals de stijging van de kosten van basisproducten, waaronder brood.

Lijfstraffen zijn schering en inslag in Iran: De 23-jarige Mohammed Bijeh werd in maart 2005 veroordeeld door 100 zweepslagen [beeldbron: CBS News]

“Het lijdt geen twijfel dat het verspreiden van angst om de groeiende protesten tegen het regime tegen te gaan het belangrijkste doel is van deze executies”, zei IHR-oprichter Mahmood Amiry-Moghaddam tegen AFP.

“Alleen sterkere internationale reacties en binnenlandse campagnes tegen de executies kunnen de politieke kosten van deze executies voor de autoriteiten verhogen en de stijgende trend stoppen”, zei hij.

Hij merkte op dat 137 van de executies hadden plaatsgevonden sinds de nieuwe golf van protesten op 7 mei begon. Onder de geëxecuteerden waren ook zes vrouwen, aldus IHR.

Volgens IHR werden alleen al op woensdag acht gevangenen geëxecuteerd op beschuldiging van verkrachting en moord in de Rajai Shahr-gevangenis buiten Teheran.

Erg bezorgd’

Er is ook bijzondere bezorgdheid onder activisten over het onevenredig hoge aantal niet-Perzische etnische minderheden in Iran – vooral Baluch en Koerden – die worden geëxecuteerd.

IHR zei dat het in deze periode de executies heeft geteld van 67 gevangenen van de Baluch-minderheid, die de soennitische vorm van de islam aanhangen in voornamelijk het sjiitische Iran en in het zuidoosten van het land wonen.

Activisten hadden ook hun ongenoegen geuit over de executie op 20 juni van een Koerdische man genaamd Firuz Musalou, die was veroordeeld op beschuldiging van lidmaatschap van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) die een opstand heeft gevoerd in buurland Turkije.

Zijn vonnis werd in het geheim uitgevoerd zonder dat zijn familie op de hoogte werd gebracht.

In het jaarverslag van Amnesty International over de doodstraf stond dat in 2021 het aantal executies met 28 procent was gestegen tot 314, het hoogste aantal sinds 2017 en een dalende daling sindsdien.

Zweepslagen in het openbaar toedienen in Iran zijn dagelijkse kost en lokken altijd veel publiek. In Teheran is inzake mensenrechten de klok blijven stilstaan in de 7de eeuw na C.

Het merkte op dat ten minste 19 procent van de geregistreerde executies leden waren van de Baluch-etnische minderheid, die slechts vijf procent van de totale Iraanse bevolking uitmaakt.

Het aantal executies in Iran was gedaald sinds 2017, toen wijzigingen in de anti-narcoticawet van het land van kracht werden, waardoor het aantal ter dood veroordeelde veroordeelden voor drugsgerelateerde aanklachten werd verminderd.

“De secretaris-generaal maakt zich grote zorgen over de toename van het aantal executies, ook voor drugsgerelateerde misdrijven”, zei Nada Al-Nashif, de plaatsvervangend hoge commissaris voor mensenrechten van de VN, toen ze in juni Guterres’ rapport over Iran presenteerde.

“De doodstraf wordt nog steeds opgelegd op basis van beschuldigingen die niet neerkomen op de ‘zwaarste misdaden’ en op manieren die onverenigbaar zijn met de normen van een eerlijk proces”, voegde ze eraan toe.

IHR zei dat het aantal executies alleen die bevat die in officiële media zijn gepubliceerd of die zijn bevestigd door ten minste twee onafhankelijke bronnen, wat betekent dat het werkelijke aantal hoger zou kunnen zijn.

Bronnen:

 • naar een artikel van Stuart Williams “Iran executions more than double in 1st half of 2022, with 251 hanged through June” van 1 juli 2022 op de site van The Times of Israel
 • naar een artikel “Iran executes 12 inmates at prison in its southeast” van 8 juni 2022 op de site van Israel National News (INN)
 • naar een artikel “Iran executions: Alarming rise in use of death penalty in 2021 – report” van 28 april 2022 op de site van BBC News
 • naar een artikel van Patrick Knox “Death from the Dark Ages: Hanged from cranes, thrown off cliffs and stoned to death… Iran’s brutal history of barbaric executions revealed after ‘CIA spies’ sentenced to death” van 24 juli 2019 op de site van The Sun

2 gedachtes over “Executies in Iran meer dan verdubbeld in de eerste helft van 2022, met 251 ophangingen tot en met juni

 1. En de oorverdovende stilte vanuit het, op papier, mensenrechten minnende Europa & hypocriete NGO’s is natuurlijk een teken hoe zij écht over mensenrechten denken.

  Dit staat natuurlijk in schril contrast met “de moord door de Israeli’s op één palestijnse oorlogscorrespondente”.

  Wanneer Israel ook maar de teennagel van een palestijnse terrorist eruit zou trekken zouden de (georganizeerde) anti Israel haat demonstraties miljoenen op de been brengen en zouden er speciale sessies van de UN plaatsvinden en vanuit alle hoofdsteden zouden er boodschappen van afkeuring over zoveel ‘mensenrecht schending’ blazen etc.etc.etc..

  En onze vriend Gueterres van de VN?
  Die doet wat hij het beste doet………, zijn bezorgdheid uiten!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.