Wereldleiders feliciteren nieuw benoemde Israëlische premier Yair Lapid

De 59-jarige Yair Lapid werd tussen donderdag en vrijdag om klokslag middernacht officieel premier en trad aan als de 14e premier in de geschiedenis van Israël.

Voordat Yair Lapid in 2012 de politiek inging, was hij auteur, tv-presentator en nieuwsanker. Tussen 1988 en 1994 was Lapid aan de slag als redacteur bij de mediagroep Yedioth Ahronot (Ynet News).

Daarna maakte hij de overstap als reporter op televisie bij Channel 1 en Channel 2. Op 8 januari 2012 stapte hij in de politiek en richtte hij op 29 april 2012 zijn partij Yesh Atid op, een centrumrechtse partij.

Lapid’s termijn als leider van het land zou een vrij korte termijn kunnen worden, aangezien hij van zijn voorganger Naftali Bennett een interim-regering overneemt voorafgaand aan de nationale verkiezingen op 1 november 2022.

“We zullen ons best doen voor een Joodse, democratische staat, goed en sterk en bloeiend, want dat is de taak, en het is groter dan wij allemaal”, zei Lapid tijdens een overdrachtsceremonie met vertrekkend premier Naftali Bennett.

Wereldleiders feliciteerden vrijdag de nieuw geïnstalleerde Israëlische premier Yair Lapid, toen de minister van Buitenlandse Zaken het roer overnam van de vertrekkende premier Naftali Bennett voorafgaand aan de verkiezingen in november.

De Amerikaanse president Joe Biden was een van de eersten die Lapid zijn goede wensen deed, met de nadruk op zijn aanstaande bezoek aan Israël.

“Felicitaties aan Yair Lapid, de nieuwe premier van Israël, en dank aan plaatsvervangend premier Naftali Bennett voor je vriendschap in het afgelopen jaar”, tweette Biden. “ Ik kijk ernaar uit om jullie beiden in juli te zien om het onbreekbare partnerschap tussen de VS en Israël te vieren.”

Tijdens zijn toespraak op donderdag benadrukte Biden dat een van de doelen van zijn bezoek was om “de integratie van Israël in de regio te verdiepen, wat ik denk dat we zullen kunnen doen en wat goed is – goed voor de vrede en goed voor de Israëlische veiligheid. ” Biden voegde eraan toe dat de Israëlische leiders “zo sterk naar voren waren gekomen” om hem om deze reden een bezoek te brengen aan Saoedi-Arabië.

In reactie op Biden tweette Lapid dat de “banden tussen Israël en de Verenigde Staten onbreekbaar zijn. Ze zijn gebaseerd op diepe fundamenten van gedeelde waarden en een gemeenschappelijke visie voor de toekomst. Ik kijk ernaar uit u te verwelkomen in Israël en de unieke alliantie tussen ons te versterken.”

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken feliciteerde Lapid. “Ik kijk ernaar uit om nauw samen te werken met premier Lapid om alle aspecten van het duurzame partnerschap tussen de VS en Israël te versterken en gedeelde bedreigingen tegen te gaan”, zei Blinken vrijdag in een verklaring. 

“Tegelijkertijd wil ik de vertrekkende premier Naftali Bennett erkennen voor zijn leiderschap als premier van Israël in het afgelopen jaar en hem bedanken voor zijn voortdurende inspanningen als plaatsvervangend premier en minister van Religieuze Zaken. De band tussen de Verenigde Staten en Israël is nog nooit zo sterk geweest.”

Andere internationale leiders die hun steun aan Lapid aanboden, waren onder meer de Indiase premier Narendra Modi. “ Hartelijke wensen en hartelijke felicitaties aan Zijne Excellentie Yair Lapid voor het aanvaarden van het premierschap van Israël”, tweette Modi. “Ik kijk ernaar uit om ons strategisch partnerschap verder te ontwikkelen terwijl we 30 jaar volledige diplomatieke betrekkingen vieren.”

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Liz Truss, twitterde dat ze “er naar uitkeek om met mijn goede vriend Yair Lapid samen te werken terwijl hij de 14e premier van Israël wordt. De relatie tussen het VK en Israël wordt steeds sterker wat welvaart en veiligheid voor beide naties oplevert.”

Joodse organisaties verwelkomden ook de benoeming van Lapid. Het Amerikaans-Joodse Comité wenste de nieuwe premier zijn “oprechte gelukwensen”, terwijl B’nai B’rith International hem “succes wenste bij het beschermen en verheffen van het volk van Israël”.

Bronnen:

  • naar een artikelUS, World Leaders Congratulate Newly-Appointed Israeli Prime Minister Yair Lapid” van 1 juli 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel van Amy Spiro “Yair Lapid takes over as Israel’s 14th prime minister” van 1 juli 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.