Mexicaanse president vergelijkt prominente Joodse figuur met Adolf Hitler

De Mexicaanse president Lopez Obrador reageerde op de commotie “Ik heb heel goede vrienden in de Joodse gemeenschap”

De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador zei donderdag dat hij gelijk had om een ​​prominente Mexicaans-joodse figuur te vergelijken met Adolf Hitler vanwege zijn politieke denkwijze, waarbij hij een protest van de Joodse gemeenschap van het land van zich afschudde.

Lopez Obrador zei woensdag dat reclameman en politiek analist Carlos Alazraki, een criticus van de president, “Hitleraans” was, wat de Mexicaans-joodse gemeenschap ertoe bracht een verklaring af te geven waarin de opmerkingen als “onaanvaardbaar” werden afgewezen.

Lopez Obrador verwees naar Alazraki nadat een video was vertoond tijdens een reguliere persconferentie van de laatste in gesprek met politici van de oppositie die zeiden dat Mexico migranten zonder papieren uit Venezuela toeliet op een nieuwe luchthaven. De regering ontkent dit. “Hij is extreem conservatief, net als een Hitleriaan”, zei Lopez Obrador woensdag.

Carlos Alazraki

In een verklaring verwierp de Joodse Gemeenschap van Mexico het gebruik van de term “Hitler” om naar iemand te verwijzen: “Elke vergelijking met het meest bloeddorstige regime in de geschiedenis is betreurenswaardig en onaanvaardbaar.”

Sommige Mexicaanse oppositiepolitici namen ook aanstoot. “De opmerking van de president tegen Carlos Alazraki schendt niet alleen de vrijheid van meningsuiting, maar is onwaardig en buiten alle proporties. Een prominent lid van de Joodse gemeenschap ‘Hitler’ noemen is buitengewoon grotesk en afwijkend”, zei oppositiecongres Santiago Creel in een tweet.

Op donderdag kwam Lopez Obrador tijdens zijn reguliere persconferentie op de zaak terug en zei: “Alazraki is een volgeling van Hitler’s denken”, en hij wees op nazi-propagandachef Joseph Goebbels en zijn gebruik van leugens om de publieke opinie te manipuleren.

“Dit is de essentie van Alazraki’s publiciteits- of propagandastrategie”, zei de president, die Goebbels regelmatig inroepen om zijn critici in diskrediet te brengen.

Om zijn punt duidelijk te maken, liet Lopez Obrador een korte videoclip uit 2021 zien waarin Alazraki zei dat de sleutel tot het electoraal verslaan van de regerende National Regeneration Movement (MORENA) van de president erin bestond leugens en propaganda te gebruiken.

Alazraki vertelde Reuters dat hij de opmerkingen van de president niet kon begrijpen. Hij zei dat zijn opmerkingen in de clip uit hun verband waren gerukt, en dat hij illustreerde dat om te concurreren met MORENA, men propaganda moest gebruiken zoals de partij deed.

Alazraki plaatste donderdag ook een video op Twitter waarin hij de opmerkingen van Lopez Obrador veroordeelde en zijn verzet tegen zijn beleid onderstreept. Hij besloot met te zeggen dat hij de president de beledigingen heeft vergeven ‘omdat je niet weet wat je doet’.

Lopez Obrador merkte op dat hij al lang onenigheid had met Alazraki, maar sprak zijn respect uit voor de Joodse gemeenschap. “Ik heb hele goede vrienden in de Joodse gemeenschap”, zei hij.

Bronnen:

  • naar een artikel “Mexico president doubles down on Hitler comparison with Jewish analyst” van 1 juli 2022 op de site van Israel Hayom
  • naar een artikelMexico president doubles down on Hitler comparison with Jewish analyst after protest” van 30 juni 2022 op de site van Reuters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.