Israëlisch-Oekraïense soldaat gevangen genomen door pro-Russische troepen

De Oekraïense soldaat Vladimir Kozlovsky toont zijn Israëlisch paspoort

Een Israëlische burger die in het Oekraïense leger dient, is gevangengenomen door het pro-Russische separatistische leger van de Republiek Luhansk, volgens een verklaring die werd gedeeld op het telegramkanaal van het Leger van de Republiek Luhansk (LNR).

“Ik heb een ontmoeting gehad met het Israëlische consulaat, ze gaven me een certificaat zodat ik het land kon verlaten en ze [Oekraïense autoriteiten] hielden me vast aan de grens”, zei Vladimir Kozlovsky.

De 40 jarige soldaat, geboren in Oekraïne, vertelde in de video over hoe hij werd opgeroepen voor het Oekraïense leger. Oekraïense mannelijke burgers van 18-60 jaar mogen het land niet verlaten, op enkele uitzonderingen na, aangezien ze dienstplichtig kunnen zijn.

In opmerkingen die blijkbaar door zijn ontvoerders uit hem werden gedwongen, zei Kozlovsky dat hij Oekraïne probeerde te verlaten na de Russische invasie via de grens met Slowakije, nadat Israëlische consulaire functionarissen hem een ​​document hadden overhandigd waarmee hij kon vertrekken, maar dat grensbeambten hem tegenhielden en hem rekruteerden naar het leger, terwijl hij zijn vrouw en kind liet vertrekken.

Bijna 30.000 Oekraïners zijn Israël binnengekomen sinds het begin van de oorlog, velen van hen Israëlische staatsburgers. In de eerste weken van het conflict werkten consulaire functionarissen de klok rond om de veilige doorgang van zoveel mogelijk Israëli’s in Oekraïne te verzekeren.

Nadat hij met Oekraïense soldaten in Luhansk was gestationeerd, zei Kozlovsky dat zijn troepenmacht werd gebombardeerd met artillerie en dat hij gevangen werd genomen nadat zijn commandanten waren gevlucht.

“We hadden wapens, maar we wisten niet hoe we ze moesten gebruiken”, zei hij. “Ze hebben ons niet getraind en ons naar het slagveld gestuurd zonder ons te vertellen dat we gingen vechten. Ze gebruikten ons als kanonnenvoer.”

Het circuleren van gedwongen beelden van krijgsgevangenen – met name die waarin ze worden vernederd of gedwongen om identificatiegegevens bekend te maken – is in strijd met de Conventies van Genève, de statuten die een kader moeten bieden voor het humanitair recht in conflictsituaties.

Bronnen:

  • naar een artikelIsraeli citizen fighting for Ukraine taken captive by pro-Russian forces in Luhansk” van 30 juni 2022 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikel van Michael Starr “Israeli-Ukrainian soldier captured by pro-Russian forces – Luhansk militia” van 30 juni 2022 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikelIsraeli fighting for Ukraine taken captive by pro-Russian separatists” van 30 juni 2022 op de site van Ynet News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.