Iran sluit aan bij China, Rusland in de BRICS-club; ook Argentinië meldt zich aan om lid te worden

Peking, 23 juni 2022. De huidige groep BRICS-leiders, van links naar rechts: Xi Jinping, Vladimir Putin, Jair Bolsonaro, Narendra Modi en Cyril Ramaphosa. Iran en Argentinië willen eveneens toetreden

Iran, dat de op een na grootste gasreserves ter wereld bezit, heeft zich aangemeld om lid te worden van de BRICS-groep van Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, die Peking en Moskou beschouwen als een krachtig alternatief voor de opkomende markten in het Westen.

De term BRIC werd in 2001 bedacht door Goldman Sachs-econoom Jim O’Neill om de opzienbarende opkomst van Brazilië, Rusland, India en China te beschrijven. 

De BRIC-mogendheden hielden hun eerste top in 2009 in Rusland. Zuid-Afrika trad toe in 2010. China was op 24 juni 2022 virtueel gastheer van de meest recente 14de BRICS Summit.

Iraans lidmaatschap van BRICS “zou leiden tot toegevoegde waarde voor beide partijen”, zei de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Teheran. Rusland zei dat Argentinië ook had aangevraagd om toe te treden. Elf andere landen maken eveneens hun opwachting om aan te sluiten bij de BRICS-groep.

Moskou verwacht nauwere samenwerking met Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen in het BRICS+-formaat, vertelde de Russische presidentiële assistent Yury Ushakov maandag tijdens een briefing aan journalisten.

“Laat me opmerken dat het BRICS+-formaat impliceert dat er een permanente vriendenkring van de vakbond zal worden gecreëerd. De discussie die heeft plaatsgevonden, heeft natuurlijk aangetoond dat steeds meer gelijkgestemde landen de kant van BRICS kiezen, voornamelijk, natuurlijk uit de ontwikkelingslanden, landen van Azië, Afrika, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten enzovoort”, zei Ushakov.

Hij beschreef de BRICS-top van 23-24 juni als een inhoudelijke en belangrijke gebeurtenis, aangezien deze samen met de leiders van de vijf BRICS-landen werd bijgewoond door de leiders van Algerije, Argentinië, Egypte, Indonesië, Iran, Kazachstan, Cambodja, Maleisië, Senegal, Thailand, Oezbekistan, Fiji en Ethiopië.

“Het is erg belangrijk op te merken dat al deze landen het idee van een echt democratische multipolaire orde steunen, gebaseerd op de principes van gelijkheid, rechtvaardigheid en respect voor elkaar. Ze staan ​​voor het bevrijden van de wereldhandel en financiën van belemmeringen en verschillende soorten politiek gemotiveerde beperkingen en sancties”, benadrukte Ushakov.

China was op 24 juni 2022 virtueel gastheer van de meest recente 14de BRICS Summit

Bronnen:

  • naar een artikelIran applies to join China, Russia in BRICS club” van 29 juni 2022 op de site van Israel Hayom
  • naar een artikelGeopolitical Considerations on the Monetary Emancipation of BRICS” van 28 april 2022 en een artikel van John Laughland “Russia Sanctions” van 19 maart 2022 door Forum for Democracy
  • naar een artikelMoscow expects closer ties with friendly countries in BRICS+ format — Kremlin aide” en een artikelArgentina, Iran apply for joining BRICS, Russian diplomat confirms” van 27 juni 2022 op de site van Tass Russian News Agency

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.