HRW: Gevangenen worden systematisch gefolterd in de Palestijnse gebieden

Palestijnse gevangenen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook worden systematisch gemarteld door de autoriteiten in wat zou kunnen neerkomen op misdaden tegen de menselijkheid, zei Human Rights Watch (HRW) vrijdag.

De internationale rechtengroep riep donorlanden op om de financiering van Palestijnse veiligheidstroepen die dergelijke misdaden begaan stop te zetten en drong aan op een onderzoek door het Internationaal Strafhof, aldus AP News.

In hun rapport zouden Palestijnse veiligheidstroepen naar verluidt “eenzame opsluiting en afranselingen gebruiken, waaronder het slaan op hun voeten, en gevangenen gedurende langere tijd in pijnlijke stressposities dwingen… om critici en tegenstanders te straffen en te intimideren en om bekentenissen uit te lokken.”

Ramallah, 17 juli 2021. Palestijnen demonstreren tegen de Palestijnse Autoriteit naar aanleiding van de mensenrechtenactivist Nizar Banat die werd dood gefolterd in een Palestijnse gevangenis [beeldbron: Abbas Momani/AFP]

De beschuldigingen kwamen een jaar na de dood van Nizar Banat, een uitgesproken dissident van de Palestijnse Autoriteit (PA) – die delen van Judea & Samaria aka de Westelijke Jordaanoever bestuurt.

Zijn familie zegt dat hij stierf nadat de autoriteiten hem met metalen stokken hadden geslagen. Zijn dood leidde tot wekenlange protesten tegen de PA, waarvan sommige met geweld uiteen werden gedreven.

Terwijl de Palestijnse autoriteiten 14 officieren arresteerden, die worden berecht in een militaire rechtbank, zegt Amnesty International dat de PA er niet in is geslaagd haar veiligheidstroepen en topcommandanten verantwoordelijk te houden voor de dood van Banat.

“De Palestijnse Autoriteit blijft critici en tegenstanders arresteren en martelen”, zei Omar Shakir, directeur Israël en Palestina bij HRW, meldde AP News. “Systematisch misbruik door de PA en Hamas (de heersende factie van Gaza) vormt een cruciaal onderdeel van de onderdrukking van het Palestijnse volk.”

Het rapport beschreef verder de Israëlische mishandeling en marteling van Palestijnse gevangenen op de Westelijke Jordaanoever, en zei dat er geen aanklachten zijn uitgevaardigd ondanks honderden naleving in de afgelopen twee decennia.

Bronnen:

  • naar een artikelHRW: Palestinian detainees tortured in West Bank, Gaza” van 1 juli 2022 op de site van i24News
  • naar een artikelRights group: Palestinian Authority and Hamas systematically torture critics in jail” van 1 juli 2022 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikelPalestine: Impunity for Arbitrary Arrests, Torture; PA, Hamas Abuse Still Systemic a Year After Prominent Critic Beaten to Death” van 30 juni 2022 op de site van Human Rights Watch (HRW)
  • naar een artikelPalestine: Authorities have failed to ensure accountability for the killing of Nizar Banat” van 24 juni 2022 en een artikelPalestinian security forces escalate brutal campaign of repression” van 7 juli 2021 op de site van Amnesty International

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.