Verzoening tussen Hamas en Syrië baart Israël zorgen

Op deze bestandsfoto van 4 december 2006 ontmoet de Syrische president Bashar Assad, rechts, Hamas’ Ismail Haniyeh in Damascus, Syrië. (AP/Sana, Bestand)

Een recent rapport dat Hamas en Syrië de betrekkingen hebben hersteld na een decennium van breuk tussen hen, is een bron van zorg voor Israël, vertelde Michael Barak, een senior onderzoeker bij het Instituut voor Terrorismebestrijding in Herzliya, aan Jewish News Syndicate.

De Palestijnse terroristische groepering heeft “besloten om de banden met Syrië te herstellen 10 jaar nadat de leiding Damascus had gemeden vanwege oppositie tegen het hardhandig optreden van president Bashar Assad tegen een opstand tegen zijn bewind”, aldus Reuters , daarbij verwijzend naar twee Hamas-leden.

De terroristische groepering, die de Gazastrook regeert, moest haar hoofdkwartier in Damascus in 2012 verlaten nadat het ten val kwam aan de kant van soennitische rebellen die dat jaar vochten om het minderheidsregime van Alawite Assad uit de macht te zetten. De Palestijnse Islamitische Jihad – de op één na grootste gewapende terreurfactie in Gaza – is in Damascus gebleven.

Het standpunt van Hamas over de oorlog in Syrië heeft ook zijn banden met Iran gedurende meerdere jaren geschaad, totdat die betrekkingen in 2017 werden hersteld en de Iraanse financiële en operationele hulp aan Hamas werd hervat.

Volgens Barak lijken de berichten over een nieuwe doorbraak in de banden tussen Damascus en Hamas geloofwaardig.

“Hezbollah in Libanon was betrokken bij deze verzoening”, zei hij. “De inspanningen leidden tot groen licht van Hamas en het Syrische regime. Waarom gebeurde het nu? Het kostte Hezbollah tijd om te bemiddelen en om de relaties te ontdooien.”

“Dit is een bron van zorg voor Israël omdat we weten dat Hamas zijn aanwezigheid in het noorden van Libanon opbouwt. Als Hamas een hoofdkwartier in Syrië opent, kan het ook beginnen met het opbouwen van capaciteit in Syrië”, waarschuwde Barak.

Nu een groot deel van Syrië onder Iraanse controle staat, heeft Hamas een nieuwe kans om toegang te krijgen tot wapens van door Iran gesteunde troepen in het gebied, zoals Hezbollah en pro-Iraanse sjiitische milities. “Dit is een arena die zich in Syrië kan ontwikkelen”, schatte Barak in.

Barak nam nota van de veranderingen die zich sinds 2012 hebben voorgedaan en die de verzoening hebben vergemakkelijkt. betrekkingen met Syrië, dat zijn soennitische bevolking afslachtte.

Hamas heeft ook de banden met Iran teruggebracht tot minimale betrekkingen. Maar sindsdien is het Assad-regime sterker geworden; Iran vordert in zijn nucleaire programma; Morsi is verdwenen; en Hamas is geïsoleerd achtergelaten in de regio.”

Hij legde uit dat “Hamas concludeerde dat het juist is om eerst de betrekkingen met Iran te verbeteren door de betrokkenheid van Hezbollah. Nu heeft Hezbollah geholpen om de verzoening tussen Hamas en Syrië te bewerkstelligen; dit maakt deel uit van een Iraanse strategische berekening om van Syrië een nieuwe activiteitszone te maken. voor Palestijnse terreurorganisaties.”

Vooruitkijkend stelde Barak een scenario voor waarin Hamas zou kunnen optreden als de speerpunt van Palestijnse terroristische facties in Syrië met de zegen van Hezbollah en Iran.

Ontmoeting van Hamasleider Saleh al-Arouri (links) en Hezbollah-leider Hassan Nasrallah (rechts) in Beiroet

Op 23 juni had het hoofd van het politieke bureau van Hamas, Ismail Haniyeh, een ontmoeting met de secretaris-generaal van Hezbollah, Hassan Nasrallah, in Beiroet tijdens hun eerste ontmoeting in een jaar. De twee bespraken hun “as van verzet” tegen Israël, volgens Hezbollah-media-outlet Al-Manar .

Ook in Beiroet heeft Hezbollah onlangs een reeks ontmoetingen gehouden met andere Palestijnse facties, zoals het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina en PIJ.

“Het doel is een manier te vinden om de gelederen te verenigen en te bespreken hoe het Palestijnse ‘blok’ in de verzetsas kan worden versterkt”, zei Barak.

“Hamas probeert een commando- en controlemechanisme te creëren met andere Palestijnse facties in Libanon, zodat het op een efficiëntere manier kan opereren vanuit Libanon, en nu staat de deur van Syrië ook open. Dit is een krachtvermenigvuldiger”, verklaarde hij.

Jordanië zou volgens Barak minder dan opgewonden kunnen zijn om Hamas-cellen in de buurt van de grens te vinden.

Egypte, dat zich ook zorgen maakt over de Iraanse hegemonische aspiraties in het Midden-Oosten, zal een vaag beeld hebben van de toenemende samensmelting van Hamas met de Iraanse as, voegde hij eraan toe. “Het maakt Hamas erger in Egyptische ogen,” zei hij, “alsof het dichter bij de Iraans-Sjiitische halve maan komt.”

Bronnen:

  • naar een artikelHamas reconciliation with Syria ‘source of concern’ for Israel” van 1 juli 2022 en een artikel “Ending decade-long dispute, Hamas to restore ties with Syria” van 22 juni 2022 op de site van Israel Hayom
  • naar een artikel van Yaakov Lapin “Hamas restoring ties with Syria ‘source of concern’ for Israel” van 30 juni 2022 op de site van The Jewish News Synicate (JNS)
  • naar een artikel “A decade after split, Hamas and Syria said in talks to renew ties” van 21 juni 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.