Rusland en Auschwitz: eerst negeerden ze het; toen ont-Joodsten ze het en vervolgens maken ze er misbruik van

KZ Auschwitz-Birkenau (aka Auschwitz II) in het Poolse Oświęcim anno 2004

Ruslands gecompliceerde en verontrustende verslag over Auschwitz is net een beetje ingewikkelder en veel verontrustender geworden.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken circuleert de afgelopen dagen afbeeldingen van anti-Russische stickers die zouden zijn geplakt rond het Auschwitz-Birkenau Museum, dat zich bevindt op de plaats van het voormalige vernietigingskamp in het zuidwesten van Polen. 

De stickers verklaren dat “Rusland en Russen Zyklon B verdienen”, een verwijzing naar het gifgas dat door de nazi’s werd gebruikt om Joden te vermoorden.

Op de site van Auschwitz werden dergelijke stickers zelfs niet geplaatst. De beelden werden door middel van computermanipulatie over foto’s van het museumterrein heen gelegd. Ze gingen vergezeld van anti-Russische opmerkingen van vermeende Oekraïners. Het schijnbare doel van deze kleine desinformatiecampagne was om de Oekraïners er slecht uit te laten zien en de Russen als slachtoffers van een haatmisdaad.

De laatste uitbuiting door de Russen van Auschwitz om propagandapunten te scoren, past in een lange traditie, die teruggaat tot de periode dat de nazi’s de massamoordfaciliteit nog exploiteerden.

In juli 1944, toen de Duitsers in Auschwitz dagelijks duizenden Joden vergassen, ontmoette Eliahu Epstein, een topmedewerker van de voorzitter van het Joods Agentschap, David Ben-Gurion, de Sovjet-consul-generaal in Caïro, Daniil Solod.

Epstein stelde voor dat de Sovjets “de centra van Joodse uitroeiing in Polen bombarderen”. Volgens het rapport van Epstein aan Ben-Gurion, antwoordde Solod “dat … een dergelijk idee politiek niet aan de orde was, aangezien de regering van Rusland geen maatregelen zou nemen die op nationale gronden waren gebaseerd.” Die positie was meer dan een beetje ironisch, gezien het decennia-oude Sovjetbeleid om Russische Joden op nationale gronden te discrimineren.

Als het hun doel echter goed uitkomt, vielen de Sovjets Auschwitz aan. Op 23 december 1944 vernietigden Sovjet-bommenwerpers die het oprukkende Rode Leger steunden bijna een derde van de SS-kazerne in Birkenau, het deel van Auschwitz waar de massamoordfaciliteiten zich bevonden. De bommen sneden ook de spoorlijn die Birkenau met de rest van Auschwitz verbond. Op 16 en 19 januari 1945 troffen Sovjet-bommenwerpers Duitse synthetische oliefabrieken in de slavenarbeidafdeling van Auschwitz, bekend als Monowitz. Niets van dit alles werd echter gedaan om Joden te redden.

Acht dagen later bevrijdden de Russen Auschwitz, hoewel het geen deel uitmaakte van hun plan. Het kamp lag toevallig op het pad van Sovjettroepen.

De bevrijding van het concentratiekamp KZ-Auschwitz door soldaten van het Sovjet-Russische Rode Leger op 27 januari 1945

Na de oorlog deden de Sovjetautoriteiten een gezamenlijke inspanning om de Joodse identiteit van de slachtoffers van de nazi’s in Auschwitz en elders te verdoezelen. In publicaties van de Sovjetregering, van officiële geschiedenissen tot schoolboeken, werden de nazi-gruweldaden tegen de joden beschreven als ‘misdaden tegen het Russische volk’.

De Russische leider Vladimir Poetin, een voormalige KGB-functionaris, heeft bijgedragen aan de voortzetting van de praktijk uit het Sovjettijdperk om de slachtoffers van de Holocaust te dejudaïseren. Tijdens een bijeenkomst op de site van Auschwitz in 2005 sprak Poetin ontroerend over de 600.000 Sovjet-soldaten die stierven tijdens de bevrijding van Polen van de nazi’s, en de 27 miljoen Russen die werden gedood in de Tweede Wereldoorlog, maar hij maakte geen melding van de Joden die werden vermoord. daar vermoord.

In 2007 weigerde het Staatsmuseum van Auschwitz een tentoonstelling van de Russische regering te houden omdat de tekst op de panelen ten onrechte beweerde dat bijna drie miljoen van de zes miljoen Joodse slachtoffers van de Holocaust Russisch waren. 

In feite was een derde van die ‘Russische’ slachtoffers burgers van Polen, Roemenië en verschillende Baltische landen die de pech hadden om in het gebied te wonen dat de USSR bezette als gevolg van Stalins beruchte pact uit 1939 met Hitler. 

Maar toen Moskou in 2007 besloot dat het meer slachtoffers nodig had om de opofferingen van Rusland tijdens de oorlog te benadrukken, veranderde het gemakkelijk Joden van andere nationaliteiten in ‘Russen’.

Van onverschilligheid tot Auschwitz toen de massamoord plaatsvond, tot een verkeerde voorstelling van de identiteit van de Joodse slachtoffers, tot pogingen om nu de Auschwitz-site te exploiteren met valse beweringen van anti-Russische haat, blijft Moskou het meest beruchte nazi-vernietigingskamp zien als een instrument om welk politiek doel dan ook te dienen dat het Kremlin op dit moment toevallig nastreeft.

Bronnen:

  • naar een artikel van Dr. Rafael Medoff “Russia and Auschwitz: First They Ignored It. Then They De-Judaized It. Now They’re Exploiting It” van 29 juni 2022 op de site van The Jewish Journal (JJ)

Een gedachte over “Rusland en Auschwitz: eerst negeerden ze het; toen ont-Joodsten ze het en vervolgens maken ze er misbruik van

  1. Ach, Rusland & haar manipulaties

    Zo oud als Rusland/Soviet Unie zelf en écht niet zoveel slechter als de Europeanen, Amerikanen, Chinezen, Arabieren & de rest.

    Allemaal doen ze aan manipulatie zoals het hén het beste uitkomt.

    Feit is dat de Russen Auschwitz hebben bevrijd en niet de Europeanen/Amerikanen die al in 1943 wisten wat er aan de hand was.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.