Nieuwe verkiezingen in Israël op 1 november 2022

Jerusalem, 30 juni 2022. Naftali Bennett (links) geeft zijn positie als premier door aan Yair Lapid (rechts)

De Israëlische Knesset heeft zichzelf donderdagochtend ontbonden en de weg vrijgemaakt voor verkiezingen later dit jaar. De verkiezingen zullen naar verwachting op 1 november 2022 worden gehouden.

Ondertussen zal MK Yair Lapid (Yesh Atid), die tot nu toe als minister van Buitenlandse Zaken en als plaatsvervangend premier heeft gediend, vanaf middernacht de rol van waarnemend premier op zich nemen.

Onmiddellijk nadat de Knesset was ontbonden, stond de Israëlische premier Naftali Bennett op en wisselde van stoel met Lapid. Bennett zal naar verwachting aanblijven als plaatsvervangend premier, om de overgang soepel te laten verlopen.

Naftali Bennett maakte woensdag bekend niet mee te doen aan de komende verkiezingen. Het is nog niet bekend wat Bennett’s Nummer 2, minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked gaat doen die voorlopig de Yamina-partij zal leiden.

De Israëlische president Isaac Herzog en First Lady Michal Herzog ontmoetten donderdagmiddag de nieuwe premier Yair Lapid en mevrouw Lihi Lapid in de residentie van de president in Jeruzalem. Zoals bekend heeft Lapid de positie van premier overgenomen van Naftali Bennett.

Aan het begin van hun ontmoeting zei president Herzog:

“We bevinden ons in een periode van nieuwe verkiezingen. Vijf verkiezingen in zo’n korte tijd zijn erg ongezond voor een land. We moeten niet vergeten dat er eerst en vooral een staat moet geleid worden, een land dat moet leiden, een land dat moet voorzien in de behoeften van zijn burgers, zelfs als er verkiezingen zijn.”

De Israëlische minister van Financiën Avidgor Liberman heeft gezworen campagne te voeren tegen oppositieleider Benjamin Netanyahu tijdens de komende Knesset-verkiezingen en hij zei:

“Het enige waar ik zeker van ben, voor zover het [Netanyahu] betreft, is dat naar mijn mening het belangrijkste is om te voorkomen dat Netanyahu terugkeert naar de macht. We willen niet dat Israël een monarchie wordt. We zullen er alles aan doen om Netanyahu van de macht te houden.”

Bronnen:

  • naar een artikelBiden congratulates Lapid for taking over as Israel’s prime minister” van 1 juli 2022 en een artikel van Amir Ettinger “Knesset dissolves, elections slated for Nov. 1” van 30 juni 2022 op de site van Israel Hayom
  • naar een artikelBennett, Lapid, hold modest handover ceremony” en een artikelFormer Justice Min.: Ayelet Shaked in desperate political position” van 30 juni 2022 op de site van Israel National News (INN)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.