Iran’s Ayatollah Ali Khamenei verspreidt antisemitische cartoon

Ayatollah Ali Khamenei plaatste antisemitische cartoon op zijn website

De speciale gezant van de regering-Biden voor Iran wordt aangespoord om de antisemitische ophitsing door het regime in Teheran aan te kaarten tijdens de besprekingen in Qatar die gericht zijn op het redden van de nucleaire deal van 2015 tussen Iran, de VS en vijf andere wereldmachten.

In een op Twitter geplaatste verklaring riep de Amerikaanse Commissie voor Internationale Religieuze Vrijheid (USCIRF) – een federale overheidsinstantie – de Amerikaanse gezant Rob Malley op om zijn Iraanse gesprekspartners aan te spreken omtrent een grove antisemitische cartoon die afgelopen vrijdag op de website verscheen van de Opperste Leider van het regime, Ayatollah Ali Khamenei.

De afbeelding toont de arm van een man die is verbonden met een reeks intraveneuze buizen die het bloed aftappen in een kom in de vorm van de Davidster. Bloedzuigers zijn afgebeeld die in het bloed zwemmen terwijl de arm van de man is gewikkeld in een keffiyeh, een traditionele Palestijnse sjaal.

Teheran, 29 juni 2022. Ayatollah Khamenei plaatste antisemitische bloedlaster cartoon op zijn website

In een toespraak tot Malley drong USCIRF-commissaris Rabbi Sharon Kleinbaum er bij de gezant op aan om “deze week het systematische antisemitisme van Iran rechtstreeks aan de orde te stellen bij de Iraanse onderhandelaars in Doha.”

Kleinbaum veroordeelde het beeld als een “groteske antisemitische cartoon die het bloedsprookje afbeeldt” – de oude valse beschuldiging dat joden het bloed van niet-joden gebruiken in hun religieuze rituelen en zich ook als “bloedzuigers” gedragen in economische en zakelijke aangelegenheden.

Een citaat van Khamenei naast het beledigende beeld veroordeelde de Arabische regeringen die de afgelopen drie jaar vredesovereenkomsten met Israël hebben ondertekend. “Het zionistische regime zal hen verjagen”, stond in het citaat. “Het zal ze uitbuiten, maar ze zijn zich daar niet van bewust.” De titel van de afbeelding wordt gegeven als: “Het zionistische regime zal hen kaalplukken.”

Khamenei’s persoonlijke website, evenals zijn Twitter-feed, promoot regelmatig antisemitische stijlfiguren en afbeeldingen. Een artikel op een prominent display herinnert de lezers eraan dat de oprichter van de Islamitische Republiek, Ayatollah Ruhollah Khomeini, aanhangers van de Palestijnen heeft opgeroepen “niet bang te zijn voor de fictieve macht van degenen die het zionisme verdedigen”, en hen aanmoedigde om “materiële en spirituele hulp te sturen”. door moslimlanden zoals bloed, medicijnen, voedsel, enz. naar de slagvelden.”

Een houtsnede uit 1493 waarop te zien is hoe Joden het bloed aftappen van een christenkind, Simon van Trente (1472-1475). De dood van het Italiaans kind werd toegeschreven aan de leiders van de Joodse gemeenschap van de stad

Bloedsmaad van alle tijden

Dat beruchte bloedsprookje dat Joden bloed zouden aftappen van niet-Joden (christenen, moslims enz.) al dan niet om er Paasbrood (matses) van te bakken, is eeuwenoud en dateert reeds uit de Middeleeuwen.

Schilderij met een typische voorstelling van het antisemitische bloedsprookje in de Sint Paulus kerk van Sandomierz in Polen uit de 18de eeuw. Joden tappen het bloed af van een christenkind om er paasbrood van te bakken [beeldbron: The Commentator]

Ook het naziregime maakte er handig gebruik van. Hierboven de voorpagina van de Duitse antisemitische krant van Julius Streicher Der Sturmer uit 1934, toont Joden die het bloed aftappen van Duitse blonde maagden. (Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images)

Bronnen:

  • naar een artikel‘The Zionist Regime Will Fleece Them’: US Religious Freedom Commission Condemns Iranian ‘Blood Libel’ Cartoon” en een artikelIran Says Indirect Talks With US Proceeding in ‘Serious’ Atmosphere” van 29 juni 2022 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Iran’s Ayatollah Ali Khamenei verspreidt antisemitische cartoon

  1. Dangerous idiots.. They will get theirs for their lies against the Jewish people.. 😡

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.