Geschil met Unilever omtrent verkoop van Ben & Jerry’s roomijs is opgelost; totale afgang voor BDS

Unilever heeft woensdag de verkoop aangekondigd van zijn Ben & Jerry’s-belangen in Israël aan zijn lokale licentiehouder, waardoor de producten van de ijsmaker in heel Israël kunnen worden verkocht een jaar na de controversiële stap om de verkoop in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever te beëindigen.

De beslissing volgt op een maandenlang juridisch geschil tussen Unilever, het moederbedrijf van Ben & Jerry’s, en Avi Zinger, eigenaar van American Quality Products Ltd. en de huidige licentiehouder van de ijsmachine in Israël.

Afgelopen juli besloot het onafhankelijke bestuur van Ben & Jerry’s om eind 2022 een licentieovereenkomst met zijn Israëlische partner niet te verlengen, omdat het “inconsequent” was met zijn waarden om producten te verkopen in “de bezette Palestijnse gebieden”.

Zinger bedankte Unilever voor het oplossen van het probleem en voor het “sterke en principiële standpunt dat het heeft ingenomen tegen de Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS)-beweging.”

“Er is geen plaats voor discriminatie bij de commerciële verkoop van ijs”, aldus Zinger. “Het is altijd belangrijk voor mij geweest om ervoor te zorgen dat alle klanten, ongeacht hun identiteit, vrij kunnen genieten van Ben & Jerry’s ijs.”

Volgens de deal zal Zinger de exclusieve producent en distributeur van Ben & Jerry’s in Israël zijn en het ijs onder zijn Hebreeuwse en Arabische namen in Israël en de Westelijke Jordaanoever verkopen.

Unilever noemde de schikking de “beste uitkomst” voor Ben & Jerry’s in Israël, na een evaluatie van de “gevoelige kwestie” en uitgebreid overleg, onder meer met de Israëlische regering.

De 54-jarige Anuradha Mittal, een Amerikaanse vrouw geboren in India, en CEO van ijsfabrikant Ben & Jerry’s (van de Unilever groep) mag zich voortaan Antisemiet van het Jaar 2021 noemen

“Unilever wijst elke vorm van discriminatie of intolerantie volledig af en verwerpt deze ondubbelzinnig. Antisemitisme hoort in geen enkele samenleving thuis’, aldus Unilever in een verklaring. “We hebben nooit enige steun uitgesproken voor de Boycot Desinvestering Sancties (BDS)-beweging en zijn niet van plan om die positie te veranderen.”

In een gezamenlijke verklaring verwelkomden de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid en de minister van Economische Zaken Orna Barbivai de aankondiging van woensdag en verklaarden ze: “Antisemitisme zal ons niet verslaan, zelfs niet als het gaat om ijs.”

“De Ben & Jerry’s-fabriek in Israël is een microkosmos van de diversiteit van de Israëlische samenleving”, merkte Lapid op. “De overwinning van vandaag is een overwinning voor iedereen die weet dat de strijd tegen BDS in de eerste plaats een strijd is voor partnerschap en dialoog, en tegen discriminatie en haat”, benadrukte hij.

De boycotbeslissing van vorig jaar veroorzaakte een hevig verzet in de VS, waar staten, waaronder New Jersey, Illinois, Florida en Texas , ertoe overgingen investeringen in Unilever te verkopen om te voldoen aan de statuten die zaken verbieden met entiteiten die Israël boycotten.

Jonathan Greenblatt, CEO van de Anti-Defamation League (ADL), zei dat “vandaag weer een nieuwe demonstratie is van de ineffectiviteit van pogingen om Israël te boycotten en te verbannen – en bewijst dat genezing kan plaatsvinden als alle partijen samenwerken.”

Volgens de rechtszaak, aangespannen door Zinger in maart bij de Amerikaanse districtsrechtbank van New Jersey, waar het hoofdkantoor van Unilever VS is gevestigd, heeft Ben & Jerry’s AQP geëist om bepaalde delen van Israël te boycotten en door te gaan met verkopen in andere delen van het land, wat illegaal is. onder Israëlische en Amerikaanse wetten. Toen AQP weigerde in te gaan op de eis van Ben & Jerry’s, weigerde de ijsmaker zijn licentie te verlengen.

“Het beëindigen van de licentie van AQP enkel en alleen omdat het bedrijf weigerde de wet te overtreden, vormt een onrechtmatige beëindiging en contractbreuk volgens de Amerikaanse wetgeving, die van toepassing is op Unilever US en zijn Ben & Jerry’s dochteronderneming”, werd aangevoerd.

Unilever heeft vier lokale fabrieken in Israël, biedt werk aan ongeveer 2.000 mensen in Israël en levert dagelijkse huishoudelijke producten in het hele land.

Bronnen:

  • naar een artikel van Sharon Wrobel “‘Selling Without Discrimination’: Unilever, Ben & Jerry’s Israel Reach Agreement to End West Bank Boycott” van 29 juni 2022 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Geschil met Unilever omtrent verkoop van Ben & Jerry’s roomijs is opgelost; totale afgang voor BDS

  1. Het ijs met de smaakt “”””HAAT””” is gesmolten….en dát is maar goed ook!

    De BDS met hun pathetische campagnes tegen ijs, dadels & avocado’s uit Israel is een strategie van een groep, groen van jaloezie ziende losers, die met lede ogen moeten aanzien hoe Israel vooruitstoomt in de wereld (ja ook de Arabische) met multi miljarden deals op allerlei gebied terwijl zij achterblijven met haat campagnes…….en dát is maar goed ook.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.