Galilea fort onderdeel van een reeks forten gemaakt om het Hasmonese grondgebied te versterken

De enorme vestingruïnes van Horvat Tefen bevinden zich op een afgelegen plek op een prominente heuveltop in West-Galilea met uitzicht op Akko. 

Het is zeer waarschijnlijk dat wandelaars die over het pad over de ruïnes wandelen, zich er totaal niet van bewust zijn dat ze langs een uniek deel van de geschiedenis van Galilea lopen: een militair fort gebouwd door de Hasmonese koning Alexander Jannaeus in het begin van de eerste eeuw voor Christus.

In een paper gepubliceerd in het meinummer van het Bulletin of the American Schools of Oriental Research (BASOR), een peer-reviewed academisch tijdschrift van het oude Nabije Oosten, suggereert de afgestudeerde student archeologie van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, Roi Sabar, dat deze ruïnes eigenlijk een kortstondig fort dat deel uitmaakte van een reeks militaire bolwerken die Jannaeus tegen het einde van zijn regering had gebouwd om de controle over het uitgebreide gebied dat hij had veroverd te consolideren.

Munten van de Hasmonese koning Alexander Jannaeus die regeerde van 103 v.Chr. tot 76 v.Chr.

Vergelijkbare forten die worden toegeschreven aan Alexander Jannaeus’ fortificatie van zijn grondgebied zijn onlangs opgegraven in Galilea en in het gebied ten oosten van de Jordaan-vallei genaamd Transjordanië in de Bijbel , zei Sabar.

“Dit is iets waar we niets over horen in historische teksten”, zei hij. “De architecturale overblijfselen, de lay-out van de site en het archeologische bewijs wijzen er allemaal op dat Horvat Tefen een kortstondige militaire site was, gesticht door Alexander Jannaeus in de laatste jaren van zijn regering, om de grenzen van zijn koninkrijk te beschermen op het hoogtepunt van zijn territoriale expansie . Het werd kort daarna verlaten.”

De ruïnes van Horvat Tefen omvatten zeven rechthoekige torens die zonder mortel zijn gebouwd van grote veldstenen in verschillende soorten en maten, verbonden door massieve muren langs de rand van de relatief vlakke heuveltop. De grootste toren is 11,5 bij 18,5 meter en de kleinste is vijf meter bij 7,5 meter. De meeste zijn verdeeld in kamers binnenin. De breedte van de ondersteunende muren varieert van bijna een meter tot 1,6 meter en hun lengte varieert van negen meter tot 44 meter.

De locatie van het fort op een natuurlijk versterkte heuveltop ver van waterbronnen, hoofdroutes en landbouwgrond wijst ook duidelijk op een militaire functie in plaats van een agrarische functie, schreef Sabar.

“Dergelijke locaties op een heuvel zijn typerend voor sites uit de Hellenistische periode in de regio en voor forten of versterkte landgoederen van de Hasmonese dynastie in Judea en Transjordanië,” zei hij.

Hoewel verschillende onderzoeken van Horvat Tefen werden uitgevoerd aan het einde van de 19e eeuw, evenals in 1962 en de jaren 80, is de opgraving van Sabar in 2019 namens de Hebreeuwse Universiteit de eerste opgraving op de locatie.

De Maccabeërs stichten de Hasmonese Dynastie die regeerde van 167 v.Chr. tot 37 v.Chr. Detail uit ‘Het verhaal van Chanoeka’ door Ori Sherman (Magnes Collection of Jewish Art, University of California, Berkeley)

De achtergrond

De Hellenistische periode was er een van oorlogvoering, toen de Ptolemaeïsche en Seleucidische legers vochten over grondgebied, waarbij het Seleucidische koninkrijk uiteindelijk in verval raakte in de tweede helft van de tweede eeuw vGT. Verschillende lokale groepen, waaronder de Nabateeërs, de Itureeërs, de Feniciërs en de Hasmoneërs, begonnen te strijden om de controle in de regio.

Tegen het einde van de eeuw was het gebied, bekend als Ceole-Syrië, uitgehouwen. De Hasmoneërs namen het grootste deel van Galilea over, hoewel ze nog steeds tegenover de Fenicische stad Akko-Ptolemais stonden voor overheersing.

Oorspronkelijk werd gedacht dat het fort Horvat Tefen mogelijk deel uitmaakte van deze strijd, zei Sabar.

De Hasmonese koning versloeg de mensen van de stad in een veldslag in 103 vGT, zei de oude historicus Josephus Flavius ​​in het enige schriftelijke verslag waarin het gebied van Akko-Ptolemais tijdens het bewind van Jannaeus werd genoemd. Hij slaagde er echter niet in de stad over te nemen nadat de Feniciërs Ptolemaeus IX (Lathyrus) om hulp hadden gevraagd vanuit zijn ballingschap op Cyprus. Van zijn kant had de Ptolemaeïsche erfgenaam, profiterend van lokale gebeurtenissen, zijn blik op Egypte geworpen en hoopte hij de troon te veroveren van zijn moeder, Ptolemaeïsche koningin Cleopatra III in Alexandrië.

Volgens Josephus’ verslag van de strijd, werd Jannaeus verslagen door Lathyrus, en Cleopatra III viel uiteindelijk de regio binnen en nam zelf de stad Akko-Ptolemais over.

“Vóór [onze opgraving] dacht ik dat het fort deel uitmaakte van deze strategie,” zei Sabar. “Maar uit onze opgravingen blijkt dat het een latere periode is. Het verbaasde me erg omdat ik er zeker van was dat het fort vóór [Jannaeus] was gebouwd, en hij kwam en veroverde het. Maar de vondsten tonen aan dat dit niet waar is. 

Op basis van de materiële vondsten die op de site zijn ontdekt, waaronder keramische vaten, glas en 50 munten uit de tijd van Jannaeus, zei Sabar dat de beginfase van de site moet worden gedateerd rond 85-76 v.Chr., en dat de fundering van het fort wordt toegeschreven aan naar de Hasmoneërs.

Het overgrote deel van het aardewerk dat bij de opgravingen is teruggevonden, dateert uit de laat-hellenistische periode.

Er zijn heel weinig gegevens over de materiële cultuur van de Hasmonese periode in Galilea, zei Sabar in zijn paper, voornamelijk omdat de meeste Hasmonese sites continu bezet waren tijdens de Romeinse en Byzantijnse periode.

“De vondsten in Horvat Tefen zijn daarom uniek in hun goed gedefinieerde chronologische kader, en werpen een belangrijk licht op de materiële cultuur van het begin van de eerste eeuw v.Chr. – de eerste decennia van de nieuwkomers van Judea tot Galilea,” zei hij.

Bronnen:

  • naar een artikel van Judith Sudilovsky “Galilee fort part of string of forts made to fortify Hasmonean territory” van 30 mei 2022 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikelKhirbet Tefen – the fortress in the upper Beit Haemek brook” van 31 januari 2015 op de site van Bible Walks
  • naar een artikel van Lesli Koppelman Ross “The Hasmonean Dynasty; Their rule falls short of expectations” op de site van My Jewish Learning

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.