De top 7 valse citaten en verwrongen citaten over Israël

Een beroemde man zei ooit: “Een leugen kan de halve wereld rondreizen terwijl de waarheid zijn schoenen aantrekt.” Als het gaat om discussies over Israël en het zionisme, de bevrijdingsbeweging van het Joodse volk, kan deze verklaring niet nauwkeuriger zijn. 

Vaak zullen zowel journalisten als influencers op sociale media beroemde citaten over Israël delen die ofwel regelrechte verzinsels of bedrieglijke verkeerde citaten zijn. Maar tegen de tijd dat de waarheid over deze citaten wordt onthuld, zijn ze al duizenden keren gedeeld en door honderdduizenden mensen bekeken.

Het volgende is een lijst van enkele van de meest populaire valse citaten of verkeerde citaten over Israël die nog steeds worden gedeeld door zowel gereputeerde nieuwsuitzendingen als online beroemdheden:

1. “We moeten de Arabieren verdrijven en hun plaatsen innemen” – David Ben Gurion

Geciteerd in gerenommeerde nieuwsbronnen als The Economist , The Independent en The Baltimore Sun, is dit citaat uit een brief uit 1937 van de toekomstige eerste premier van Israël al enige tijd onderwerp van controverse.

Volgens de Israëlische historicus Benny Morris , die hielp om dit citaat populair te maken door het te citeren in zijn boekdeel The Birth of the Palestinian Refugee Problem, 1947 – 1949, uit 1985, is het probleem met dit citaat dat in de originele brief dat de woorden die voordien waren geschreven werden doorstreept. Als die woorden worden opgenomen en de context in aanmerking wordt genomen, krijgen de woorden van Ben Goerion de tegenovergestelde betekenis van wat gewoonlijk wordt geciteerd.

Morris beweert verder dat, op basis van het bewijsmateriaal, die woorden niet door Ben Gurion zijn doorgestreept, maar door iemand anders op een later tijdstip. Om deze redenen verwijzen Morris’ latere werken ofwel niet naar dit citaat, of hij bevat de originele woorden van de brief, niet het gesplitste citaat dat vaak wordt geciteerd.

2. “De Palestijnen zijn tweebenige dieren” / “De Palestijnen zijn beesten op twee benen” – Menachem Begin

Naar verwezen door Robert Fisk in een stuk uit 2014 voor The Independent en voortdurend geciteerd op zowel alternatieve nieuwssites als online platforms, wordt dit verkeerde citaat van de zesde premier van Israël gebruikt om Israëli’s af te schilderen als racisten die Palestijnen als minder dan menselijk beschouwen. Dit is echter helemaal niet de betekenis van het eigenlijke citaat.

De woorden van Menachem Begin komen uit een Knesset-debat in juni 1982 over een motie van wantrouwen in de regerende coalitieregering van Begin. Tijdens zijn toespraak voor het plenum sprak Begin over de noodzaak om Israëlische burgers te beschermen tegen aanvallen en zei:  “We zullen onze kinderen beschermen. Als de hand van een tweebenig dier tegen hen wordt opgeheven, zal die hand worden afgehakt en zullen onze kinderen gelukkig opgroeien in het huis van hun ouders.”

Dus, in tegenstelling tot wat vaak wordt geciteerd, verwees Menachem Begin alleen naar terroristen die zich richten op kinderen als ‘tweebenige dieren’.

3. “Het zou mijn grootste droefheid zijn om te zien dat zionisten Palestijnse Arabieren veel aandoen van wat nazi’s de Joden aandeden” – Albert Einstein

Online gedeeld door zulke verschillende persoonlijkheden als onroerendgoedmagnaat en beroemdheidsvader Mohamed Hadid, Brits Labour-parlementslid John McDonnell en voormalig basketbalspeler Etan Thomas, wordt dit vermeende citaat ten onrechte toegeschreven aan Albert Einstein. Hoewel Einstein kritiek had op bepaalde aspecten van de Israëlische politiek, is er geen bewijs dat hij het bovengenoemde citaat ooit heeft gezegd.

Als zionist kreeg Einstein ooit de functie van president van de staat Israël aangeboden, hielp hij geld inzamelen voor de World Zionist Organization en bracht hij zijn laatste dagen door met het schrijven van een toespraak ter ere van Israëls zevende verjaardag.

4. “De Palestijnen moeten tot in het diepst van hun bewustzijn worden duidelijk gemaakt dat ze een verslagen volk zijn” – Moshe Yaalon

Dit vaak geciteerde citaat van de voormalige IDF-stafchef, waarnaar wordt verwezen door grote kranten als The Guardian , The New York Times , Chicago Tribune en The Boston Globe , is in feite een grove verkeerde voorstelling van wat hij werkelijk zei.

Zoals uitgelegd door Commentary Magazine, is dit citaat gebaseerd op uitspraken van Yaalon op het hoogtepunt van de Tweede Intifada. Tijdens een interview in 2002 met het Israëlische dagblad Haaretz, reageerde Yaalon op een vraag over wat zijn definitie van overwinning was door het te beschrijven als “de zeer diepe internalisering door de Palestijnen dat terrorisme en geweld ons niet zullen verslaan, ons niet zullen doen plooien. ”

Later vervolgde Yaalon: “Als we de confrontatie beëindigen op een manier die het voor elke Palestijn duidelijk maakt dat terrorisme niet tot overeenkomsten leidt, zal dat onze strategische positie verbeteren. Aan de andere kant, als hun gevoel aan het einde van de confrontatie is dat ze ons kunnen verslaan door middel van terrorisme, zal onze situatie steeds moeilijker worden.”

In dezelfde geest werd Yaalon diezelfde week door het Israëlische dagblad Yediot Ahronot geciteerd: “Het is absoluut noodzakelijk dat we dit conflict op zo’n manier winnen dat de Palestijnse kant in haar bewustzijn zal branden dat hier geen kans is om doelen te bereiken door middel van terreur.”

Dus, in een verdraaiing van de werkelijkheid, zei Yaalon niet dat de Palestijnen zich moeten realiseren dat ze een verslagen volk zijn, maar zei hij eerder dat de Palestijnen moeten beseffen dat de Israëli’s niet verslagen zullen worden door terrorisme.

5. “Ik heb in mijn leven veel Arabieren vermoord en daar is geen probleem mee” – Naftali Bennett

Bij de beklimming van Naftali Bennett naar de zetel van de premier in juni 2021, hebben zowel gerenommeerde nieuwssites als waarnemers van de sociale media het bovenstaande citaat opgegraven als een manier om de nieuwe leider van Israël in diskrediet te brengen en hem af te schilderen als een bloeddorstige racist. 

Echter, zoals Bennett uitlegde toen dit citaat naar voren werd gebracht door voormalig MK Haneen Zoabi tijdens een 2015-sessie van het Knesset-plenum, werd het citaat gezegd in verwijzing naar zijn legerdienst, toen hij terroristen doodde tijdens militaire operaties.

6. “Ik ken geen enkel dier dat zo wreed is als de Israëli’s – zelfs krokodillen niet. Ze bombarderen scholen, ziekenhuizen, vluchtelingenkampen, weeshuizen, VN-voedingsstations, waterwerken, energiecentrales, ambulances, spelende kinderen op het strand” – David Attenborough

Het bovenstaande maakt deel uit van een groter citaat dat sinds 2014 op internet circuleert, vooral in tijden van verhoogde spanningen. Dit citaat, toegeschreven aan de beroemde Britse natuuronderzoeker David Attenborough, is ontstaan ​​als commentaar op een artikel op het Iraanse staatsmedia-orgaan Press TV. Sindsdien wordt het zowel op sociale media als op nieuwssites gedeeld .

Zowel de befaamde Amerikaanse factchecksite Snopes als het persbureau Reuters hebben ontdekt dat er geen bewijs is dat David Attenborough dit ooit heeft gezegd.

7. “Als UNICEF-ambassadeur kan ik niet spelen tegen mensen die onschuldige Palestijnse kinderen vermoorden. We moesten de wedstrijd annuleren omdat we mensen zijn voor voetballers” – Lionel Messi

Het bovenstaande citaat circuleert online sinds 2018, toen Argentinië zich terugtrok uit een warming-upwedstrijd voor het WK tegen Israël nadat de wedstrijd was verplaatst van Haifa naar Jeruzalem. Destijds werd beweerd dat Messi bovenstaand citaat had gegeven als reden voor het afgelasten van de wedstrijd.

Hoewel bijna onmiddellijk werd bewezen dat de quote nep was door de Argentijnse media (en Messi speelde in Israël in 2019), wordt hij nog steeds verspreid op sociale media, vooral in tijden van toenemend conflict tussen Israël en de Palestijnen.

Zoals uit het bovenstaande blijkt, is het niet ongebruikelijk dat valse verklaringen of verkeerde citaten over Israël worden verspreid, zowel op sociale media als door nieuwsbronnen. Daarom is het belangrijk dat zowel journalisten als burgers bij het rapporteren over Israël of het online delen van informatie erover ervoor moeten zorgen dat wat ze delen waar is en geen verzinsel is dat bedoeld is om de Joodse staat, zijn leiders en degenen die ondersteun het.

Bronnen:

  • naar een artikel van Chaim Lax “The Top 7 Fake Quotes & Misquotes About Israel” van 29 juni 2022 op de site van Honest Reporting

Een gedachte over “De top 7 valse citaten en verwrongen citaten over Israël

  1. Ach ja…..de media en ‘hun waarheden.

    En daarna maar zeuren dat ze worden afgeschilders als de brengers van fake news.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.