Vervolging van heidenen, Joden, vrouwen en homo’s in de Palestijnse gebieden

Atheïsten en andere mensen die sceptisch staan ten opzichte van religie, lopen in een groot deel van de wereld kans te worden vervolgd of gediscrimineerd. In ten minste zeven landen kunnen ze worden geëxecuteerd als hun overtuiging openbaar wordt.

Ongelovigen in islamitische landen de grootste kans maken te worden mishandeld door de overheid of aanhangers van de staatsreligie.  In Afghanistan, Iran, de Maldiven, Mauritanië, Pakistan, Saoedi-Arabië en Soedan kunnen atheïsten de doodstraf krijgen.

Eén van de gebieden waar andersdenkenden en ongelovigen het zwaar te verduren hebben zijn de gebieden die worden gecontroleerd door de Palestijnse Autoriteit in Judea & Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever, en in de Gazastrook die gecontroleerd wordt door de terreurgroep Hamas.

Palestijnse gebieden

Vrijheid van godsdienst of overtuiging en vrijheid van meningsuiting in verschillende delen van de “Palestijnse Gebieden” vallen onder de jurisdictie van de Palestijnse Autoriteit (in een groot deel van de Westelijke Jordaanoever), of Israël, of Hamas (in de Gazastrook). 

De Palestijnse Autoriteit (PA) – een quasi-soevereine entiteit opgericht door de Oslo-akkoorden van 1993 – is feitelijk in twee helften verdeeld: Judea & Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever wordt gecontroleerd door de door Fatah gedomineerde PA en de Gazastrook wordt gecontroleerd door Hamas. 

De vrijheid van godsdienst of levensovertuiging wordt in beide gebieden geconfronteerd met aanzienlijke overheidsbeperkingen. Verder controleert Israël enkele van de bezette gebieden zoals Oost-Jeruzalem.

De Palestijnse basiswet stelt dat de islam de officiële religie is en de sharia de belangrijkste bron van wetgeving. De Palestijnse Autoriteit erkent nominaal internationale mensenrechtennormen, waaronder vrijheid van gedachte en meningsuiting, evenals vrijheid van vereniging en vergadering. Deze worden echter slechts selectief gehandhaafd en worden veelvuldig geschonden door de verschillende bestuursorganen.

De PA erkent bepaalde religieuze groeperingen, bijvoorbeeld protestanten, niet. Religieuze overtuiging wordt aangegeven op identificatiepapieren. Verder is er geen officieel proces om erkenning te krijgen en dientengevolge moet elke religieuze groep overeenkomsten sluiten met de PA. 

Bekeerling is beperkt en de autoriteiten controleren preken op vrijdag, om prediking te voorkomen die geweld of antisemitische retoriek aanmoedigt. Officiële PA-media, evenals straatgraffiti, presenteren echter soms berichten van religieuze onverdraagzaamheid of antisemitisme.

De overheid betaalt de bouw en het onderhoud van moskeeën en de salarissen van de meeste imams, en geeft beperkte steun aan christelijke organisaties. De autoriteiten geven echter geen financiële steun aan Joodse instellingen. Bekeerlingen, met name moslims en christenen die zich bekeren tot een ander geloof, worden geconfronteerd met maatschappelijke misstanden en discriminatie.

De inleiding tot het Hamas-handvest schetst de intentie om de staat Israël te elimineren binnen een expliciet fundamenteel religieus paradigma, dat stelt: “Want onze strijd tegen de Joden is extreem breed en ernstig, zozeer zelfs dat het alle loyale inspanningen zal vergen we kunnen hanteren, gevolgd door verdere stappen en versterkt door opeenvolgende bataljons uit de veelsoortige Arabische en islamitische wereld, totdat de vijanden zijn verslagen en Allah’s overwinning zegeviert”. 

Artikel 7 versterkt de doelstelling van Hamas om leden van het joodse geloof uit te roeien via citaten uit de islamitische hadith: “De tijd zal niet komen voordat moslims tegen de joden zullen vechten (en ze zullen doden); totdat de Joden zich verschuilen achter rotsen en bomen, die zullen roepen: O moslim! er zit een Jood achter mij, kom op en dood hem!

Hamas heeft een moraliteitspolitie opgericht om een ​​strikte interpretatie van de islamitische wet en morele code af te dwingen. Zo werden vrouwen gearresteerd voor het plegen van ethische misdrijven zoals onwettige zwangerschap of ongepaste kleding. Hamas tolereert echter over het algemeen de kleine christelijke gemeenschap in Gaza en sommige moslimstudenten gaan naar christelijke scholen.

Onderwijs en kinderrechten

Religieus onderwijs is verplicht op de basisschool voor alle leerlingen van PA-scholen. De godsdienstlessen zijn onderverdeeld in islamitische en christelijke cursussen.

Familie, gemeenschap en samenleving

Familie wet

Op het gebied van de persoonlijke statuswetgeving mogen christenen en moslims hun eigen religieuze wetten volgen in afzonderlijke religieuze rechtbanken. Deze rechtbanken behandelen juridische zaken van familierecht, waaronder erfenis, echtscheiding, voogdij over kinderen en huwelijk. Het religieus-islamitische (Hanafi) familierecht is gebaseerd op Jordaans en Egyptisch recht.

De religieuze familiewet discrimineert vrouwen in het algemeen. Vrouwen kunnen niet trouwen zonder de toestemming van hun mannelijke voogd. Mannen kunnen met christelijke of joodse vrouwen trouwen, vrouwen mogen niet trouwen met een niet-moslimman. Mannen worden bevoordeeld in de voogdij over kinderen. Vrouwen erven minder dan mannen, een dochter erft bijvoorbeeld slechts de helft van een zoon. 

Moslimmannen mogen hun vrouw verstoten, maar het is moeilijk voor vrouwen om te scheiden en beperkt tot verschillende voorwaarden. Vrouwen kunnen scheiden volgens het islamitische principe van “khula”, waarbij de vrouw financiële steun en haar bruidsschat verliest, maar alleen op voorwaarde dat haar man ermee instemt.

Er zijn geen wetten tegen huiselijk geweld en vrouwen zouden onder druk kunnen komen te staan ​​van hun familie om het niet te melden om hun familie niet te schande te maken. Verkrachting binnen het huwelijk is niet strafbaar. In andere gevallen van verkrachting kan de verkrachter aan straf ontsnappen door met zijn slachtoffer te trouwen. 

Er zijn ook geen wetten die seksuele intimidatie verbieden. Het is gemeld dat sommige families genitale verminking van vrouwen (VGV) toepassen in Gaza, maar er zijn geen cijfers. Zogenaamde eerwraak is bekend. Abortus is strafbaar en alleen acceptabel als het leven van de vrouw in gevaar is.

Interreligieuze romantische relaties worden geconfronteerd met aanzienlijke maatschappelijke en familiale tegenstand. Gezinnen verstoten soms christelijke en moslimvrouwen, die buiten hun geloof trouwen. Sommige Joodse organisaties hebben een hotline om te informeren over Israëlisch-Palestijnse stellen.

Vrijheid van meningsuiting, pleiten voor humanistische waarden

De media zijn niet vrij op de Westelijke Jordaanoever. Volgens een perswet van de PA uit 1995 kunnen journalisten worden beboet en gevangengezet, en kranten worden gesloten, voor het publiceren van “geheime informatie” over PA-veiligheidstroepen of nieuws dat de nationale eenheid zou kunnen schaden of tot geweld zou kunnen aanzetten. 

Journalisten die de PA of Fatah bekritiseren, worden geconfronteerd met willekeurige arrestaties, bedreigingen en fysieke mishandeling. Sinds 2007 hebben zowel de PA als de Israëlische strijdkrachten de meeste aan Hamas gelieerde radio- en televisiestations op de Westelijke Jordaanoever gesloten. Mediakanalen die niet onder de controle van Fatah staan, worden routinematig lastiggevallen, terwijl ze niet helemaal worden gesloten.

De media zijn niet vrij in Gaza. In 2008 verving Hamas het PA-ministerie van Informatie door een mediabureau van de overheid en verbood alle journalisten die er niet door geaccrediteerd waren. De autoriteiten sloten ook alle media die niet gelieerd zijn aan Hamas.

De vrijheid van vergadering op de Westelijke Jordaanoever is zeer beperkt. De PA heeft vergunningen nodig voor demonstraties, en degenen die tegen het PA-beleid zijn, krijgen meestal geen vergunning en worden met geweld uiteengedreven als ze nog steeds plaatsvinden. 

De Israëlische Defensiemacht breekt ook routinematig demonstraties op de Westelijke Jordaanoever op, vaak met geweld, soms met dodelijk geweld. De vrijheid van vereniging en vergadering wordt ernstig beperkt in Gaza, waarbij de autoriteiten vaak geweld gebruiken om vreedzame demonstraties uiteen te drijven.

“Godslastering”

De basiswet van de PA verklaart dat de islam de officiële religie van Palestina is en stelt dat “respect en heiligheid van alle andere hemelse religies (jodendom en christendom) zullen worden gehandhaafd.” In de door de Palestijnse Autoriteit bestuurde gebieden op de Westelijke Jordaanoever is de oude Jordaanse wet tegen “belediging van religie” nog steeds van kracht en kan leiden tot een maximumstraf van levenslange gevangenisstraf.

De Hamas-autoriteiten in Gaza hebben orthodoxe soennitische islamitische praktijken en conservatieve kleding afgedwongen, en hebben regelmatig gelovigen lastiggevallen in niet aan Hamas gelieerde moskeeën.

Bronnen:

  • naar een artikelThe Freedom of Thought Report 2021” en een artikelPalestina” van 21 februari 2020 op de site van Humanists International 
  • naar een artikelVervolging van heidenen onder Theodosius I” op de site vannWikimedia Foundation
  • naar een artikelAtheïst riskeert bijna overal vervolging of discriminatie” van 10 december 2012 op de site van Het Parool

Een gedachte over “Vervolging van heidenen, Joden, vrouwen en homo’s in de Palestijnse gebieden

  1. En we zijn verbaasd omdat…….. het humane gehalte van de PA op zo een hoog niveau staat!

    Maar géén UN Human Rights Activist die zich hiermee bezig houd want………..No Jews, No News!

    Je zal maar een arme hongerige sloeber/vluchteling zijn, aangewezen op de ‘goede diensten’ van dit soort UN Human Rights activisten!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.