Josef Schütze, een van de laatste nazi’s, krijgt 5 jaar gevangenisstraf

Hard labeur voor de gevangenen in het concentratiekamp van KZ Sachsenhausen nabij Berlijn. Hier werden naast Joden en zigeuners tevens homoseksuelen geïnterneerd, herkenbaar aan hun roze driehoek [beeldbron: Attitude]

Den Toten zur Ehr, den Lebenden zur Mahnung
(Om de doden te eren, de levenden te waarschuwen)

In het kamp Sachsenhausen werden tussen 1936 en 1945 meer dan 200.000 mensen vastgehouden, onder wie joden, Roma, tegenstanders van het regime en homoseksuelen.

Meer dan zeven decennia na de Tweede Wereldoorlog haasten Duitse aanklagers zich om de laatst overgebleven nazi-daders voor het gerecht te brengen, en de laatste jaren hebben ze de aandacht steeds meer gevestigd op het lagere nazi-personeel.

Een 100-jarige voormalige concentratiekampbewaker werd de oudste persoon die tot nu toe moest worden berecht voor misdaden uit het nazi-tijdperk in Duitsland, toen hij donderdag voor de rechtbank verscheen op beschuldiging van medeplichtigheid aan massamoord.

De verdachte, Josef Schütze, wordt beschuldigd van het ‘willens en wetens’ assisteren bij de moord op 3.518 gevangenen in het kamp Sachsenhausen in Oranienburg, ten noorden van Berlijn, tussen 1942 en 1945.

De beklaagde Josef Schütze (L) zit naast zijn advocaat Stefan Waterkamp en verbergt zijn gezicht achter een map terwijl hij wacht op de start van zijn proces in Brandenburg an der Havel, Noordoost-Duitsland, op 7 oktober 2021 (Photo by Tobias Schwarz / AFP)

Aantijgingen tegen hem omvatten medeplichtigheid aan de ‘executie door een vuurpeloton van Sovjet krijgsgevangenen in 1942’ en de moord op gevangenen ‘met behulp van het giftige gas Zyklon B’.

De gepensioneerde, die nu in de deelstaat Brandenburg woont, had onschuldig gepleit en zei dat hij ‘absoluut niets’ had gedaan en niet op de hoogte was van de gruwelijke misdaden die in het kamp werden gepleegd. “Ik weet niet waarom ik hier ben“, zei hij maandag aan het einde van zijn proces.

Inkompoort van het concentratiekamp Sachsenhausen in Oranienburg, Duitsland waar ca. 100.000 mensen werden vermoord, werd op 22 april 1945 bevrijd door het Poolse leger

Vervolging van SS-daders mag niet eindigen

Jarenlang heeft het Duitse rechtssysteem de veroordeling van lage bewakers en arbeiders voorkomen door aan te dringen op concreet bewijs van individuele schuld. Dat veranderde met de veroordeling van John Demjanjuk in 2011, die bewaker was geweest in het vernietigingskamp Sobibor in het door de nazi’s bezette Polen. Hij werd veroordeeld op basis van medeplichtigheid aan moord op 28.000 mensen

Christoph Heubner, vice-president van het Internationale Auschwitz Comité, zei eerder over de beschuldigingen tegen de SS-bewaker in Brandenburg:

“Deze zaak is een belangrijk voorbeeld voor zeer bejaarde overlevenden van Duitse concentratie- en vernietigingskampen. Justitie heeft geen vervaldatum en de vervolging van SS-daders mag niet eindigen, zelfs niet op hoge leeftijd.”

Emil Farkas (midden), die getuigde tegen de bewaker van het concentratiekamp Sachsenhausen, Josef Schutze, poseert met Dr. Felix Klein (rechts), de Duitse topfunctionaris die verantwoordelijk is voor de bestrijding van antisemitisme, en links Dr. Efraim Zuroff (credit: Ilana Dreyer)

SWC tevreden

Het Simon Wiesenthal Centrum verwelkomde vandaag de veroordeling en maximale gevangenisstraf die hier door een Duitse rechtbank is uitgesproken in de zaak van de voormalige Sachsenhausen-bewaker Josef Schütze.

Schütze diende meer dan drie jaar in het SS-contingent in het beruchte concentratiekamp. Schütze ontkende in Sachsenhausen te hebben gediend, maar de aanklager kon zijn langdurige dienst als SS-bewaker bewijzen.

Het Simon Wiesenthal Center Jerusalem-kantoor hielp de vervolging door Holocaustoverlevenden uit het kamp te vinden, evenals eerstegraads familieleden van de slachtoffers die zich volgens de Duitse wet bij de vervolging kunnen voegen.

De belangrijkste nazi-jager van het Centrum, Holocaust-historicus Dr. Efraim Zuroff, prees het vonnis als een ondubbelzinnige afwijzing van Schütze’s pogingen om zijn dienst bij de SS als bewaker in Sachsenhausen te weigeren.

Hij prees ook de voortdurende inspanningen van Duitse advocaten, zoals Thomas Walther, die zowel de overlevenden als de familieleden van de slachtoffers vertegenwoordigde, van wie er verschillende werden gelokaliseerd door het Simon Wiesenthal Center.

Bronnen:

  • naar een artikelFormer Nazi camp guard, 101, gets five-year jail sentence” van 28 juni 2022 en een artikelGermany puts 100-year-old on trial for Nazi crimes” van 7 oktober 2021 op de site van Ynet News
  • naar een artikelSWC Welcomes Conviction” van 28 juni 2022 op de site van het Simon Wiesenthal Centrum
  • naar een artikelJosef Schütz, one of the last Nazis” van 28 juni 2022 op de site van New Rebeat
  • naar een artikelWhy do Germany’s laws protect Nazi defendants?” van 26 januari 2022 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.