Een afscheidsbrief van Ester Cailingold uit de belegerde Joodse wijk van Jeruzalem, mei 1948

Esther Cailingold (1925-1948), een Joodse heldin van de Haganah

Esther Cailingold (1925-1948) was een in Groot-Brittannië geboren heldin van de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog en van de Machal.  

Zij werd geboren in Whitechapel, Londen, op 28 juni 1925. Ze was het oudste kind van Moshe Cailingold en Anne Fenechel. Moshe was in 1920 uit Warschau geëmigreerd en had een Londense vestiging geopend van de boekhandel en uitgeverij van zijn familie. De familie was orthodox. 

Moshe Mizrachi was een oprichter van Young Mizrachi in Polen, en Esther nam het zionisme op via haar huis. In 1936 verhuisde het gezin naar Stamford Hill in Noord-Londen. Esther ging naar de North London Collegiate School voor meisjes en won uiteindelijk een studiebeurs aan Goldsmiths College, University of London, om Engels te studeren. In 1946 studeerde ze cum laude af.

Esthers zionisme werd versterkt door de verschrikkingen van de Holocaust en het Britse verraad aan het Palestijnse mandaat. Ze was betrokken geweest bij zionistische jeugdactiviteiten. In 1946 besloot ze te emigreren naar het land van Israël, toen Palestina, en solliciteerde als lerares Engels aan de Evelina de Rothschild-school in Jeruzalem.

Esther arriveerde in Jeruzalem in de turbulente periode voorafgaand aan de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog , op 1 december 1946. Ze was getuige van het geweld en de Britse wreedheid jegens de Joden, waaronder het onderscheppen van immigratieschepen van Aliya Bet , zoals de executie van Irgun-activist Dov Gruner, en de uitgesponnen saga van de vluchtelingenschepen zoals de Exodus

Haar brieven aan haar ouders begonnen een hardere houding te vertonen en een steeds anti-Brits sentiment. In de herfst van 1947 sloot ze zich aan bij de Hagana. Ze zette haar baan als lerares voort, maar begon trainingskampen bij te wonen. 

Esther met haar Sten geweer

In januari 1948 verliet ze Evelina de Rothschild en werd een fulltime Haganah soldaat. Naast militaire taken en bijscholing was ze omroeper voor de Engelstalige omroepdienst van Haganah en bood ze zich vrijwillig aan om zich bij de verdedigers van de Joodse wijk in de Oude Stad van Jeruzalem te voegen. 

In 1948 huisvestte de Joodse wijk ongeveer 1.700 burgers. Dit was het overblijfsel van de ongeveer 5000 Joodse gemeenschap wiens wortels in de stad honderden jaren teruggaan. De meesten waren gedwongen te migreren door Arabische rellen in 1921, 1929 en in de zogenaamde Arabische Opstand van 1939.

De meeste mensen waren ultraorthodoxe joden, geen zionisten, en meestal waren het vrouwen, kinderen en ouderen. Een kleine strijdmacht van Hagana, Irgun- en LEHI- soldaten werden gestuurd om het te bewaken, onder bevel van Moshe Rousnak van de Haganah. 

Tot het vertrek van de Britten was het mogelijk om onder verschillende vermommingen te infiltreren in strijders en af ​​en toe wapens binnen te smokkelen. De gemeenschap werd belegerd. Arabische terroristen dynamiet gebouw na gebouw.

Esther werd eind april of begin mei 1948 naar de Oude Stad vervoerd, zogenaamd als lerares, en rapporteerde aan Rousnak. Ze werd gemaakt tot een verbindingspersoon tussen de buitenposten door het hele kwartaal en bracht eten, drinken en munitie. 

Esther (Asher) Cailingold (1925-1948)

Op 16 mei namen de Arabische aanvallen toe, toen de Britten Palestina hadden verlaten. Esther raakte lichtgewond en keerde snel terug naar haar taken na een velddressing, waarbij ze vaak over de onbedekte daken rende om tussen Haganah-posities te komen. 

Op 19 mei brak een kleine Palmach-eenheid door de Zionpoort en bereikte het belegerde garnizoen. De Palmach was echter niet in staat om doorgewinterde veteranen te sturen, die het moeilijk hadden om stand te houden op de berg Zion en staande in slaap vielen. 

De mensen die naar het garnizoen van de oude stad werden gestuurd, waren achterhoedesoldaten die nauwelijks een geweer konden afschieten.

Dezelfde dag was het Transjordaanse Arabische Legioen, bevoorraad en geleid door de Britten, Jeruzalem binnengevallen en begonnen met het beschieten van de Joodse wijk, die dagelijks kleiner werd naarmate de Arabische ongeregeldheden oprukten. 

Tegen het 25-ponds kanon van de Britten, mortieren en machinegeweren, met vrijwel onbeperkte munitievoorraden, was weerstand hopeloos. De verdedigers hadden meestal zelfgemaakte stenguns (automatische geweren). 

Esther Cailingold werd een Sten-schutter, omdat er geen manier was om haar rol als verbindingsman voort te zetten. Op 26 mei bliezen de Arabische troepen een gebouw op toen ze het binnenging. Haar ruggengraat was verbrijzeld. Ze werd naar de ziekenboeg van de wijk gedragen, bemand door de Hadassah organisatie. 

Omdat er geen voorraden en slechte voorzieningen waren, kon er weinig voor haar worden gedaan. De ziekenboegpatiënten werden de volgende dag geëvacueerd, toen het Arabische Legioen, onder leiding van Abdulah al Tel, erop schoot – een oorlogsmisdaad. Esther bleef bij bewustzijn en kon praten en bleef haar gebeden zeggen.

De Hurva-synagoge werd opgeblazen door Fawzi el Kuttub, een Arabische Palestijnse terrorist die de gebouwen van de wijk een voor een had verwoest. Met de verovering van de Hurva was vijfentwintig procent van het resterende grondgebied in handen van de Arabieren gevallen. 

Esther, gewapend op haar ezel, in Motza, vlakbij Jeruzalem

De wijk zou onmiddellijk zijn gevallen, behalve dat het veroverde gebied vol winkels was die grondig werden geplunderd door de Arabische menigte die eufemistisch ‘onregelmatigen’ werd genoemd. Het Arabische Legioen veroverde al snel de Joodse wijk. Gelukkig was het aan hen gevallen en niet aan de ‘onregelmatigen’. 

De commandant van het Arabische Legioen, Abdullah al Tel, verhinderde een bloedbad, hoewel hij op de Arabische menigte moest schieten om de orde te bewaren. De Joodse wijk werd niettemin etnisch gezuiverd. Gezonde burgers werden achter de Joodse linies overgebracht (zie De etnische zuivering van Jeruzalem).

Het was Shabbat – Sabbat, 29 mei 1948. Geplaagd door hoge koorts, in ondraaglijke pijn, legde Esther Cailingold de vloer van de tweede verdieping van het klooster met de rest van de gewonden. Er was geen morfine meer. Een verpleger bood haar een sigaret aan. Ze hief haar hand op en begon die te pakken, maar toen stopte ze.

‘Nee,’ fluisterde ze. “Sjabbat.” Het waren haar laatste woorden. Ze stierf rond 17.00 uur. Ze was 22 jaar oud. Haar laatste brief, zes dagen eerder geschreven, is bewaard gebleven. Volgens een versie werd het onder haar kussen gevonden. Volgens een ander was het enkele dagen eerder aan een kameraad gegeven. 

De laatste brief van Esther Cailingold:

Machal

Esther werd postuum ingelijfd bij de Machal en werd in september 1950 begraven op de militaire begraafplaats van Mount Herzl.

Machal – (of Mahal – Hebreeuws acroniem voor Mitnadvei Hutz La’aretz -) is de naam die wordt gegeven aan vrijwilligers uit het buitenland. Het verwijst voornamelijk naar degenen die vochten in de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog en die eerder hielpen bij het organiseren van de illegale immigratie van Aliya Bet uit Europese DP-kampen na de Tweede Wereldoorlog.

Onder de 3.500 vrijwilligers bevonden zich joden en niet-joden uit ten minste 46 landen, van wie er ten minste 120 het leven lieten in de gevechten. Onder de doden zijn acht niet-joden en vier vrouwen.

Onder de vrijwilligers waren geallieerde soldaten, avonturiers, Britse deserteurs en buitenlandse vrijwilligers zoals Esther Cailingold, die zich vrijwillig had aangemeld om les te geven in de oude stad van Jeruzalem.

De landen van herkomst waren onder meer:
Algerije • Argentinië • Australië • België • Brazilië • Bulgarije • Canada • Chili • China • Colombia • Costa Rica • Cuba • Tsjechoslowakije • Denemarken • Ecuador • Egypte • Ethiopië • Finland • Frankrijk • Groot-Brittannië • Griekenland • Nederland • Hongarije • India • Ierland • Italië • Kenia • Libië • Mexico • Marokko • Nieuw-Zeeland • Nicaragua • Noorwegen • Panama • Paraguay • Peru • Zuid-Afrika • Spanje • Spaans Marokko • Zweden • Zwitserland • Tunesië • Turkije • Verenigde Staten • Uruguay • Venezuela

Ongeveer 1.200 van de vrijwilligers waren Amerikanen en Canadezen.

Bronnen:

  • naar een artikelThe Story of Esther Cailingold” en een artikelAre Jews Treated any Fair in Prison? Anti-Semitism inside Prisons” op de site van Zionism and Israel
  • naar een artikel van Benny Landek “A Farewell Letter From the Besieged Jewish Quarter” van 2 mei 2022 op de site van The Librarians
  • naar de website van WORLD MACHAL – Volunteers from overseas in the Israel Defense Forces

Een gedachte over “Een afscheidsbrief van Ester Cailingold uit de belegerde Joodse wijk van Jeruzalem, mei 1948

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.