VS voerden geheime gesprekken met Israël en Arabische staten over luchtdreiging vanuit Iran

Iraniërs bezoeken op 2 februari 2019 een tentoonstelling over wapens en militair materieel in de hoofdstad Teheran, georganiseerd ter gelegenheid van de 40ste verjaardag van de Iraanse Revolutie [beeldbron; Atta Kenare/AFP]

IDF-stafchef Kochavi ontmoette zijn Saoedische tegenhanger en militaire functionarissen uit Qatar, Jordanië, Egypte, Bahrein en de VAE in Sharm el-Sheikh voor besprekingen die worden beschreven als eerste stappen in de richting van regionale samenwerking, volgens het rapport van The Wall Street Journal. 

Volgens het rapport ontmoetten IDF-stafchef Aviv Kochavi, zijn Saoedische tegenhanger Fayyad bin Hamed Al-Ruwaili en militaire functionarissen uit Qatar, Jordanië, Egypte, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten elkaar in de badplaats Sharm el-Sheikh. 

De gesprekken werden beschreven als de eerste stappen in de richting van regionale samenwerking en hadden betrekking op luchtdreigingen van Iran, waaronder drones, en hoe zich daartegen te verdedigen.

Bronnen dicht bij de bijeenkomsten vertelden The Wall Street Journal dat de deelnemers het in principe eens waren over een mechanisme om onmiddellijke bedreigingen via telefoon en computer te communiceren als een voorloper van betrokkenheid op regeringsniveau.

Het rapport merkte verder op dat een dergelijke samenwerking tussen Israël en Arabische staten – met name Saoedi-Arabië en Qatar – ondenkbaar was vóór de ondertekening van de historische Abraham-akkoorden en in het licht van de bezorgdheid over de Iraanse agressie. Het werd ook mogelijk gemaakt dankzij het besluit van de regering van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump om Israël toe te voegen aan het Centrale Commando. 

Aanvallen door Iraanse volmachten op oliefaciliteiten in Saoedi-Arabië en de VAE veroorzaakten in 2019 honderden miljoenen dollars schade. De aanvallen onthulden het onvermogen van de luchtmacht van die landen om de dreiging van drone-aanvallen het hoofd te bieden.  

De Amerikaanse president Joe Biden zal medio juli naar het Midden-Oosten reizen voor bezoeken aan Israël, de Westelijke Jordaanoever en Saoedi-Arabië.

Onderwerpen op zijn agenda variëren naar verluidt van Israëlisch-Saoedische betrekkingen tot de vorming van een Israëlisch-Arabische militaire alliantie.

Ondertussen zijn de inspanningen voor normalisatie tussen Saoedi-Arabië en Israël nog steeds in de maak. Eind mei meldde Axios dat de VS in het geheim bemiddelde bij een deal tussen Saoedi-Arabië, Israël en Egypte die zou kunnen leiden tot normalisering van de betrekkingen.

Vrouwen in de Israëlische luchtmacht:

Bronnen:

  • naar een artikel van Shahar Klaiman “Report: US held secret talks with Israel, Arab states on aerial threat from Iran” van 27 juni 2022 op de site van Israel Hayom
  • naar een artikelWSJ: Israel, Arab nations held secret US talks on Iran” van 26 juni 2022 op de site van i24News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.