Prachtige 3de eeuwse Romeinse mozaïek van Lod heeft eigen museum gekregen

Een fragment van de 3de eeuwse Romeinse mozaïek in Lod, ook wel Lydda genoemd, een stad op zowat 15 km ten zuidoosten van Tel Aviv in het centrale district van Israël

Een van de mooiste schatten van het Heilige Land uit de Romeinse tijd – het Lod-mozaïek met zeevaartthema – werd op 27 juni in zijn thuishaven hersteld.

Het mozaïek uit het einde van de 3e eeuw en het begin van de 4e eeuw kreeg een heldenontvangst in de vorm van een speciaal museum en is nu gehuisvest in het nieuw gebouwde archeologische centrum Shelby White & Leon Levy Lod Mosaic in de buurt van de luchthaven Ben Gurion.

Het eerste deel van het rijk kleurrijke mozaïek werd bij toeval ontdekt tijdens bergingsopgravingen in 1996 onder een centraal stadsplein in Lod. Een ander gedeelte werd blootgelegd onder wat in 2015 een grote Romeinse villa uit het Byzantijnse tijdperk lijkt te zijn. Verrassend genoeg werd in 2018 ook een derde gedeelte onder de villa ontdekt tijdens de bouw van het museum.

Het Lod-mozaïek bestaat uit verschillende panelen en is ongeveer 17 meter lang en 9 meter breed – ongeveer 180 vierkante meter in oppervlakte (ongeveer 1.940 vierkante voet).

Onder de kleurrijke illustraties op het mozaïek bevinden zich boten met roeispanen en dieren zoals olifanten, leeuwen, vogels, vissen en schaaldieren. Er is ook planten en bloemen, vazen ​​en geometrische patronen.

De combinatie van mozaïeken, kunstvoorwerpen en architectonisch bewijsmateriaal, zoals fresco’s uit de Romeinse periode van het einde van de 3e eeuw tot het begin van de 4e eeuw die tijdens de opgravingen zijn blootgelegd, levert bewijs van mediterrane luxe die het Romeinse rijk kenmerkte, zei archeoloog Amir Gorzalczany van de Israel Antiquities Authority, die een van de opgravingen na de ontdekking van een nieuwe sectie.

Het nieuwe museum werd maandag ingewijd tijdens een ceremonie die werd bijgewoond door donateurs Shelby White en vertegenwoordigers van de Leon Levy Foundation, de burgemeester van Lod, Leon Revivo en hoge vertegenwoordigers van de Israel Antiquities Authority, het Ministerie van Toerisme en de gemeente Lod, en andere hoogwaardigheidsbekleders.

“Vanaf het moment dat Leon en ik dit historische mozaïek zagen, wisten we hoe belangrijk het was voor de stad Lod en de wereld, en wat het zou doen om van Lod een cultureel centrum te maken. Ik ben heel blij dat ik de kans krijg om deel uit te maken van de restauratie van het mozaïek en de oprichting van dit museum. Hier zijn is een droom die uitkomt”, zei White in een IAA-persbericht.

Het nieuw gebouwde archeologische centrum Shelby White & Leon Levy Lod Mosaic in de buurt van de luchthaven Ben Gurion waar het prachtige mozaïek van Lod werd ondergebracht

Bronnen:

  • naar een artikel van Amanda Borschel-Dan “Stunning Roman-era Lod seafaring mosaic finally drops anchor in a home of its own” van 27 juni 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.