Opmerkelijk: Duitsland wordt herbewapend met militair materieel uit… Israël

Terwijl de Russische invasie van Oekraïne de Duitse regering ertoe aanzet haar leger weer op te bouwen, biedt Israël aan Duitsland veel van wat het mist.

Vorige maand hield kanselier Olaf Scholz een speciale toespraak tot de Bondsdag en het Duitse publiek, waarin hij een “keerpunt” in de moderne geschiedenis van het land uitriep. Het tijdperk van een krimpend Duits leger is voorbij, zei hij. 

De tijd dat er nog maar drie Duitse gevechtsvliegtuigen operationeel zijn en geen enkele onderzeeër door technische problemen op zee kan, is voorbij. Het is tijd om te investeren in de Bundeswehr, die na de ineenstorting van het IJzeren Gordijn en het einde van de Koude Oorlog gestaag verdorde. 

Er is een nieuwe oorlog in de buurt. Rusland viel Oekraïne zonder enige aanleiding (?) binnen en de grootste veldslagen op Europese bodem sinds de Tweede Wereldoorlog vinden plaats op slechts honderden kilometers ten oosten van de Duitse hoofdstad. “Binnenkort”, beloofde Scholz, “zal Duitsland binnen de NAVO het grootste conventionele leger van Europa hebben.”

Dergelijke militante praat is de afgelopen eeuw verschillende keren uit Berlijn gehoord, maar deze keer wekte het besluit van de Bondsdag na de toespraak van Scholz om honderd miljard euro onmiddellijk toe te kennen aan massale herbewapening van alle Duitse strijdkrachten geen golven van angst over de hele wereld, maar eerder applaus. 

Het huidige democratische Duitsland is goed verankerd in de NAVO, en nog meer in de Europese Unie. Herbewapening komt er na jaren van oproepen van het Westen voor meer militaire betrokkenheid.

De Duitse slinger, die de afgelopen decennia gestaag aan het diplomatieke einde is gebleven, waar dialoog altijd de voorkeur heeft boven eenzijdige actie en concepten als “soft power” en “verandering door handel” voortdurend worden gehoord, is scherp naar de andere kant bewogen over de afgelopen drie maanden. 

Duitsland is nu op een duidelijk pad naar herbewapening, na decennia van verwaarlozing en inkrimping, afschaffing van de verplichte dienstplicht en beperkte militaire aanschaf.

Ik ben degene die antwoorden moet geven over de onvoorbereidheid van het Duitse leger“, plaatste luitenant-generaal Alfons Mais, luitenant-generaal van het Duitse leger, enkele dagen na het uitbreken van de oorlog op sociale media, in een kritische post over zijn land. “We hebben decennia lang een verkeerd militair beleid gevoerd“, klaagde voormalig minister van Defensie Ursula von der Leyen. Nu het de publieke legitimiteit geniet die het voorheen niet had, lijkt het duidelijk dat het tijd is dat de ster van het Duitse leger weer gaat schitteren.

En deze keer bevindt een relatief klein land, een met een bloeiende wapenindustrie en ‘speciale relaties’ met Duitsland, zich plotseling in het hart van de Duitse inkoopcampagne. Wat in de jaren negentig begon met een eenzijdige en eenmalige Duitse compensatie aan Israël in de vorm van onderzeeërs, is de afgelopen tien jaar uitgegroeid tot een hechtere en meer wederkerige veiligheidsrelatie dan ooit, met een omzet van miljarden euro’s. 

De verkoop van onbemande luchtvaartuigen (UAV’s) en dronesystemen maakte in 2019 acht procent uit van de Israëlische wapenverkoop

UAV’s gebouwd in Israël, lucht-grondraketten afgevuurd door UAV’s ontwikkeld door de Israëlische defensie-industrie, handvuurwapens, Duitse oorlogsschepen, elektronische oorlogsvoeringsystemen en natuurlijk geavanceerde onderzeeërs gemaakt in Duitsland – ze zijn allemaal al van eigenaar veranderd. Zelfs het Israëlische Arrow 3-raketafweersysteem met zijn ultramoderne radar is te koop, evenals het Iron Dome-systeem voor raketafweer op korte afstand.

De Duitse koerswijziging, de Zeitenwende (“verandering van tijdperken”) genoemd door Scholz, overvalt Israël wanneer het nauwere dan ooit veiligheidsbetrekkingen heeft met Europa’s grootste economie, wat een kans op financiële rijkdom betekent. 

“Vanaf het moment dat de inkooplijst van het Duitse leger werd gepubliceerd, dat wil zeggen de belangrijkste gebieden waar het van plan is de € 100 miljard uit te geven, zijn de telefoons niet gestopt met rinkelen”, vertelde een Israëlische bron die bekend was met de betrekkingen op het gebied van veiligheidsinkoop tussen de twee landen. “Elk Israëlisch bedrijf, staatsbedrijf of particulier, gelooft dat het een artikel kan vinden dat past bij de systemen die het ontwikkelt, en dat het nu de tijd is om het aan de Duitsers te verkopen.”

In het verleden, uit angst voor de reactie van de Arabische landen en hun mogelijke erkenning van Oost-Duitsland, weigerde West-Duitsland onderzeeërs voor Israël te bouwen; ze werden gebouwd in buitenlandse scheepswerven volgens Duits ontwerp. 

Het keerpunt in de betrekkingen vond pas plaats na de Golfoorlog in 1991, die samenviel met de hereniging, en de wens van een nieuw verenigd Duitsland om legitimiteit van Israël te krijgen. In die dagen, na twee wereldoorlogen, maakte het idee van een verenigd Duitsland het Westen bang.

De vierde duikboot in een reeks van zes, de INS Tanin, ligt hier aangemeerd in de haven van Haïfa, Israël en werd eerder op 23 september 2014 door Duitsland afgeleverd. Eind 2022 zal de Israëlische marine over zes duikboten beschikken [beeldbron: Ynet News/Ahiyah Raved]

Er zijn al vijf Duitse onderzeeërs geleverd aan Israël. Deze zijn onder andere, volgens buitenlandse rapporten, de strategische thuisverdediging van Israël geworden, in staat om een ​​”tweede ronde” nucleaire kruisraketten te lanceren in het geval van een nucleaire aanval. Er werden ook vier korvetten geleverd. De zesde onderzeeër is momenteel in aanbouw bij de scheepswerven Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW) in Kiel en wordt verondersteld de glorie te zijn van de Duitse scheepsbouwindustrie, de grootste gebouwd in Duitsland sinds de Tweede Wereldoorlog. 

Vorig jaar werd een contract getekend voor de levering van drie nog geavanceerdere onderzeeërs voor bijna drie miljard euro. Volgens de SIPRI Arms Transfers Database is Israël de afgelopen drie decennia de op drie na grootste exportbestemming van de Duitse wapenindustrie geworden, na Griekenland, Turkije en Zuid-Korea.

Maar wat de afgelopen jaren is veranderd, is wederkerigheid. Het Duitse leger vindt in Israël een modern en relatief nabij leger waar het veel van kan leren, met vergelijkbare potentiële vijanden, zoals Iran en Rusland (die in Syrië opereren). Bovendien is Israël een toonaangevende wapenexporteur in gebieden waar Duitsland relatief zwak is, zoals moderne oorlogsvoering. 

In plaats van alleen onderzeeërs te ontvangen, verkoopt Israël nu antitankraketten en raketafweersystemen aan Duitsland. Het verhuurt zelfs geavanceerde UAV’s aan het Duitse leger en zal ze binnenkort bewapenen met geavanceerde lucht-grondraketten. De veiligheidsrelaties bloeien en eerdere pogingen om ze afhankelijk te maken van politieke vooruitgang met de Palestijnen, zoals Merkel kort probeerde te doen, zijn verdampt.

Bronnen:

  • naar een artikel van Assaf Uni “Germany rearms with Israeli weapons” van 27 juni 2022 op de site van Globes

Een gedachte over “Opmerkelijk: Duitsland wordt herbewapend met militair materieel uit… Israël

  1. Israeli/Joods gas & wapens richting het grote & machtige Duitsland…….LOL!

    Alles om het Duitse volk te redden van de winterkou & Russische beer.

    Israel stoomt vooruit met miljarden deals, de palestijnen & hun BDS supprters letterlijk in de kou achterlatend, inclusief hun spandoeken met “koop géén ‘apartheid’s avocado’s & dadels’….LOL.

    Het word écht stééds leuker.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.