Hamas beweert dat gezondheid van één van de 4 gegijzelde Israëlische gevangenen in Gaza verslechtert

De families van Avera Mengistu en Hisham al-Sayed tijdens een persconferentie van 6 september 2018 waarin werd opgeroepen tot vrijlating van de twee Israëlische burgers die door Hamas in Gaza worden gegijzeld [beeldbron: Hadas Parush/FLASH90]

Het commando van de Al Qassam Brigades, het moordeskader van Hamas, beweerde maandag dat de gezondheid van een van de Israëlische gevangenen die door de terreurgroep wordt vastgehouden, is verslechterd.

Hamas houdt twee Israëlische burgers gevangen – de Ethiopische immigrant Avera Mengistu en de bedoeïen Hisham al-Sayed – die in 2014 en 2015 afzonderlijk de door Hamas gecontroleerde Gazastrook binnenkwamen.

Van zowel Mengistu als al-Sayed is gemeld dat ze aan geestelijke gezondheidsproblemen lijden, en naar verluidt heeft Hamas hen de toegang tot medische en psychologische behandeling ontzegd. De militante groep houdt ook de stoffelijke resten vast van de gedode IDF-soldaten Shaul Oron en Hadar Goldin.

“Hamas heeft vanavond opnieuw bewezen dat het een cynische en criminele terroristische organisatie is, die geesteszieke burgers vasthoudt in strijd met alle internationale conventies en wetten, evenals de lichamen van gesneuvelde IDF-soldaten”, zei het kantoor van de Israëlische premier in een verklaring. “Hamas is degene die verantwoordelijk is voor de situatie van de gevangengenomen burgers.”

“De staat Israël zal zijn inspanningen voortzetten, bemiddeld door Egypte, om de gevangenen en degenen die vermist worden terug naar huis te brengen”, aldus de PMO.

Hamas’ woordvoerder van de Izz al-Din al-Qassam Brigades, Abu Obeida, heeft niet gespecificeerd of de verklaring van de organisatie verwees naar Mengistu of al-Sayed, en gaf evenmin meer details over de toestand van de persoon. Hij kondigde verder aan dat de militante groepering de komende uren een bevestiging van haar bewering zou publiceren.

“Dit is waarschijnlijk een tactiek van Hamas om druk te zetten om de onderhandelingen over een gevangenenruil met Israël nieuw leven in te blazen, door Israëlische politici een onderwerp te geven om over te praten bij de komende Israëlische verkiezingen”, zegt Joe Truzman, een onderzoeksanalist bij de Foundation for the Defence of Democracies (FDD) denktank, vertelde The Algemeiner . 

“Hamas geeft niet vrijelijk informatie over krijgsgevangenen, tenzij het gelooft dat er een voordeel aan verbonden is,” zei Truzman.

Truzman suggereerde dat Hamas waarschijnlijk “iets meer solides dan woorden zal vrijgeven om het onderwerp tijdens de verkiezingen levend te houden”.

Op 18 oktober 2011 slaagde Hamas erin om één Israëlische soldaat (Gilad Shalit) om te ruilen voor 1.027 gevangen terroristen en massamoordenaars waaronder 27 vrouwen.

De terreurgroep heeft in het verleden geprobeerd Israël onder druk te zetten om te onderhandelen over een gevangenenruil voor de vrijlating van Palestijnse gevangenen uit Israëlische gevangenissen. 

Vorig jaar hebben indirecte gesprekken om de burgers en stoffelijke overschotten van de IDF-soldaten naar huis te brengen, gehouden tussen Israël en Hamas en bemiddeld door Egypte, geen vruchten afgeworpen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Sharon Wrobel “Hamas Claims Israeli Captive Suffered Health ‘Deterioration’” van 27 juni 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikelHamas claims condition of captive Israeli has deteriorated” van 28 juni 2022 op de site van Israel Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.