VN hulporganisatie UNRWA is rot tot op het bot, laat het rustig heengaan

Hamas: ‘Allah is Groot’ maar ‘UNRWA is Groter!’

Ondanks het feit dat het op donderdag in New York 160 miljoen dollar wist op te halen, tijdens een toezeggingsconferentie van het Ad Hoc Comité van de Algemene Vergadering van de VN, was de voorzitter van de United Nations Relief Works Agency for Palestine Refugees (UNRWA) niet tevreden.

In een poging dankbaar te klinken voor de onverdiende meevaller, pochte UNRWA-commissaris-generaal Philippe Lazzarini tegelijkertijd op over de “vaste toewijding” van de internationale gemeenschap aan de organisatie en betreurde hij dat de toegezegde fondsen verre van voldoende waren om de zaak na het einde van de jaar draaiende te houden .

In een toespraak tot de pers op vrijdag zei Lazzarini dat zelfs met de toegezegde bedragen, UNRWA nog steeds een tekort van $ 100 miljoen heeft. Hij voegde eraan toe dat als het er niet in slaagt om “de financieringskloof in de komende paar maanden te dichten”, miljoenen Palestijnen geen basisgezondheidszorg zullen hebben en hun kinderen van onderwijs zullen worden beroofd.

“We zijn in een gevarenzone beland”, verklaarde hij, poëtisch over alle prachtige “essentiële” diensten die UNRWA heeft geleverd aan Palestijnse vluchtelingen, met niet minder dan een klein budget. UNRWA, benadrukte hij, “is onmisbaar in het leven van Palestijnse vluchtelingen” en draagt ​​bij aan een gevoel van “stabiliteit”.

Je krijgt het beeld. Het probleem is dat het vals is.

In de eerste plaats is het woord ‘vluchteling’ in relatie tot de Palestijnen een hoax. Om precies te zijn, de Palestijnen die als zodanig worden genoemd, passen niet in de definitie die is geformuleerd door de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR).

Volgens de UNHCR zijn “vluchtelingen mensen die zijn gevlucht voor oorlog, geweld, conflict of vervolging en een internationale grens zijn overgestoken om veiligheid te vinden in een ander land … Het Vluchtelingenverdrag van 1951 is een belangrijk juridisch document en definieert een vluchteling als: ‘iemand die niet naar hun land van herkomst kan of wil terugkeren vanwege een gegronde angst voor vervolging om redenen van ras, religie, nationaliteit, lidmaatschap van een bepaalde sociale groep of politieke overtuiging.’”

De taak van de UNHCR is om “bij te staan ​​bij [deze mensen] vrijwillige repatriëring, lokale integratie of hervestiging naar een derde land.”

UNRWA daarentegen heeft de leiders in Gaza, Ramallah, Damascus en Beiroet geholpen om, om politieke redenen, wat zij de Palestijnse “vluchtelingencrisis” noemen, in stand te houden.

Ten tweede is UNRWA – die in december 1949 werd opgericht om Arabieren te helpen die in 1948 ontheemd waren als gevolg van de Arabische aanval op de Joodse staat die de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog vormde – verre van een “humanitaire” organisatie te zijn. Het is eerder een zichzelf dienende NGO die het slachtofferschap en radicalisme versterkt van de mensen die ze uit hun omstandigheden zou moeten bevrijden.

Inderdaad, de organisatie wiens deuren en schatkist decennia geleden dichtgespijkerd hadden moeten worden, steunt terroristen op een aantal manieren. Een daarvan is door Fatah, Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad in staat te stellen wapens onder en in hun scholen te verbergen.

Het is een perfect tweeledig menselijk schild: de Jodenmoordenaars voorzien van raketopslag en lanceerruimte; en Israël te beschuldigen van het richten op kinderen wanneer het vuurt op de bron van dodelijke projectielen.

Een ander voorbeeld is de antisemitische inhoud van de schoolboeken op die scholen, waarvan de leraren Palestijnse activisten zijn die openlijk oproepen tot geweld tegen Israëli’s. Dergelijke illustere opvoeders verspreiden regelmatig gemene leugens over de Joodse staat op sociale media. Onder hun vele en gevarieerde bloedsprookjes zijn beweringen dat Israël de Palestijnen opzettelijk heeft besmet met COVID-19.

Herhaalde toezeggingen van de UNRWA dat zij deze leraren zouden ‘onderzoeken’ en ‘afhandelen’ liepen op niets uit. Van nature.

Het waren deze en andere flagrante praktijken die de voormalige Amerikaanse president Donald Trump ertoe aanzetten om UNRWA, die hij een “onherstelbaar gebrekkige operatie” noemde, te defunderen.

Helaas is zijn opvolger het daar niet mee eens.

Het versterken van terrorisme is echter niet de enige schending van haar mandaat die UNRWA heeft begaan. Nee, het verduisteren van miljoenen Amerikaanse en Europese belastingdollars en euro’s strekt zich uit tot minder verheven idealen dan het aanvallen van Israël.

Een vernietigend intern rapport dat in juli 2019 door Al Jazeera en AFP  werd onthuld, onthulde dat de toenmalige commissaris-generaal van de UNRWA, Pierre Krähenbühl en andere functionarissen van de dienst zich bezighielden met “seksueel wangedrag, vriendjespolitiek, vergelding, discriminatie en ander misbruik van gezag, voor persoonlijk gewin, om legitieme afwijkende meningen te onderdrukken en anderszins hun persoonlijke doelen te bereiken.

Ironisch genoeg kwam de rommelige zaak aan het licht toen werd ontdekt dat Krähenbühl was begonnen aan een particuliere fondsenwervingscampagne, waarbij hij de arme oude, in geldnood verkerende UNRWA als zijn loting gebruikte. Maar hij was eigenlijk geld aan het inzamelen om zakenreizen te betalen met zijn minnares, die hij versnelde naar een rol die hij in 2015 voor haar had uitgevonden – die van zijn ‘senior adviseur’ – zodat ze hem in stijl kon begeleiden. Het is niet duidelijk wat zijn vrouw hierover te zeggen had, maar UNRWA-medewerkers die werden aangespoord om hun broekriem aan te halen, waren niet al te blij.

Een paar maanden nadat het rapport openbaar was gemaakt, in november van dat jaar, trad Krähenbühl af, wijzend op ‘vuile politiek’. En het interne onderzoek door de Verenigde Naties, een oprechte instantie die het is, concludeerde vervolgens dat de beschuldigingen tegen hem onterecht waren geweest.

Oh nou ja. Ze hebben nu tenminste Lazzarini om hun bedelen te doen.

Daarover gesproken, terwijl hij donderdag op het podium van de Algemene Vergadering stond, publiceerde de NGO UN Watch een rapport waarin het huidige antisemitisme en de steun van UNRWA-leraren voor terrorisme tegen Israëli’s wordt beschreven. En dit ondanks het verkondigen van “zero tolerance” voor ophitsing.

Volgens Hillel Neuer, uitvoerend directeur van UN Watch, betekent het feit dat geen enkele opvoeder in kwestie is ontslagen, dat UNRWA “als medeplichtig moet worden beschouwd”. Dat ziet hij goed. Maar dat geldt ook voor de landen die doorgaan met het overhevelen van fondsen naar het betreurenswaardige lichaam.

Het goede nieuws is dat als de sombere voorspelling van Lazzarini klopt en de organisatie instort, de wereld een betere plek zal zijn. De ondergang van UNRWA is al lang geleden ingezet. Laten we bidden voor zijn begrafenis.

Bronnen:

  • naar een artikel van Ruthie Blum “Let UNRWA die already” van 26 juni 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)
  • naar een artikelReport: UNRWA’s Teachers of Hate” van 23 juni 2022 op de site van UN Watch

Een gedachte over “VN hulporganisatie UNRWA is rot tot op het bot, laat het rustig heengaan

  1. Daar is geeh woord Spaans bij!

    Dat deze VN organisatie überhaupt nog bestaat en dat in de 73 jaar van hun bestaan het aantal “palestijnse vluchtelingen” is gegroeid van 650.000 tot 5.6 miljoen is op zich hét bewijs van hun falen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.