Vaticaan geeft archieven vrij van duizenden Joodse smeekbeden om hulp tijdens de Holocaust

Eugenio Pacelli als nuncio van Berlijn van 1917 tot 1929 in Duitsland. Pacelli werd in 1939 (tot aan zijn dood in 1958) Paus van Rome aka Pius XII, bijgenaamd de Zwarte Paus omwille van zijn banden met de nazi-top

Duizenden records met gedetailleerde verzoeken aan het Vaticaan door Joden die werden vervolgd door de nazi’s werden online beschikbaar gesteld aan het publiek, zo maakte het Vaticaan afgelopen donderdag bekend. 

Het verlenen van toegang tot de documentatie met de titel “Ebrei” (“Joden”), die sinds maart 2020 beschikbaar is voor onderzoekers, werd verleend “op verzoek van de Heilige Vader”, die universele toegang beval “om de verzoekschriften om hulp van Joodse mensen in heel Europa, ontvangen door (paus Pius XII) tijdens de nazi-fascistische vervolgingen.

De brieven, geschreven door Joodse mensen in heel Europa die paus Pius XII en andere rooms-katholieke functionarissen om hulp smeken, bevatten in totaal 170 volumes, wat overeenkomt met bijna 40.000 digitale bestanden, met zo’n 2.700 individuele oproepen, aldus het Vaticaan.

Hoewel het Vaticaan zo’n directe link niet publiekelijk heeft gemaakt, volgt de beslissing om de documenten online beschikbaar te stellen nauw op de controverse over een nieuw boek van historicus David I. Kertzer, getiteld “The Pope at War“.

Daarin suggereerde Kertzer dat paus Pius XII zweeg uit angst voor de nazi’s en dat het Vaticaan prioriteit gaf aan het redden van Joodse bekeerlingen tot het katholicisme van vervolging.

Het archief bewijst Kertzers punt en bevat een brief geschreven op 29 juli 1941 door een pastoor die hulp zocht voor een Duitse Jood die probeerde te emigreren naar Brazilië. 

De priester vraagt: “Is het waar dat de Heilige Stoel – met een paspoortvisum – Joden kan helpen om naar plaatsen te gaan waar ze gastvrijheid kunnen vinden?” Het antwoord van het Vaticaan, een week later, is: “U kunt antwoorden dat alleen Joden die zich vóór 1935 bekeerden, een visum krijgen.

De archieven bevatten veel verzoeken van joodse bekeerlingen tot het katholicisme die het Vaticaan om bewijs van hun bekering vragen. Anderen vragen het Vaticaan om te helpen bewijzen dat ze Ariër waren, zoals de oproep in 1940 van een anonieme man uit de stad Turijn die met een katholieke vrouw wilde trouwen.

Een postkaart uit 1939 die de hulp van het Vaticaan inriep

In een artikel voor de Vaticaanse krant belichtte de Vaticaanse minister van Buitenlandse Zaken, aartsbisschop Paul R. Gallagher, de zaak van Werner Barasch, een Duits-joodse bekeerling tot het katholicisme die gevangen zat in een concentratiekamp in Miranda de Ebro, Spanje. 

Barasch schreef in 1942 een brief aan een Italiaanse vriend en vroeg paus Pius zijn vrijlating te verzekeren bij de autoriteiten in Madrid, zodat hij naar de Verenigde Staten kon reizen en herenigd kon worden met zijn moeder. 

Volgens Gallagher onthulde het archief dat “hij werd vrijgelaten uit het Miranda-kamp het jaar na zijn oproep in een brief aan de paus, en dat hij in 1945 eindelijk in staat was om zich bij zijn moeder in de Verenigde Staten te voegen.”

Kertzer antwoordde en zei dat het online zetten van de bestanden “onderdeel was van een voortdurende poging van het Vaticaan om een ​​bepaald soort verhaal over zijn rol te presenteren” onder Pius XII. 

Ik weet zeker dat er gevallen zijn waarin Joden werden geholpen, maar de meeste van deze gevallen waarin ze hulp boden, waren katholieken die door de nazi’s als joden werden beschouwd, waar het Vaticaan natuurlijk erg tegen was”, voegde hij eraan toe en merkte op. dat “veel Joden dachten dat hun enige hoop om te ontsnappen aan de moord was om zich te bekeren, en dat deden duizenden Joden”, en dat de bestanden “heel weinig informatie bevatten over wat er voor hen werd gedaan, laat staan ​​of het enig goed deed.”

Bronnen:

  • naar een artikel van David Israel “Vatican Releases Archives of Thousands of Jewish Pleas for Help in WW2” van 26 juni 2022 op de site van The Jewish Press
  • naar een artikel van Catherine Marciano “Vatican opens archives on highly controversial Holocaust-era pope” van 2 maart 2020 en een artikel “Four things to know about the archives of World War II-era Pope Pius XII” van 20 februari 2020 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikel van EoZ “A new attempt to whitewash the shameful Holocaust record of Pope Pius XII” van 5 september 2021 op de site van Elder of Ziyon
  • naar een artikel van Andrea Gagliarducci “Expert’s latest investigation dispels myths about Pius XII and Rome’s Jews” van 29 augustus 2021 op de site van Catholic News Agency (CNA)
  • naar een artikel van Theresa Machemer “Newly Unsealed Vatican Archives Lay Out Evidence of Pope Pius XII’s Knowledge of the Holocaust” van 5 mei 2020 op de site van Smithsonian Magazine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.