Iemand in Washington is bang voor Iran

Het is onduidelijk waarom, telkens wanneer een explosie wordt gemeld in een Iraanse nucleaire faciliteit, anonieme hoge Amerikaanse functionarissen laten weten dat de VS niet verantwoordelijk waren, en insinueren dat de verantwoordelijkheid ligt bij – en wraak zou moeten gericht zijn op – Israël.

Dit is de afgelopen jaren herhaaldelijk gebeurd toen pro-Iraanse milities het doelwit waren in Irak. Hoge Amerikaanse functionarissen, bezorgd dat iemand hun troepen in het land zou aanvallen – wat de Iraniërs toch doen – haastten zich om te lekken dat Israël achter deze aanvallen zat. 

Hetzelfde gebeurde vorige week, toen functionarissen van het Pentagon – anoniem natuurlijk – aankondigden dat Israël zijn activiteiten tegen Iran had opgevoerd zonder om toestemming van de VS te vragen of Washington zelfs maar te informeren.

Er was slechts één geval waarin de Amerikanen met hun gewoonte braken: toen ze in januari 2020 zelf “de kop van de slang” verwijderden, de toenmalige commandant van de Quds Force, Qassem Soleimani. -tegen Iran met aarzeling en compromis. 

En dus, toen de Iraniërs in de zomer van 2019 Saoedische en Emirati-oliefaciliteiten aanvielen, reageerden de Amerikanen helemaal niet, ondanks dat deze twee landen nauwe bondgenoten van de VS waren.

Waar zijn de Amerikanen bang voor?

‘De Schreeuw’ van de Noorse kunstschilder Edvard Munch (1893)

Zelfs toen Amerikaanse bases werden aangevallen door Iraanse afgezanten in de regio, was de reactie gering. De Verenigde Staten zijn de belangrijkste bondgenoot van Israël, en een paar anonieme functionarissen mogen de Amerikaanse vriendschap en toewijding aan de veiligheid van Israël niet ter discussie stellen. 

Dit is tenslotte niet 1948, toen zowel het Pentagon als het ministerie van Buitenlandse Zaken zich inspanden om de oprichting van de staat Israël te voorkomen, uit angst dat het een Russische satellietstaat zou worden, of de Verenigde Staten in een oorlog in de regio zou betrekken.

Desalniettemin is er iets onduidelijks en ongezonds aan deze herhaalde lekken die insinueren dat Israël achter regionale spanningen zit.

Zoals wijlen de Israëlische premier Menachem Begin zei, is Israël geen Amerikaanse vazalstaat en heeft het voor geen enkele stap de goedkeuring van de VS nodig. Het heeft zijn eigen belangen, die niet altijd perfect aansluiten bij die van de Amerikanen en waarnaar het moet handelen.

Bovendien zijn de Amerikaanse zorgen over Iran begrijpelijk noch gerechtvaardigd. Iran is een groot en belangrijk land en het is niet nodig om er onnodig een oorlog mee te beginnen. Maar tegelijkertijd is het niet nodig om de kracht ervan te overdrijven. Iran verkeert tenslotte in een ernstige financiële crisis en zijn leger is niet zo machtig als Teheran ons wil doen geloven.

Israël heeft het afgelopen decennium bewezen dat men de Iraniërs rode lijnen kan geven en hun activiteiten kan dwarsbomen. Het heeft ook bewezen dat Teheran beperkt is in zijn vermogen om wraak te nemen en wordt afgeschrikt van conflicten. 

Hoewel dit begrip op de proef wordt gesteld in het licht van wat werd gezien als toegenomen activiteit die aan Israël wordt toegeschreven op Iraanse bodem, leven we niettemin in het Midden-Oosten. Wie de andere wang toekeert, wordt in deze regio gegarandeerd opnieuw geslagen. 

De Iraniërs begrijpen de taal van geweld en daarom moeten we niet aarzelen om in te grijpen. Het is ongepast voor functionarissen in Washington om zich achter Israëls schortkoorden te verschuilen en ons de schuld te geven.

Bronnen:

  • naar een artikel van Eyal Zisser “Someone in Washington is Scared of Iran” van 26 juni 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.