Oekraïne dreigt de toegang van Israëliërs op Rosh Hashana te beperken

Uman, Oekraïne, 21 september 2017. Ultraorthodoxe chassidische joodse pelgrims bidden bij het graf van Rabbi Nachman van Breslov tijdens de viering van de Rosh Hashanah-feestdag, het Joodse Nieuwjaar [beeldbron: Reuters/Valentyn Ogirenko]

De Oekraïense ambassadeur in Israël, Yevgen Korniychuk, vertelde zaterdagavond aan de Israëlisch-Russische nieuwswebsite Detaly dat zijn land wraak zou nemen op de limieten voor Oekraïense vluchtelingen die door Israël waren ingesteld en dat door het aantal Israëli’s dat het zou toestaan ​​om Uman op Rosj Hasjana te bezoeken, terug te dringen.

Korniychuk maakte zich in maart ten schande toen hij beweerde dat zijn natie joden van de nazi’s had gered (ze gaven meestal hun joodse buren af ​​en namen vreugdevol deel aan hun moord), en eiste dat Israël alle zakelijke betrekkingen met Rusland verbrak.

Dit terwijl de zakelijke betrekkingen van Oekraïne met Iran toenam meer dan 30% en bereikte bijna $ 2 miljard. Hij verklaarde tevens dat hij een verzoekschrift zou indienen bij het Israëlische Hooggerechtshof om het beleid van minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked met betrekking tot Oekraïense vluchtelingen te blokkeren (tot hij ontdekte dat hij dat niet kon).

De Oekraïense ambassadeur in Israël, Yevgen Korniychuk: “Ik heb veel Joodse vrienden…”

Afgelopen donderdag, toen de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem de Oekraïense president een open microfoon gaf om zijn studenten live toe te spreken en hen te schande te maken omdat ze niet meer voor zijn land deden.

Ambassadeur Korniychuk was ook aanwezig, en deze keer was zijn houding meer ingetogen – hij zei tegen dezelfde studenten: “We waarderen de steun die we hebben gekregen van de burgers van Israël en vragen nu ook om steun van de Israëlische regering. Help alstublieft het Oekraïense volk in hun nood.”

Twee dagen later, in een gesprek met Detaly, merkte Korniychuk op hoe minister Shaked het aantal Oekraïners had verminderd dat hun familieleden met een Israëlisch paspoort kan bezoeken, en niet meer Oekraïense burgers zou uitnodigen om medische behandeling in Israël te krijgen – zonder dergelijke beperkingen op te leggen aan de burgers van Rusland en Wit-Rusland (natuurlijk heeft Israël niet te maken met tienduizenden vluchtelingen die toegang eisen uit Rusland of Wit-Rusland).

“In mijn ministerie van Buitenlandse Zaken en het kantoor van de president van Oekraïne vertellen ze me dat dit onaanvaardbaar is”, zei ambassadeur Korniychuk. “We overwegen nu of we als reactie het visumvrije regime voor Israëli’s moeten opschorten.”

De ambassadeur legde verder uit dat “het nu onmerkbaar zal zijn, maar op Rosh Hashana (het Joodse nieuwjaar) zal de Israëlische regering het voelen.”

Als de Oekraïense regering de agressieve dreigementen van haar ambassadeur waarmaakt, zal dat niet de eerste keer zijn. In september 2020 zaten duizenden Breslov Chassidim vast aan de Wit-Russische grens met Oekraïne, waar de politie hun de toegang blokkeerde vanwege de coronavirusvoorschriften.

Nijmegen, 4 mei 2022. Aanhangers van het Oekraïense neo-nazi Azov Regiment hebben de inkompoort en grafzerken beklad met swastika’s en wolfangels van de militaire begraafplaats Jonkerbos aan de Burgemeester Daleslaan in Nijmegen [bron]

Bronnen:

  • naar een artikel van David Israel “Ukrainian Ambassador Threatening to Limit Israelis’ Entry on Rosh Hashanah” van 26 juni 2022 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Oekraïne dreigt de toegang van Israëliërs op Rosh Hashana te beperken

  1. De Oekrainse ambassadeur heeft het probleem dat zijn mond groter is dan zijn hersens waardoor hij zijn verkapte Jodenhaat maar moeilijk kan verbergen.

    Israel zou er goed aan doen om hem het land uit te zetten. Dan kan hij in zijn thuisland de wapenen opnemen en écht iets nuttigs gaan doen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.