VN stelt dat Israël opzettelijk journaliste van Al Jazeera doodde maar levert daarvoor geen enkel bewijs

Journaliste Shireen Abu-Akleh van Al Jazeera werd op 11 mei 2022 gedood door een verdwaalde kogel tijdens een vuurgevecht tussen Palestijnse terroristen en soldaten van de IDF

Na de verklaring van het Mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties herhaalt de IDF nogmaals haar oproep aan de Palestijnen om toegang te delen tot de kogel waarmee de Palestijnse journalist Shireen Abu Akleh werd gedood.

“De Palestijnse Autoriteit werkt van tijd tot tijd samen met Israël aan onderzoeken”, luidde de verklaring van de IDF, “de weigering van de Palestijnen om de kogel over te dragen en een gezamenlijk onderzoek te voeren met de Amerikaanse vertegenwoordiging, vertelt hun motieven”.

“Opgemerkt moet worden dat dit een operationele gebeurtenis was waarbij een vuurgevecht plaatsvond tussen IDF-soldaten en Palestijnse schutters tijdens antiterreuractiviteiten in Jenin”, merkt de IDF op.

In de IDF-verklaring wordt benadrukt dat de IDF sinds het incident de omstandigheden van de dood van Shireen Abu Akleh heeft onderzocht en herzien. “Het IDF-onderzoek concludeert duidelijk dat mevr. Abu Akleh niet opzettelijk werd neergeschoten door een IDF-soldaat en dat het niet mogelijk is om te bepalen of ze werd gedood door een Palestijnse schutter die lukraak in haar gebied schoot of per ongeluk door een IDF-soldaat”.

“De IDF betreurt de schade aan niet-strijders”, vervolgt de verklaring, “ook tijdens vuurgevechten en actieve gevechtssituaties, en investeert zwaar in het handhaven van de bewegingsvrijheid en de persvrijheid. De IDF zal de waarheid blijven nastreven en onderzoeken deze tragische gebeurtenis”.

Het VN-rapport luidt: “Alle informatie die we hebben verzameld – inclusief officiële informatie van het Israëlische leger en de Palestijnse procureur-generaal – komt overeen met de bevinding dat de schoten die Abu Akleh doodden en haar collega Ali Sammoudi verwondden, afkomstig waren van Israëlische veiligheidstroepen en niet door willekeurig schieten door gewapende Palestijnen, zoals aanvankelijk werd beweerd door de Israëlische autoriteiten. We hebben geen informatie gevonden die erop wijst dat er in de onmiddellijke nabijheid van de journalisten activiteit was door gewapende Palestijnen.”

“In overeenstemming met onze wereldwijde monitoringmethode voor mensenrechten heeft ons Bureau foto-, video- en audiomateriaal geïnspecteerd, ter plaatse bezocht, deskundigen geraadpleegd, officiële communicatie beoordeeld en getuigen geïnterviewd.”

Minister van Defensie Benny Gantz heeft zijn eigen ontslag van het rapport gepubliceerd:

“Nogmaals betuig ik mijn medeleven na de dood van journalist Shireen Abu-Akleh. Haar dierbaren verdienen het om de waarheid achter haar tragische dood te kennen – en we kunnen de waarheid alleen ontdekken door een grondig ballistisch, forensisch onderzoek uit te voeren en niet door ongegrond onderzoeken zoals die gepubliceerd door de Hoge Commissaris van de VN voor de mensenrechten.

“De IDF is dag en nacht actief om bloeddorstige terroristen te dwarsbomen die terreuraanslagen willen plegen en Israëlische burgers willen vermoorden. Tegelijkertijd neemt de IDF alle mogelijke maatregelen om schade aan niet-betrokken burgers te voorkomen. Daarnaast voert de IDF grondige onderzoeken uit. IDF-troepen kwamen zwaar onder vuur te liggen tijdens de gebeurtenissen die leidden tot de dood van Shireen, en reageerden dienovereenkomstig.

“Ik roep de Palestijnse Autoriteit nogmaals op om de kogel die Shireen trof, af te leveren aan de staat Israël. Dat is wat er moet gebeuren om de waarheid aan het licht te brengen. IDF-troepen hebben mijn volledige steun om te blijven opereren om de veiligheid van de Israëlische burgers te waarborgen.”

Minister van Financiën Avigdor Lieberman verwierp het rapport eveneens: 

“Ik weet niet op basis van welke onderzoeken de VN-Mensenrechtencommissie heeft vastgesteld dat een al-Jazeera-journalist is gedood door IDF-geweervuur, maar dit is een walgelijke uitspraak die door ons niet kan worden aanvaard. De staat Israël bood oplossingen die een einde hadden kunnen maken aan deze gebeurtenis, maar het is niet verwonderlijk dat de andere kant niet geïnteresseerd was. Hun vreemde overwegingen interesseren me niet. De IDF moet veilig blijven opereren in de wetenschap van de volledige steun van haar commando- en politieke structuren.”​​​​

Bronnen:

 • naar een artikelIsrael tells UN ‘not possible’ to say how Palestinian journalist was shot” van 24 juni 2022 op de site van i24News
 • naar een artikelIsrael Insists Al Jazeera Journalist Was Not Shot Intentionally, as UN Report Demands ‘Criminal Investigation’” van 24 juni 2022 op de site van The Algemeiner
 • naar een artikel van Yoni Kempinski “Israel responds to the UN: Palestinian Authority must deliver the bullet that hit Shireen” van 24 juni 2022 op de site van Israel National News (INN)

2 gedachtes over “VN stelt dat Israël opzettelijk journaliste van Al Jazeera doodde maar levert daarvoor geen enkel bewijs

 1. Dreyfuss onderzoek/conclusie.

  Hoe jammer dat de VN , Media & NGO vrienden zich niets blijken aan te trekken van al die andere gedode journalisten…….40 alléén al in 2022.

  Hun leven t.o. dat van één “PALESTIJNSE” blijkt niets waard en dus niet nodig om daar ook maar één onderzoek aan te wijden…..

  https://cpj.org/data/killed/2022/?status=Killed&motiveConfirmed%5B%5D=Confirmed&motiveUnconfirmed%5B%5D=Unconfirmed&type%5B%5D=Journalist&type%5B%5D=Media%20Worker&start_year=2022&end_year=2022&group_by=location

  Het laat de moraal zien van de VN en hun Media/NGO vrienden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.