Negatief advies van de EU frustreert Georgië: ‘Wij hebben ook drie oorlogen gevoerd tegen Rusland!’

Tienduizenden Georgiërs betogen aan het parlement in de Rustavelistraat in Tbilisi

Enkele dagen geleden heeft de Europese Commissie besloten om Georgië niét de status van kandidaat-lidstaat van de EU te geven. Volgens EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen moet Georgië zich meer structureel hervormen voordat het land aanspraak kan maken op lidmaatschap. 

In Georgië is de teleurstelling groot. Premier Irakli Gharibashvili vond de aanbeveling van de Commissie ‘oneerlijk’ en legde tegelijkertijd uit waarom een ​​dergelijk besluit was genomen.

“Het is oneerlijk, maar we begrijpen en hebben van de Europese leiders gehoord dat ze hebben besloten om de status van [kandidaat] aan Oekraïne te verlenen omdat Oekraïne in oorlog is. Moldavië is ook een zeer naaste buur en het bevindt zich ook in een zeer moeilijke situatie, het heeft economische, veiligheidsproblemen aan de oppervlakte”, zei premier Gharibashvili.

Waarnemers zagen de bui al maanden hangen. Na het debat “Schendingen van de mediavrijheid en de veiligheid van journalisten in Georgië” in het Europees Parlement (EP) op 8 juni, nam de wetgever een kritische resolutie aan over mediavrijheid in Georgië.

De resolutie werd geïnitieerd door 5 fracties van het Europees Parlement: Groenen/ALE, S&D, ECR, EPP, Renew. In totaal stemden 308 leden van het Europees Parlement (Europarlementariërs) voor de resolutie, 218 tegen.

In zijn resolutie sprak het Europees Parlement zijn bezorgdheid uit “over de aanzienlijke verslechtering van de mediasituatie en de veiligheid van journalisten in Georgië in de afgelopen jaren”.

“[Europees Parlement] herhaalt zijn oproep aan de Georgische autoriteiten om zich te onthouden van inmenging in de mediavrijheid of het voeren van politiek gemotiveerde rechtszaken tegen media-eigenaren of -vertegenwoordigers”, luidt de resolutie.

Afgezien daarvan roept het derde amendement op de resolutie de Raad [van de EU] en de democratische partners op om te overwegen persoonlijke sancties op te leggen aan Bidzina Ivanishvili “voor zijn rol in de verslechtering van het politieke proces in Georgië”. 

Het Europees Parlement spreekt ook zijn bezorgdheid uit over Ivanishvili’s persoonlijke en zakelijke banden met het Kremlin, die volgens het EP het standpunt van de Georgische regering ten aanzien van sancties tegen Rusland bepalen.

“[Europees Parlement] spreekt zijn bezorgdheid uit over de vernietigende rol die de enige oligarch, Bidzina Ivanishvili, speelt in de politiek en economie van Georgië, en de mate van controle die hij uitoefent over de regering en haar besluit”, luidt de resolutie.

In de resolutie van het EP worden ook andere belangrijke gebeurtenissen in Georgië van de afgelopen jaren en maanden genoemd. Zo roept het EP de Georgische autoriteiten op om effectief onderzoek te doen naar het afluisterschandaal.

Europese wetgevers roepen de Georgische regering op om ex-president Mikheil Saakashvili ‘op humanitaire gronden’ vrij te laten, zodat hij in het buitenland een goede medische behandeling kan ondergaan.

Het EP veroordeelt de recente veroordeling van Nika Gvaramia, oprichter van de regeringskritische Mtavari TV, die volgens de Europese wetgevers “het aanhoudende wantrouwen in het Georgische rechtssysteem benadrukte”.

De resolutie vermeldt ook de processen tegen David Kezerashvili (Formula TV) en Vakhtang Tsereteli (oprichter van TV Pirveli), evenals de processen tegen de oprichters van TBC Bank, leiders van Lelo Party – Mamuka Khazaradze en Badri Japaridze.

Bronnen:

  • naar een artikelGeorgia Not Given EU Candidate Status, Government’s Volatile Responses” van 24 juni 2022 en een artikelEuropean Parliament Adopts Critical Resolution on Media Freedom in Georgia” van 9 juni 2022 op de site van The Georgian Journal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.